95 години от най-големия терористичен акт в България

ГЕРБ зове да се поклоним пред паметта на жертвите
Обновена: 16 апр 2020 17:08 | 16 апр 2020 17:07, Камелия Цветанова
78
95 години от най-големия терористичен акт в България
Снимка: Уикипедия

Атентатът в църквата „Света Неделя” е най-големият терористичен акт в историята на България.  Извършен е на днешния ден – 16 април 1925 година – Велики четвъртък, от група дейци на военната организация на Българската комунистическа партия, припомниха депатите от ГЕРБ в позиция.

Атентатът е извършен, когато в църквата се провежда церемонията по погребението на убития два дни по-рано генерал Константин Георгиев от други дейци на комунистите.

Специалната цел на атентата е по време на опелото да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, начело с цар Борис III. При атентата са убити 134 души, а ранените са близо 500, като част от тях умират по-късно от раните си. Също така смъртта си намират и много цивилни, между които деца, посочват от ГЕРБ.

„Нека днес, 95 години по-късно, на Велики четвъртък, се поклоним пред паметта на загиналите в този кървав терористичен погром, извършен от Българската комунистическа партия. Нека два дни преди Възкресение Христово заявим, че днешна България завинаги е избрала своя демократичен и европейски път и никога няма да позволи реставрация на терористични и кървави режими!“, обобщават от политическата сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две години преди това тези от църквата избиват хиляди земеделци и комунисти. Започва се с преврата от девети юни 1923 година и отрязаната глава на законно избрания министър-председател на България Александър Стамболийски.
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е то, голямото постижение на компартията!Покрай най-големия терористичен акт,загинаха или бяха избити куп невинни и набедени! Поне за тях да бяха поискали прошка техните дебелоочи наследници от БСП. Ама.. Друг път!
33
18
 
7
 
! Отговори
Ееееехххх.... преди 4 години
Ако след 09.09.44 комунистите си бяха свършили работата като хората, сега в България нямаше да ги има сегашните проблеми... Във всички области на живота....
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фашисти и 'царисти' не са извършвали атентати. какво е царист? :)а за вмро - къде точно са правили атентат в България и срещу кого?
31
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са Радев и Корнелия Нинова (позната също и като детето станало директор на държавната Техноимпекс на 28 годишна възраст) да защитят партията си и да обяснят колко прекрасна партия е БСП - пряк наследник на терористите взривили Света Неделя?
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на нас ислямисти не ни трябват, *** взривяват църквите и избиват християните, а ако не успеят, пробутват интернационалните си лгбт вегано джендърски правила.
29
8
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
`защо не го заклейми тогава`Защо ти не отиде да се бориш против комунизма? Както направиха другите народи?Защо днес, когато се говори за престъпленията на комунизма народът мълчи тъпо и се съгласява?Когато в учебниците споменаха за комунистическите жестокости се надигна страхотен вой, че как можело. А за техните пик.ливи партизани ни проглушиха ушите навремето.Същите, които когато взеха властта бяха много по-страшни от фашистите.
28
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизмът е по-страшен от фашизма.Но комунистите не бяха изправени пред съд, никой с перце не ги пипна.И затова сме виновни всички ние.Позволихме им да се преименуват и пак се вихрят и пак се натискат да управляват.А това което не е заклеймено /както беше заклеймен фашизма/ то може да се повтори.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата история е богата на убийства и атентати.Предлагам да ги чевстваме всички,да ги отбелязваме,даже ще има на ден по 3-4.И какъв е смисъла от всичко това?Едните избили другите,после тези им го върнали.В това няма добри и лоши,разберете.Всичко е въпрос на гледна точка.За своите идеи борби са водили и комунисти и фашисти и царисти и ВМРО и т.н.Абсолютно всички са вършили атентати и убийства.Всеки твърди че неговите идеи са най-добри.Да бягаме от този кръг,въртиме се в него от 100 години
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама че лицемерие министър председателя бил бодигард на най- големия комунист в държавата а сега вече го заклеймявал. защо не го заклейми тогава а го вардеше велики партийни връзкари?
25
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунисти, терористи...
24
2
 
10
 
! Отговори
Историк преди 4 години
питайте на Агов Деда ми той е заложил тротила на камбанатията внук му Седесар
23
7
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Да забранят БСП - наследниците на комунягитеКакто и всички бояджийски партии. Ами то тогава без партиен "елит" ще останем
22
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете ГЕРБ, те са наследници на БКП!
21
1
 
10
 
! Отговори
не чакай преди 4 години
До АНТИНяма нормално развитие!Гони се корпоративен личен интерес!В държавната администрация случайни хора няма!А за по-виоки властови позиции направо е изключено!Не случайно 90% от старите софиянци емигрираха!Те бързо разбраха какво ще последва!
20
10
 
14
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Борис Трети е последният голям български държавник!Повече се е държал като обикновен светски човек,отколкото като аристократ!Бях говорил с едни възрастни жени,разказваха ми как е ходил сам в тяхното село и е разговарял с обикновените хора!Много земен човек е бил
19
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете партия БСП това са наследниците на тези терористи.
18
2
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До не се чудиЗапознат съм.Но с такова командване, не виждам нормално развитие.
17
19
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Царя ли! Наистина при взривяването на църквата платените от Кремъл комунистически изверги не успяха да убият Н.В. Цар Борис III, но пък това злодеяние бе извършено в руското посолство, където той беше отровен от болшевиките. Това установи екип от историци от БАН, който в продължение на 15 години разследва смъртта на нашия цар. Неграмотните червени атеисти докато са тук на Земята никога няма да проумеят, че всяка душа, родена в този свят, ще дава отчет за делата си, когато и дойде края... бг
16
8
 
3
 
! Отговори
не се чуди преди 4 години
До АНТИТова са най-подготвените хора на България!Бедна ти е фантазията през какво обучение са минали!Не случайно те командват България!