95 години от най-големия терористичен акт в България

ГЕРБ зове да се поклоним пред паметта на жертвите
Обновена: 16 апр 2020 17:08 | 16 апр 2020 17:07, Камелия Цветанова
78
95 години от най-големия терористичен акт в България
Снимка: Уикипедия

Атентатът в църквата „Света Неделя” е най-големият терористичен акт в историята на България.  Извършен е на днешния ден – 16 април 1925 година – Велики четвъртък, от група дейци на военната организация на Българската комунистическа партия, припомниха депатите от ГЕРБ в позиция.

Атентатът е извършен, когато в църквата се провежда церемонията по погребението на убития два дни по-рано генерал Константин Георгиев от други дейци на комунистите.

Специалната цел на атентата е по време на опелото да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, начело с цар Борис III. При атентата са убити 134 души, а ранените са близо 500, като част от тях умират по-късно от раните си. Също така смъртта си намират и много цивилни, между които деца, посочват от ГЕРБ.

„Нека днес, 95 години по-късно, на Велики четвъртък, се поклоним пред паметта на загиналите в този кървав терористичен погром, извършен от Българската комунистическа партия. Нека два дни преди Възкресение Христово заявим, че днешна България завинаги е избрала своя демократичен и европейски път и никога няма да позволи реставрация на терористични и кървави режими!“, обобщават от политическата сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Сами със себе си преди 4 години
До Нищо ново Не са само избитите комунисти и земеделци. А безсмислено загиналите в двете национални катастрофи? Кобургите отъвваха възмездието,но тия в черквата са си били за възмездие,защото са от "елита" благодарение на който граничим сами със себе си.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди около 30 години политбюро трябваше да увиснат на стълбовете пред народното събрание.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54 ти, ти къде прочете в статията че някой се е покаял??? напротив, те казват че БКП е извършила погром, а мълчат като нас.рани че и те са били от БКП или са потомци на хора от същата тая БКП, защо не са казали че БКП е извършила погром когато са били от същата тая партия а напротив, защитавали са я и всеки с друго мнение е бил унищожаван от тях?
52
3
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Две години преди това превратаджиите от 9-ти юни са избили три хиляди човека. Но това е история. Добре е, че Бойко, като бивш член да БКП е решил да се покае, въпреки че не е бил роден тогава.Църквата учи, че покаянието води до душевно спасение.
51
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Срамно и ужасно е .... каквото и да си говорим ; (
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
типична българска наглост и лицемерие, заклеймявали а преди това и те били комунисти връзкари от БКП
49
5
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Матриал за размисъл,за който има с какво!Историята я знаем,а какво става в момента!Някакакъв вирус,корона на световната олигархия и геноцид над народа!В момента се осъществява геноцид над народа под прикритието на борба с невидима заплаха!НАРОДА трябва да помете цялата пасмина слуги на антибългарски и антидържавни интереси и да започне строителството на нова независима България!БРАТЯ НЯМА ВРЕМЕ!
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес се опитвате да представите за герои тези,които са избивали и измъчвали българския народ,тези ,за които е възклика "Клаха народа си,както и турчин не го е клал!"Пл.юя на тези убийци на народа ни,които се опитвате да ни ги представите като уж "герои" днес, не - те са убийци и инквизитори,получили са това,което са търсили!Да горят в ада!
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете кървавото "Хоро" на Антон Страшимиров,написано по истинска история,която се е случила тогава,как са ги принуждавали да танцуват върху убитите им близки.Тези времена са били жестоки и този атентат срещу убийците от земеделстото възстание през 1923г. не е случаен!Получили са си ,каквото са си търсили!Прочетете и поемата "Септември" на Гео Милев,който е очевидец и описва възстанието през 1923г.
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са от най-тъмно яервените комунисти , ама искат да се поклоним пред жертвите .Смех голям и безочие.
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До За онова времеОсвен "кръволок" и "кървавия професор",хората са наричали Цанков и "черното було на България",заради многото майки,сложили черни була на главите си,заради убитите си деца от Цанков!Но тези неща днес не се казват,за съжаление,новото поколение няма да си познава историята,а само полуистини и лъжи за миналото!
44
7
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Оценката на събитията от времето на белия терор в България зависи от това, кой е на власт. Ако на власт са наследниците на превратаджиите, белия терор е хубаво нещо, а червения отговор е лошо нещо. Ако на власт са наследниците на жертвите на белия терор, то оценката е точно обратната.
43
7
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Това са годините на белия терор в България. Избиват 10-15 хиляди земеделци след като потушават земеделската съпротива срещу преврата от 9 юни 1923. Арестуват ги и ги избиват. После през септември избиват и много комунисти. Само през 1923 превратаджиите арестуват 50000 земеделци и 30000 комунисти. Правят го същите тези дето са в църквата през 1925 година.
42
3
 
11
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
до анонимен 32А другарите от ГЕРБ на коя пария са наследници , за един прЕател питам ?Колко ли трябва да си зле с горния етаж , за да си мислиш , че има разлика м/у едните и другите ?!
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз имам дълбоки съмнения,че този атентат изобщо е измислен от Русия,Коминерна тогава е световна международна организация,в която участват доста държави.А начина по който са избити всички участници и свидетели в организирането на атентата,говори,че зад това стоят доста мощни сили,които не искат да има свидетели около организирането на този атентат.
40
4
 
4
 
! Отговори
При Герп няма как преди 4 години
Да се случи. Те празнуват на Рамазан.
39
9
 
3
 
! Отговори
истината преди 4 години
Земеделците вдигат възстание в цяла България през 1923 г.,но вместо да уважат причините на протестиращите и да ги изслушат,правителството започва да ги избива по най-жесток начин, при потушаването на възстанието загиват много хора,след това комунистите отмъщават за избитите хора през 1923г.с атентат в "Света Неделя",но не е изключено и някоя западна държава да има пръст в този атентат,защото след това, всички участници или знаещи нещо за атентата са избити по най-жесток начин.
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При атентата са убити повече от 134 души.Не смятате екзекуциите на абсолютно всички терористи след масовото убийство.От Кремъл са ги зачистили до крак.Дори един или двама бяха се светнали че живи няма да ги оставят,та бяха тръгнали да бягат от чекистите.Но ги набараха пак,и им резнаха зелките и на тях.Който се хване с кремълските кърволоци,свършва като труп в някоя канавка облечен само с ватенка и гумени трудовашки ботуши.Кебапчетата се ядат единствено в Кремъл.
37
1
 
0
 
! Отговори
бех преди 4 години
За онова времеКои точно наблудатели??
36
7
 
9
 
! Отговори
За онова време преди 4 години
В сформираното след Деветоюнски преврат 1923 г. правителство, Александър Цанков покровителства извънзаконни и престъпни действия...Управлението му организира отвличания, изтезания и многобройни убийства, което създава на Цанков прозвището кръволок и кървав професор. Мнозина чуждестранни наблюдатели по това време определят властта на Цанков като най-ужасното и безскрупулно правителство в Европа