Все още има българи зад граница, които искат да се върнат

Има и такива, които са се прибрали, но сега отново искат да пътуват
89
Все още има българи зад граница, които искат да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още има българи, които искат да се завърнат в България. Повечето от тях са такива, които живеят постоянно в чужбина и поради кризата са загубили работата си или искат да се върнат, защото тук се чувстват по-сигурни. Това заяви пред  БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Още по темата

Ние постоянно подпомагаме българските граждани зад граница и организираме "зелени коридори" за тяхното прибиране, каза Захариева.

Тя призова да бъдем солидарни към тези, които се връщат, защото това са български граждани. Тези, които критикуват, да се поставят на тяхно място, защото някои от тях бедстват.

Захариева обаче заяви, че в МВнР получават все повече сигнали от хора, които са се прибрали у нас и сега отново искат да се връщат в чужбина. Тя призова тези хора да не пътуват или ако това се налага, да е само в краен случай.

Това се отнася и за сезонните работници, които отиват в чужбина - Захариева ги призова да си останат тук, защото и у нас има нужда от сезонни работници.

Външният ни министър коментира и последния Европейски съвет, на който отново възникнаха спорове между държавите членки по отношение на финансирането на икономическото възстановяване след пандемията на коронавирус.

Захариева определи споровете между Севера и Юга като нещо нормално и не нещо ново.

В случая за противопоставянето има много обстоятелства - пандемията от коронавирус и все повече растящите притеснения как ще възстановим икономиките, Брекзит, по-малко бюджет - повече амбиции и неочакваната нужда от повече средства за възстановяване на икономиките, и за повече работни места.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немалко от гурбетчиите - около 120 хиляди преди 3 седмици се върнаха, но като постояха 10-14 дни под карантина предпочетоха да отидат там, където отново ги потърсиха, вместо да ги търсят през 2-3 дни от МВР и да ги заплашват с глоба от 1000 лв и евентуално предаване на прокуратурата. Полицаите си останаха в България, защото никой в чужбина няма да ги вземе, чужд език не знаят, пък и получават за нищоправене на първа линия по 650 лв.
59
0
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 3 години
Tova pribirane e tip otpusk po povod K 19.A sled prikliu4vane na pandemiata 6te se varnat na rabotnite si mesta.
58
0
 
3
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
А тези в БГ ,които се мъчат 30г. ,трябва ли да бъдат заплашвани от зараза внесена от вън,където било супер да живееш!?!
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ли да се радваме, че още носители на заразата искат да дойдат в България и да заразяват? Малко ли ни бяха над 600 хиляди заразители дошли от чужбина от 1 март досега?
56
0
 
7
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Близо 50 дни от извънредното положение! Имаха пре-достатъчно време да се приберат. Нали все се сравняваме с други страни - в Румъния въведоха институционална карантина, Чехия и Словакия напрво си затвориха границите. Ние трябвало да сме като Германия, но като стане въпрос за здравна система и брой тестове а, не можем като тях. Нашите управници са просто некадърници.
55
2
 
10
 
! Отговори
николай преди 3 години
Радвайте се на свободата, която имате, да избирате къде да работите и да живеете. Нека всеки прави както му харесва. Нещата в живота имат цена, така че направете си сметката. Ще печелите пари в чуждата уредена държава, ще ви тресе носталгията по мама и татко, по приятелите, но животът ще си върви. Ще ви стане като дом новото място и така до края на живота. Има хора, обаче, които искат да се възползват и от двете места. Да намажат отвсякъде.Те са неприятни. Но не се безпокойте,те няма да изчзнат
54
2
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Па как нема да искат да се върнат у тая убавиня ?!!!Безлихвени заеми ,разходки в парковете ! Слава на ГЕРБ !!!
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** ли сме или на такива ни правят ? Зелените коридори и напъните на госпожата да върши някаква работа ни докараха от вън само тревоги и болни . Сега пък други искат да излизат и след някое време ще ревнат да ги прибираме . До кога това безумие . При нас зараза нямаше докато не започнаха да се връщат екскурзиантите плащали данъците си и ние с радост им помогнахме да си дойдат .Такъв беше отговорът от същата.За мераклиите за работа тук има и да си потърсят ,да не ревнат утре да ги прибираме .
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо извънредно опасно в нашите сънародници студенти в момента.Те са хем тук, хем там. От една страна стоят там заради по-добрите условия на труд (все още), от друга страна гледат да купят тук жилище(да, имам такъв познат). Идват тук на зъболекар. И после пак тичат натам.Крайно време е да изберат къде искат да бъдат. Иначе ще получат психични отклонения. Не може да не знаеш какъв си. Нали казаха, че сме като на война. Ами - на война трябва да знаеш на коя страна да стреляш.
51
0
 
