Решено: Мерките срещу коронавируса остават и след извънредното положение

Правната комисия в НС даде зелена светлина на поправките
Обновена: 7 май 2020 12:56 | 7 май 2020 12:56, Камелия Цветанова
191
Решено: Мерките срещу коронавируса остават и след извънредното положение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия в НС прие поправките в Закона за здравето, предложени от правителството, с които мерките срещу разпространието на коронавируса остават в сила и след 13 май, когато изтича извънредното положение.

Промените бяха подкрепени от 14 депутати, 7 гласуваха с „въздържал се“, против нямаше.

Още по темата

С новите разпоредби се дава право на министъра на здравеопазването да  разпорежда противоепидемични мерки.

Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, и се уреждат условията и редът за задължителна изолация на хора със заразни болести, на контактните с тях лица и на лица.
Остава в сила и карантината от 14 дни за хора, които пристигат от чужбина.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи, с поправките в края на ІV и Х клас учениците няма да се явяват на матури.

В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Предвижда се неплатеният отпуск от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

 В рамките на предвидените екологични мерки се предлага пречиствателните станции за отпадъчни води да се осигуряват с пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
25
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Простолюдието, щом реве, значи мерките са правилни. Ще се научите на ред, особено като дойде втората вълна на вируса.
62
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли,че представлението не е заради вируси, камо ли от грижа за хората. Взимат ни правата и свободата,нашата и на децата. Ако си стоим вкъщи,значи това заслужаваме. Само не знам как ще гледаме децата в очите,като пораснат и ни питат какво сме правили докато са отнемали бъдещето им.
61
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се приеме рещение за 14 дневна карантина, кой от работещите и живеещи в чужбина ще идва на почивка в България, ами за чуждите туристи пак ли ще има карантина ?
60
0
 
23
 
! Отговори
КактоПървоНиеПисахме преди 3 години
Правната комисия е приела ПРОЕКТ на закон, който тепърва ще влиза в пленарна зала за ГЛАСУВАНЕ.Не подвеждайте.Не че няма да го гласуват, за да им вървят в пълен размер заплатите де.
59
15
 
13
 
! Отговори
Нормарен преди 3 години
. Става дума за работещи и учащи бе умници ! А не за вашата безработна многознаеща и нищонеправеща ,,гвардия"! И с карантина и без карантина вие сте си все в същото положение Едно разглезено,мързеливо поколение,не признаващо ред,закони,норми ,правила и дисциплина!.Живеете в Гугъл извън реалният живот и чакате НЯКОЙ ДА ВИ ДАДЕ ?!? За какво,заради неграмотноста ви като на ЕДИ КОЙ СИ например.Това сте вие мрънкащи ,обиждащи и не ставащи и за ч.п за зеле!
58
1
 
23
 
! Отговори
Диктаторчето преди 3 години
До 55 вече почнахте да заплашете и по форумите ли, скоро какво щпиц команди Бойко югенд ли да очакваме!
57
7
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и още нещо,макар и не толкова оптимистично:-Недостойните ви вкараха в КЛЕТКА,хора!..-Клетката на ПАРИТЕ.Колкото и да се противите и "шавате",просто нема къде да мърдате заради КЛЕТКАТА!!!!..Разбира се,ако имате достойнство,ще се противите,но РЕШЕНИЕТО ще дойде .."Отвън" и "Отгоре"....Има и друг вариант,но той е почти невъзможен:-Разбивайки главите си в решетката на Клетката,да я счупите..Невъзможен е,защото "Клетката" всъщност осигурява някаква възможност да ЖИВУРКАТЕ...Но,въпрос на
56
14
 
10
 
! Отговори
До31 преди 3 години
Кой колко и до кога да работи хоум офис си зависи от фирмата. Ние ще работим още неизвестно колко от в къщи защото сме на 14 бюра в едно помещениеМалко е скучно но, няма как. А в парка няма кой да дезинфекцира всяка една пейка непрекъснато,което в заведение не е проблем,за всеки стол и маса.-толкова е просто за всеки който разсъждава нормално!..И мерките унас не са най строгите както в много други страни,но национална черта си ни е да се вайкаме и недовостваме.
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДиктаторчетоПодготвили сме ти едно затворче...
54
5
 
15
 
! Отговори
Диктаторчето преди 3 години
Подготвил съм ви едно законче
53
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това заслучавате, овце.
52
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сменят само името за да могат да си получават цялата заплата бедничките.
51
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина днес.беге, подвеждате читателите си и от тази гледна точка сте подсъдими за разпространението на фалшиви новини. Нищо не е решено преди да се гласува от народните представители. Вътрешните парламентарни комисии одобряват законопроекти, но не гласуват закони. Нищо не е решено. За съд сте за разпространението на фалшиви новини в епидемиологична обстановка. Плашите хората! TOЛУПИ!
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остава им само 1 годинка още! После на ***!
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Парламентарна демокрация - най крадливата и безотговорна форма на управление,вече 30 години берем нейните плодове!"
48
4
 
18
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СЛЕД 100 Г. МАНИПОЛИРАНЕ ПО РАДИОТО 70 Г. ПО ТВ И 25 ПО ИНТЕРНЕТ ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА СА ГОТОВИ ДА НИ СЛОЖАТ КАИШКАТА НА ВРЪТА ПОНЕЖЕ ЗНАЯТ ЧЕ КРАЯТ ИМ НАБЛИЖАВА
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви мерки?Не им пука за хората,а гледат да не побегнат докторите с писъци,че като рипне тоя народ тесно ще им се види!Крадат и от кризата с короната тия,заедно с БСП и всичките вътре!!!!
46
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова злоба и жлъч се изля от нашия народ, че е по-неприятна от самата болест
45
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуването на първо четене е утре. Бързат много и вече са вкарали вестниците в убеждаване на аудиторията, че всичко е "решено".
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - А тогава защо има матура за 12-ти клас пък са отменени за по-долните класове.За да могат да кандидатстват за ВУЗ.Матурата не е задължителна за веднага и за всички, може да се отиде и в друго време. За когото е важно, то ще отиде сега. Другите ще си преценят.