9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството

Заради COVID-19 отбелязването му ще е скромно
275
9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството
Снимка: Pixabay

Европа отбелязва безпрецедентен 9 май в условията на коронавирус.

Още в петък честванията на 75-тата годишнина от края на Втората световна война бяха ограничени в тесен кръг.

Днес традиционният Ден на отворените врати на Европейския парламент ще се проведе дистанционно.

Онлайн ще протече и гражданският диалог  с българския еврокомисар Мария Габриел.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния войн.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
0
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Стига сте се дърлили-заслугата за победата над античовешкия хитлеров строй е на съветскта армия(понесла 70-80% от цялата тежест на войната) и Жуков,Василевски,Рос-ки и мирн.население.А диктатора Сталин,Бащата на народите,е виновен наравно с Хитлер за 42 мил жертви на Русия-разузнаванията му казва за нападението,ама вярва на Хитлер. А заповедта му населението на Сталинград да не се евакуира от града,като е ясно чеще пострада от обстрела-40000 жертви за ден.Америка дава храна и техника.
222
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименпобедител е ссср ,а не КРАВАРИТЕ , те могат да се кичат с каквоти си искат , са си само , Т.ПИ КРАВАРИ, а евро...Г..ейския съюз много скоро няма да го има , а това много радостна новина за всички ......
221
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Аз лично като българин помнещ събитията. Когато ЕС го имаше само на хартийка в миналото и Нямаше тази "тежест" както днес да се ежи на всеки постигайки ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ! А относно тази глупост.Денят на ЕВРОПА.ДА Е ТОЧНО НА датата 9 май.Я свързвам с ПОДИГРАВКА ЛИЧНО КЪМ Русия и жертвите дала тази държава.Да я има днес Европа и самата Русия като нация! Ако Германия тогава беше "победила". Днес щяхме да честваме рожденият ден на Хитлер! Слава богу че не е факт!Европа е разделена 30 г след 1989 г!
220
0
 
0
 
! Отговори
до 226 преди 3 години
В никоя идеология не съм видял в прав текст да е записано "целта ни е да грабим".Всичко е завоалирано под най-разлидни форми и предтексти.*** пример - това, което са направили най-най първо с "техните" евреи.Всеки "ариец" е можело абс. безнаказано да разграби къщата (или там каквото има) на съседа си евреин и естествено първият се е възползвал от тази "екстра" и то масово.Що не са обвинили и подгонили първоначално ци-_га*ните се питам.
219
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 години
Много прости и злобни хора пишат тук ! Колкото си по- *** , толкова си по- злобен !
218
4
 
8
 
! Отговори
тя преди 3 години
От кога "ден на Победата " стана " ден на Европа "?
217
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каква радост за българите... не стига че загубили всичко във войната, ами ги научили, как да задоволяват комунистически ерекции.
216
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотЗнаем, че нямаш 5 лева.:)))))
215
3
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ден на победата няма никаква европа никви 5 лева!
214
18
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Някой може ли да ми каже, кога на България й се е чувал гласа в Европа повече от сега?:)
213
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До sssСтига си писал глупости,немците не управляват Европа в момента,европейските държави са били силни и водеща сила единствено преди появата на Хитлер и появата на нацизма през 20-те години на 19 век,Днес не само Европа,но и света се управлява от САЩ.
212
3
 
2
 
! Отговори
sss преди 3 години
В основни лини, идеята за ЕС е точно на въпросният господин от Браунау на Ин: - силна Германия с водеща позиция!! 60 год. по-късно други едни германци го направиха по "мекият" начин! Аа, и да не мислите, че господина наистина се е отровил в някакъв си бункер!?
211
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
та те са могли да си живеят много сносно.Но ИДЕОЛОГИЯТА ги съсипва...Впрочем И СЕГА нещата се повтарят:-След като Германия беше срината със земята И през ВСВ,тя набързо ПАК стана сила 1 в Европа.Слава Богу,поне за сега гузната им съвест още ги гризе и все още не са посегнали към старите тертипи..Но до кога,само Бог знае..
210
8
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен228не си съвсем прав!Дойчовците са си ДИСЦИПЛИНИРАНА нация,те лесно се командват...Не са като нас..Освен това основния мотив на Адолфовата идеология е идеята за "АРИЙСКАТА раса".Тая идея би харесала и на нас..стига Боко да ни нарочи за "Арийските балканци"."Грабежите" са ПОСЛЕДСТВИЕ от тая идеология,не основополагащи.След като Германия е възродена от Хитлер (и не само от него!) и се превръща от победена и унижена от ПСВ държава в европейска сила 1,те са могли да си живуркат
209
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една птичка пролет не прави. Хитлер е подкрепян от болшинството германци с цел грабеж.
208
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит Ден на Европа, Българи!
207
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смърт на фашизма,свобода на народа!Да живее деня на победата 9 май!Слава на всички герои и жертви,загинали в борбата против фашизма!
206
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацизма е най-голямото зло,което се е случвало някога на Европа,не само загинаха десетки милиони европейци,но и днес Европа е окупиран континент именно заради глупостта на Хитлер,няма по-голямо зло,случвало се някога на европейските държави от Хитлер,просто няма!Да живее 9 май!
205
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСССР никога не е ни е окупирал,нито ни е командвал какво да правим в собствената си държава,напротив - винаги са помагали на държавите от източна Европа с каквото могат и не са ги натискали,но историята я пишат победителите и затова е тази пропаганда срещу СССР,но истината е,че никога не сме били по-свободни,по-самостоятелни,по-задоволени,по-образовани от времето на управлението на СССР!Тогава наистина имахме голяма свобода,за разлика от днес,това е голата истина!
204
8
 
3
 
! Отговори
до 221 преди 3 години
по-бебешко изказване не съм срещал.