12
 
! Отговори
Умен преди 3 години
Трябва да се правят тестове на пристигащите в страната на летищата. Така ще знаят трябва ли да спазват карантина . Вместо да правят тестове на хора със симптоми, които така или иначе са болни, да се проверяват пристигащите, за да не внасят зараза.
50
1
 
11
 
! Отговори
вид решение преди 3 години
Държавата може би трябва да създаде центрове за карантиниране на връщащи се от чужбина. Вирусът бе внесен и все още активно се внася от чужбина. Неудобен момент за пътуващите, но ситуацията го изисква. Може да не се връщат точно в момента, както преценят...
49
4
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
Какво може да се очаква от секретарката на Плевньо освен напъни да помогне за още вносни заразоносители, че колкото повече заразени и умрели в България, толкова повече пари ще дадат от ЕС, но познайте в чии джобове ще потънат и за чии интереси ще бъдат похарчени.
48
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ром,с - ами не пращай пари, да не те кара някой, и да не би на мен да ги пращаш? Вашите пари са незначителна част от БВП и не са инвестиция, проумейте го! Отлежават в банките и ми вдигат лихвите по кредита? Стига се се държали противно високомерно с останалите тук! Хайде скрий се!
47
4
 
18
 
! Отговори
49833 преди 3 години
Заминаха заради беднотия; дойде заразата; върнаха се; донесоха заразата; с извънредното положение стотици хиляди са без работа, на ръба и пред уволнение; социалните и здравните фондове се изчерпват; видяха се с близки и прятели и създадоха няколко сериозни огнища на зараза; сега тръгват обратно; ще приберат реколтата и ще се върнат; някои ще си дойдат по-рано болни; тук ще ги лекуват; те нямат осигуровки; ние плащаме, изнемогваме от солидарност. Тук търсят работна ръка в различни сектори.
46
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Вашата среда ако е такава със селяни, дето правели еди-какво си, моята не е! Даже е много възпитана! Така че, не обиждайте поголовно и си стойте, където сте, защото никой не плаче за вас, освен майка ви! Избирате начин на живот, ваша си работа, не плещете гл.упости и си гледайте живота където сте!
45
14
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ако вие на запад не се държахте високомерно и гадно с останалите, никой нямаше да реагира по този начин. Но не. Имам много познати, почти всички са с променено към лошо държане. Щели да си дойдат като остареят, защото там било скъпо за пенсионери, и разбира се, всичко, което им се полагало тук по закон, да ползвали, нищо, че и над 20 год. не са плащали нищо. Не се и усещат как звучат........
44
16
 
3
 
! Отговори
Galta преди 3 години
Какво ми цъкате минуси. Да, майната й на карантината, 45 дни са ми достатъчни,затворена без никакви разходки и срещи с хора. Не съм болна, тук направих и тест.
43
15
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А защо ще се връщате в ко.чината, както я наричахте, че и с подарък вируса? Носели били пари, да не би да ги носите на мен и другите, дето както бе казано, перат пешкира....Я си стойте там, без вас ще се справим, то не видяхме никаква полза от вас......
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"или искат да се върнат, защото тук се чувстват по-сигурни."Щях да кажа да си пие хапчета, ама май е по-добре да смени дилъра.Невероятно е за колко прости смята хората, щом си въобразява, че съчиненията на партийната централа минават.
41
6
 
20
 
! Отговори
Казвах ли ви преди 3 години
Много ви обичат на запад,ама както се обичат роби.Станете ли излишни-шут и кой от къде е.То и на ония,наперените,дето можели, ама не искали ще им дойде времето.Останали били без работа-ми много ясно,че при свиване на икономиката най-напред хвърчат чужденците.Ще ви викат когато им изнася да им вършите черната работа и пак няма да им пука за вас.Сега корона,после др. и до един ще сте аут,ама живейте си с идеята,че ви приемат като едни от тях. На мен не ми пречите.Всеки пада оттам,където се е качил