Плевнелиев зове: България се справя добре, но да се поучим от развитите страни!

Битката на България за влизането в еврозоната е геополитическа
Обновена: 29 апр 2020 22:02 | 29 апр 2020 21:56, Екип на Bulgaria On Air
266

Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира потенциалното спасяване на бизнеса от мярката 60/40, разрешението за строителна дейност на територията на страната, както и влизането ни в чакалнята на еврозоната.

По думите му  данните от САЩ и Германия показват спад на БВП за тези държави, невиждан от времето на Голямата депресия.

Още по темата

Според него обхватът на мярката 60/40 е ограничен и не е отговорил на очакванията. Той посочи, че е добре да видим какво се случва на Балканите, в развитите икономики, за да направим сравнение с положението в България към момента.

"България изобщо не се справя толкова зле на фона на всички останали. Сигурен съм, че ще има още мерки в икономическия пакет. Някои от тях ще бъдат по-конкретизирани и по-таргетирани. Например, взе се решение от вчера да се раздават между 3 до 10 000 лв. на калпак на фирми", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според Плевнелиев е добре да има и активни програми, които да доведат до по-голяма конкурентоспособност.

Големият проблем в българското здравеопазване е свързан с човешките животи, но и с огромната корупция и пари, които можем и трябва да управляваме по-ефективно. Страшно много хора в България страдат, някои и загиват от това, че ги разхождаме с линейките до Бързата помощ от една до друга болница. И всяка болница преоткрива отново какви болести има, какво е лекувано. Толкова ли е трудно най-после да се дадат необходимите пари, по мои сметки не повече от 10 млн. лв., за електронната здравна карта.

Това обясни той за "Денят ON AIR", като отбеляза, че с електронната здравна карта бихме могли да спасим десетки хиляди човешки животи, както и да спестим милиарди.

Относно решенията за строеж, Плевнелиев подчерта, че е крайно време издаването на строително разрешение да има един адресат, при това електронно.

"Обикновеният българин, който иска да построи своята къща, трябва да почука на 12 врати, да се помоли на 12 бюрократа и всеки един от тях да сложи подписа си", каза той.

Стратегическа мярка, която правителството предприе, беше влизането в еврозоната, категоричен е Плевнелиев.

"Това е най-важната мярка, историческо постижение. Разработва механизъм, който да запази българските банки, парите на българските данъкоплатци и да ни предпази от кризата, като даде възможност по-бързо да се възстановим", поясни той.

Според него битката на България за влизането в еврозоната е геополитическа. Плевнелиев определи като "неслучайни" назначенията на Радев на "двама свои кандидата" за позиции в борда на БНБ, които са евроскептици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога златните залежи на България ще се крадат?Единствено Волен Сидеров е задавал този въпрос на Бойко Борисов.Защо Бойко Борисов го пазят НСО и от какво се пази?От какво се страхува,от народната любов ли???Писна ми вече от диктатурата на Бойко Борисов,дето само една книга е прочел-Винету.
79
1
 
17
 
! Отговори
някой преди 3 години
Имам молба към Конституционния Съд:Да се забрани употребата на думата "зове" в журналистическата практика!!!Какво значи думата "зове"???Зова=призовавам, отправям апел, умолявам, моля се на боговете!Какви са тия глупости бе, ***?Плевнелиев предлага; Плевнелиев има предложение; Плевнелиев е на мнение, че...Каква е тази простотия "ЗОВЕ"???Това да не ви е поемата "Край Босфора шум се вдига!"?Иван Вазов щеше да се обърне в гроба ако ви беше прочел статиите тук!
78
0
 
3
 
! Отговори
до 132 преди 3 години
С връзки ли се получиха плюсчетата?
77
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли има нормален българин,който да го подкрепя този тъпчо!И защо медиите го цитирате?
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понякога си мисля, че нарочно го използват, за да отблъсне хората.Точно както използваха Цачева, та да е сигурно, че няма да стане президент.
75
0
 
7
 
! Отговори
Гехза Мейза преди 3 години
Хахахааа..то на кого маха ве!Само на такси би могло.
74
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой го използва това лице и с каква цел, НО той до такава степен е загубил уважението на българите, че дори да каже нещо вярно, то никога няма да се приеме.РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ-СЕТНЕ.
73
4
 
29
 
! Отговори
:-D преди 3 години
За мен лично , единственият свестен политик за последните 30г. е Румен Радев !!!
72
1
 
22
 
! Отговори
noname преди 3 години
Изключително неуместно изказване от бившия президент. Особено за банките. Те получиха сигурност за събиране от колекторите (75 милиона от ББР в извънредно положение), после гарантирани кредити към обедняващото население, мярката 60/40 за тези, които нямат нужда от помощ - някакви футболни отбори и пр.Държи като *** ***, ама не иска да го каже. България е Банкерия.
71
1
 
21
 
! Отговори
Плевньо, ти си преди 3 години
Жалко човече..
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 124- 700 000 са чиновниците на ГЕРБ със семействата /кметове, администрация, централна власт, комисии;- 300 000 - корпоративен вот от хранилката;- 200 000 със заплащане (от махалите);- пълнеж - колкото-толкова.Това е сметката и при ниска активност - Тиквата е с 30-тина %
69
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10 години управление на Бойко БорисовБългария е на първо по СМЪРТНОСТ в Европа и на последномясто по доходи...В Македония минималната заплата е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА,отколкото в България.Срамувам се от Бойко Борисов.Никой от моите познати не е гласувал за него.Как Бойко Борисов печели изборите???
68
2
 
29
 
! Отговори
калинка-малинка преди 3 години
Тоя като беше президент мълчеше като женски детероден орган , сега се сетил да зове !
67
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блатная се справя по-добре......с квас по площадите.
66
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре трудно свиквате с новите реалности.
65
3
 
14
 
! Отговори
Септември2021 Годжи: преди 3 години
Не можем да разхлабим мерките все още. Очаква се пик другата седмица.
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко пак е изпратил марионетката си да обикаля студиата
63
4
 
26
 
! Отговори
слабо преди 3 години
Най-слабият президент в историята на р. България. Човек без роля и без глас. Кукла на конци, формално изпълняваща някаква ¨служба¨.
62
2
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Е отработва си парите в офшорката. Предателя на английска служба. кои развити държави, САЩ ли дето където хората *** като въшки, защото нямат пари да си платят социалните осигуровки, къде то човешкия живот не струва нищо, а парите са над всичко. Толкава са развити, че населението почнало дезинфектанти да пие.
61
1
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Запознайте го с Барни Рабъл,на един акъл са...