В условия на пандемия посланиците с видео за Деня на Европа

Акцентът върху същността на ЕС - мир, свобода, солидарност
70
В условия на пандемия посланиците с видео за Деня на Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По случай Деня на Европа на 9 май 2020 г. посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, акредитирани в България, създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българския народ.

Още по темата

Във време, когато целият свят е изправен пред най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам, общото послание подчертава същността на Европейския съюз, нашия съюз: мир, свобода и солидарност.

Видеоклипът, който започва с думи на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, е публикуван в социалните медии на Министерството на външните работи и на посолствата на Европейския съюз в София.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа.

На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман.

В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция.

Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България беше съюзник на Германия и за СССР се явяваше вражеска страна,пак ни се размина .Бяхме просто победени и това е.Няма какво да се оплакваме,ако ние бяхме спечелили,щяхме да владеем пък други народи.Риск печели-риск губи
27
6
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
И като е преминала през България да не би специално да е заобикаляла селата?Да минавала е. Мина и през селата на Добруджа, където е и моето село.Майка ми е разказвала за мародерствата.Освен това остана в България не 6 месеца, колкото беше спогодбата, а 3 години. През които не даде и 1 лев за изхранване. Цялата им прехрана легна на гърба на българския народ.
26
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото, което се случи, когато червената армия влезе в България беше да сложи БКП на власт.За целта ЦЯЛАТА българска опозиция в българския Парламент беше избита. Тогава незнайно защо обявиха, че на изборите са спечелили комунистите. После по примера на ТЕХНИЯ ГУЛАГ започнаха изграждането на концлагери. Има си сайт "Български ГУЛАГ" И всеки може да го отвори и да прочете колко са били лагерите и колко са избити там.После добрите "освободители" през 1961ва година и взеха златния резерв 21 тона.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закачил съм си Европейското знаме на прозореца,пея Марсилезата и плача от щастие,а дядо ми разказва как европейските войници освободиха България и гониха хитлеристките пълчища до Берлин.
24
4
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Сами се досещате, че нито една от тези *** и мисири не са провели това събитие спонтанно. Просто им е наредено, като част от хибридната война между ционистките фракции за и против Тръмп. Противниците на Тръмп военизират кремълския шебeк и плашат с него гаргите и наивните гласоподаватели в САЩ. Очаква се, че духът от шишето СССР ще предизвика страх от обявените за съмнително близки отношения между Тръмп и Путин.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е това-"ден на Европа"?Нищо не разбрах.Европа е победила Хитлер ли,или какво?
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се случи с българите, когато цар Борис пусна немски войски в България"АМИ НИЩО. Продължиха да си живеят като преди.А немците по селата си КУПУВАХА от селяните яйца и кокошки.Когато през 44та година червената армия ни налази - нямаше село откъдето да мине,без да има мародерства. Руснаците влизаха наред и си взимаха всякаква храна и не се интересуваха дали собствениците са вътре или ги няма.
21
11
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
"Каква Европа и каква солидарност". АМИ СЛЕДНАТА:Когато започна пандемията и Европа се обърка кого да спасява по-напред Италия се обиди и обяви, че ако не получи помощ ще излезе от ЕС.Можете да сравните реакцията на ЕС и тая на ССС, когато през 56та година Унгария обяви, че иска да излезе от съветската сфера на влияние.ЕС се обърна към Италия и се извини. СССР прати 30 дивизии в Будапеща и изби 2500 унгарци заедно с ръководителя на унгарското правителство Имре Наги.
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към вече споменатите 25 милиона избити от Сталин можем да прибавим и 10те милиона измрели в Украйна от Голодомора. Първо ги излъгаха, че ще им върнат земята. И селяните заобичаха комунизма. После пак им я взеха и направиха колхози. Но и това им беше малко цялата зърнена реколта на 1032ра-33та им я взеха. Натрупаха зърното на камари и го пазеха с оръжие.И ако някой прегладнял селянин се осмеляваше да пропълзи през нощта да си вземе от собственото зърно го убиваха.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХубаво е, че "анализа" на обстановката ти е на нивото на знанието ти за Германската Конституция, т.е. неграмотен си. А това, че наричаш декларация, която осъжда доказано човеконенавистен режим избил значително повече хора дори от фашизма, "подкрепа на гей парадите", е още едно поредно доказателство за това че си руска хибридка. Няма себеуважаващ се защитник на фундаменталните човешки ценности, който да се отнася по този циничен начин към такава проблематика.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Европа?Какво единство и солидарност, бе Катке? Всеки ден Макрон ти връща по един самолет с българи! Вчера подписа поредната срамна декларация! Толкова перверзна политика с толкова дезориентирани марионетки не сме имали!
17
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христов не се дуй, ще я видим адекватността на институцията на Путин ако някога допуснат да се разбере истинското положение с пандемията на Русия.
16
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано никога не се повтаря ужаса на комунистическото мракобесие никъде по света.
15
1
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
по времето на пандемията видяхме какво е солидарност всеки да се спасявакакто може този ес е вреден откъдето и да го погледнеш българия да излизаот нато ес сета и други подобни организация които генерират само разходи авредите са огромни
14
17
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Напротив. Комунизмът е много по ненавистен и мракобесен от фашизма.Всеки може да се убеди в това ако сравни броя на жертвите при едните и другите.Сталин и комунизма на СССР избиха 25 милиона души.Хитлер - 6 милиона.За СССР никога не е сигурно дали не са много повече, защото при комунизма всичко е лъжа. Докато избиваха в ГУЛАГ обработваха света и народа си, че там е рая на земята.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия дето сега съчиняват нова история за ВСВ са пишкали в гърнета,когато милиони хора са загивали по фронтовете срещу фашистка Германия и Япония.Слава на великата Червена Армия и на Съюзните армии воювали срещу фашизма и дълбока почит за милионите невинни жертви през ВСВ. Дано никога не се повтаря ужаса на войната в Европа и по Света.
12
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ЕВРОПЕИЦИ.
11
1
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Мир, свобода, солидарност... Бла, бла, бла, празни приказки от безлично-некадърна калинка.
10
2
 
19
 
! Отговори
Моля преди 3 години
Никога да не забравяме,че 9 май е денят, в който празнуваме победата над ХИТЛЕРИЗМА,роден в Западна Европа.Смазването му стана благодарение на ожесточената борба на съветските войни от Червената армия,които дадоха 50милиона жертви!!! Всяко друго твърдение е най-висша форма на демагогия!!!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чърчил е искал България да бъде окупирана от силите на Югославия. Страната ни е подложена не жестоко унижение по време на конференциятя в Кайро - делегацията ни е настанена в ужасни условия, държат се с нас пренебрежително, заплашват България. В следсвтие страната ни е бомбардирана, като няма поразен нито един военен обект ! Бомбаридорвките са прекратени единствено след острата реакция на СССР и Сталин !Това ли са ни новите приятели ??