Безвъзмездната помощ за малките фирми трябва да се ревизира

Категоричен са консултанти по европейски програми
28 апр 2020 18:35,
9
Безвъзмездната помощ за малките фирми трябва да се ревизира
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безвъзмездната помощ от 173 млн. лв. за българските предприятия е добра инициатива, идваща навреме, но така замислена, тази идея не може да подпомогне на никой реален микро или малък бизнес. Това заяви Ангелина Добрева, зам-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„От нашата асоциация призоваваме правителството да не бърза да пуска схемата веднага, а да я реформира. Тя предлага 3 000 – 10 000 лв. подкрепа за 3 месеца. Една микрофирма има разходи на месец между 10 000 – 20 000 лв. Малка фирма с персонал до 50 души генерира разходи около 200 000 лв.“, обясни Добрева в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Зам.-председателят на Българската асоциация на консултантите по европейски програми припомни, че сред Закона за малки и средни предприятия микрофирма е тази, която разполага с до 10 души персонал, а малка е тази, която има между 10 и 50 служители.

„Оборотите са определени спрямо западноевропейските стандарти от ЕК и няма смисъл да се коментират, защото у нас те не се достигат“, добави още Ангелина Добрева.

Според нея компаниите с персонал до 50 души нямало да приемат мярката като подкрепа. В същото време Добрева отчете, че това е единствената антикризисна мярка, която дава грантове.

От Българската асоциация на консултантите по европейски програми предлагат безвъзмездната помощ от 173 млн. лв. да бъде разделена на две. 120 млн. лв. от тях да бъдат насочени към фирми, регистрирани по ДДС; до 9 000 лв. за микропредприятия; до 25 000 лв. за малки предприятия и 45 000 лв. за средно предприятие, в направление на три вида разхода за една фирма - суровини и материали, наеми и заплати, а заплатите да бъдат ограничени до 3 хил. на месец на заето лице.

„Има доста други източници, включително и в оперативната програма, които могат да бъдат използвани, ако схемата се окаже успешна", добави , зам-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Цялото интервю може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
бахти преди 3 години
Какво сеиказа, че трябва да съм фирма, че да взема пари. ако не съм фирма , тогава не съм човек и мога да умирам от глад. Пълна простотия е тази държава
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В същност няма да им умре далавеата - напротив. Фирмите консултанти са тясно свързани с органите, които "проверяват" т.е. всичките са гробави калинки на които им замириса на лесна печалба.. за тва напъват толкова с теа еврофондове.
7
0
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааааа, мярката 60/40 са се възползвали БФС, Лудогорец, Литекс и др. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Е те са баш бизнеса :)))))))))))))))))))))
6
0
 
6
 
! Отговори
ДО 4 преди 3 години
Какъв Белослав , Селски Райони и тем подобни фалшиви Фирми без данъчен принос . Парите са за Големите Фирми на Домувчиев , Лиана и брат и , ДПС и ГЕРБ . Къде си тръгнал бос през тръни .
5
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
"Консултантите" всъщност са посредници на процент и на сериозните фирми изобщо не са необходими. Бая ще им умре далаверата :)
4
3
 
6
 
! Отговори
Area 51 преди 3 години
А факта,че фирми от селските райони не могат да кандидатстват ? Тоест фирми регистрирани във Варна могат,но фирми от Белослав,Суворово,Провадия,Девня примерно не могат?
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Българската асоциация на консултантите по европейски програми " ! А стига бе ! А *** и такава асоциация ли има ! Е га ти ударното "усвояване " на евросредства и не само ! Цялата система е за разстрел
2
3
 
11
 
! Отговори
За 80 процента преди 3 години
Помощ за бутика на МИС БИКИНИ ще има ли?
1
1
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Нищо няма да стане и от тази "програма" 100%