Парламентарен контрол или диктатура! Това са вариантите за БСП

Караянчева: Проблемът ви е, че не ни дават по телевизията
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение не означава безконтролно положение и отговорите на въпросите, които търсят хората трябва да бъдат зададени от депутатите на министрите. Другото би означавало диктатура. Това е позицията на БСП, която поиска да се върне редовният парламентарен конторл в петък от 9 до 14 ч.при условието, че в пленарната зала ще присъстват само депутатът, който има въпрос и министърът, който ще му отговаря.
Още по темата

Според шефката на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ обаче писменият парламентарен контрол, който прилагат законотворците по време на извънредното положение, е също толкова ефективен, колкото и устния.

Тя смята, че мотивите на левицата да искат да има контрол в петък, са различни от заявените.

"Разбирам, че проблемът е в това, че не ни дават по телевизията, разбирам, че ви липсва трибуна", скочи тя.

"Един приятелски съвет - имате телевизия, която не е много рейтингова, участвайте в нейните предавания и обяснявайте отговорите на министрите, тогава може би ще се радва на по-голям интерес. Но не всичко е телевизия", обърна се тя към социалистите.

Според левицата обаче контрол над изпълнителната власт трябва да има, защото законотворците й дадоха  много права по време на извънредното положение.

Червената шефка Корнелия Нинова скочи, че левицата иска да върне нормалността в НС, а управляващите я обвиняват, че това било антитеза.

"Имаме хубава приказка, казана от голям българин: "Свестните у нас считат за луди", цитира тя Христо Ботев.

"Ние искаме да си вършим работата, а управляващите ни казват, че да искаме контрол е пречене. На какво може да пречи един въпрос на депутат от опозицията -на една кражба за 10 милиарда лева, каквато се готви. Управляващите ни казват още, че да искаш да питаш министър означава, да му губиш времето, ами нали той затова е министър", продължи с критиките Нинова.

Според нея обаче хората имат страшно много въпроси и те нямат отговор.

"За хората останали без работа искаме да питаме защо въпреки приетите решения и мерки, оператори на ВиК и енергото им спират тока. За хората с кредити да питаме по чие решения разсрочването на кредите означава скок на лихвата и над 10% или кога, както обеща премиерът, ще се изкупи стоката на земеделските производители и ще се раздаде на социално слабите", нападна още тя. 

"Трябва да се върне контролът, за да направим още една стъпка за връщане към нормалността", призова и червеният Кристиян Вигенин.

Според съпартиеца му Драгомир Стойнев много е важно в една парламентарна република да има и парламентарен контрол, независимо дали сме в извънредна или нормална ситуация.

"За да не се стига до гафове, като например днешния брифинг на Фонда на фондовете, защото съм убеден, че над половината от депутатите не зная какъв е този фонд, а в него досега не е съвременно нищо за 4 години същестуване. Ако имаше контрол щеше да дойде тук Томислав Дончев и да обясни какво работят тези хора и какво са свършили досега", настоя той.
 
А актрисата Нова Йотова,която е депутат от БСП, се възмути от обвиненията към социалистите, че целта им била да се показват  в ефира на телевизиите.

"Аз се занимавам много сериозно с изкуство и много уважавам сцената. Нямам нужда да се показвам по телевизията, но ние сме парламентарна република и без парламентарният контрол още повече се срива рейтингът на НС, който и без това е нисък", коментира тя.

Евгений Будинов от ГЕРБ призова депутатите от БСП,  ако не могат да помогнат, то поне да не пречат

"Това, че сте опозиция, не означава винаги да играете контра", настоя той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Русия не спонсорираше Българската терористическа партия до сега тези червени *** да са история, вместо това контролират организираната престъпност е страната.Борба против БСП, това е борба против престъпността!
22
4
 
15
 
! Отговори
cunimi ku... преди 4 години
До НЕНаучи се пишеш,скапан ***.*** комунисти.
21
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е БСП да се ликвидира или забрани със закон ! Как е възможно партия докарала България в най-тежката й катастрофа в съвременната история да има трибуна ?! Как е възможно партия фалирала държава във време на световен икономически разтеж да е легитимна ?! Как е възможно да има нормален човек,който да повярва ,че БСП ще води държавата ни към светло бъдещ,та те си имат криза на тяхно име- " ВИДЕНОВА ЗИМА" ! Майко мила...." Партийните куфарчета,родиха милиардери,а милионерите от БСП ?
20
7
 
18
 
! Отговори
БСП резили преди 4 години
Благодарение на бездарниците от БСП, които се надпреварват да декламират лозунги оттрибуната и да не вършат нищо рейтинга на парламента е нисък. На хората им омръзна да гледат борците за човешки права от БСП, солидно накичени с часовници и бижута със стойности от по две-три депутатски заплати.
19
17
 
20
 
! Отговори
ddd преди 4 години
Диктатурата на мутрите приключва до седмици!Баста!Най-крадливото, нагло и некадърно у-е в историята ни!
18
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб оставка!!
17
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова насъсква Радев срещу правителството и от време на време му приглася.
16
13
 
11
 
! Отговори
офицер Крабтри преди 4 години
Добрютру, парлю ву франсу? Правете ревюлуция и всичките гербюри на гилютината.
15
14
 
23
 
! Отговори
Нимрод преди 4 години
Никога не съм мислил, че може да има по-лоша диктатура от социалистическия строй! Сега Управляващата партия ГЕРБ и нейните клакьори са всевластни! Полиция, прокуратура и скоро и Съд са тяхни. Какво стана с онези 75млн. от ББР на мутренска фирма!? Прокуратурата мълчи, като комунист на разпит.
14
10
 
18
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
Нинова, Радев, Слави, Копейкин, Волене призовете електората си да носят маски защото те са в най-рисковата група. Ще си избиете последните избиратели. Пазете ги.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия им е зор да се дърлят в парламента. Абе бесепяри, може онлайн да се питат министрите, само измислете адекватни въпроси.
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова и тя какво се прави. Борисов е повече комунист и от нея! И двамата мечтаят да са диктатори, ама единият вече успя!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще се събере тълпа да ги понакиха и да се кротнат
10
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да дойде военно положение и Радев.
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безработните вероятно са вече 700000 а не 70000 както лъжат ГЕРБ. Разликата е една нула но е важна.
8
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре диктатура пред това Нинова да докара страната до галопираща инфлация и заплати от 5$.
7
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иска ви се да паднат мерките и да има повече жертви, но няма как дастане вашата...От завист и злоба с политически подбуди... никой няма да ви подкрепи.Другари...
6
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той *** не се има за диктатор, той се има за Господ! Оня ден си вика: Аз спасих българите от мигрантите, сега като ги спася и от това... О, Спасителю наш!
5
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еха БСП да говори за диктатура. Кажете другари преди 89та можеше ли да се регистрират други партии?
4
13
 
21
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
БСП пречат на развитието на страната. Окрадоха на 100% предприсъединителните фондове и ни вкараха в ЕС по бели ***, а сега крякат че не могат да крадат..