Европа и Русия не бива да забравят обединителния си фактор - антифашизма

Континента може да продължи напред само единен
Обновена: 10 май 2020 21:32 | 10 май 2020 21:00,
187
Европа и Русия не бива да забравят обединителния си фактор - антифашизма
Снимка: БГНЕС

Европейците и руснаците трябва да помнят какво ги свързва – антифашизмът, пише руският активист и поет Кирил Медведев за The Guardian

Руските медийни шоумени се подиграват на Европа, но общият ни континент може да продължи напред само в условия на единство.

Още по темата

В началото на 90-те години Русия се чувстваше неразделна част от Европа. Но в един момент всичко започна да се променя: постсъветските реформи в рамките на програмата "шокова терапия” се превърнаха в болезнен преход към пазарна икономика. Тогава цената на килограм колбаси достигна размера на една месечна пенсия и много семейства останаха недохранени и дори гладуваха, пише "фокус".

Внезапният преход към по-"западния" начин на управление на икономиката постави много хора под прага на бедността, от което в крайна сметка се възползва - след дълги войни за власт между руските олигарси - нов политически лидер, избрал за себе си консервативната, националистическа реторика - Владимир Путин.
Днес водещите руски телевизионни канали ни разказват истории, че европейският континент е в упадък, че "агресивните мигранти" са станали напълно неконтролируеми, че социалните служби могат да вземат децата от родителите им за един "шамар", че "сексуалните малцинства" там унищожават традиционната институция на семейството.

Междувременно руската либерална опозиция възхвалява европейския път за Русия - за разлика от "азиатския" и "съветския". Тя категорично осъжда радикалите отляво и отдясно, които се опитват да развалят образа на уж чистия и светъл ЕС. Тя не иска да чуе за отвратителната реакция на европейците към притока на бежанци или за това как преобладаващите икономически догми и нагласи източват южните членове на съюза и обогатяват банките на северните членове. Тези либерали са склонни да вярват на интерпретацията, която се е утвърдила в Европа през последните няколко години и според която няма разлика между Съветска Русия и нацисткия Трети райх, защото въпреки разликата в заявените цели и кървавата борба помежду си, те бяха отвратителни тоталитарни системи. Либералите искрено вярват, че цялото съветско минало на Русия е срам и че руснаците трябва да се стремят към безусловна интеграция със Запада.

Но този конфликт между либералите, гледащи на Запада през розови очила, и руските реакционери, които упрекват всичко европейско, ни затруднява да различим какво някога е свързвало Русия и Европа. През 1945 г. Западът и Съветският съюз заедно побеждават нацизма и стигат до извода, че фашизмът е абсолютно зло, което няма място в политиката. Днес, когато отбелязваме 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа и когато фашистите и ултрадесните политици отново засилват позициите си на европейския континент, трябва да си припомним тази обща връзка между нас.

От шведските демократи до неофашисткото италианско движение "Каса Паунд", съвременните ултрадесни не само се опитват да възкресят антиимигрантските настроения, но и се представят като жертви на "ляволибералната” европейска система, която се формира след края на Втората световна война и която се основава на принципите на социалното благосъстояние и междудържавната солидарност. Вижте как в Унгария управляващата партия реабилитира Миклош Хорти, който беше лидер на страната по време на Войната и съюзник на Хитлер.

Европейските либерали също смятаха за подходящо да пренапишат миналото с помощта на резолюция за значението на европейската памет за бъдещето на Европа, която Европейският парламент прие през септември 2019 г. Тази резолюция, внесена от група либерални членове на парламента, беше критикувана за действителното изравняване на съветския и нацисткия режим, без да се споменава приноса на комунистическите групи за съпротива и Съветския съюз за разгрома на фашизма.

Междувременно властите на съвременна Русия използват наследството от Втората световна война за постигане на собствените си цели. Вземете например войната в Източна Украйна, която започна през 2014 г. В този момент руснаците бяха убедени, че причината за това е наличието на ултрадесни елементи в редиците на привържениците на антируския Майдан. С други думи, Кремъл оправдава нашествието си на територията на съседна държава, криейки се зад предполагаемата необходимост от провеждане на антифашистка кампания. Това изглежда особено отвратително, като се има предвид симпатиите и много контакти между путинското обкръжение и европейските крайнодесни партии като Френския национален фронт и Италианската лига.

И така, има ли по-обнадеждаващ образ на миналото и настоящето, който да обедини руснаците и европейците и на които прогресивните фигури в цяла Европа могат да разчитат? Когато чуя фразата "европейски ценности", фалшиви исторически сравнения или Путиновата пропаганда за моралния упадък на Европа, аз си представям Европа със своите масови профсъюзи и защитата на правата на работниците; Европа с февруарската си стачка в окупираната от Германия Нидерландия, организирана в защита на нидерландските евреи евреи през 1941 г .; Европа, която е домакин на много бежанци; Европа, готова да отнеме проекта за постепенна интеграция от ръцете на европейските служители, обсебени от свободния пазар, готова да предизвикат ултрадесните; такава Европа, каквато се появява в движението на труда в Обединеното кралство и скандинавската социалдемокрация, както и в движението на "жълтите жилетки" във Франция.

И ако понятия като "европейски ценности" изглеждат чужди на много руснаци, тогава трябва да помним опасностите от внасянето на готови модели на прогрес и вместо това да създадем универсализъм, като вземем предвид освобождаващите епизоди от нашата собствена история. Например Съветският съюз стана пионер в прилагането на политиката на равните права чрез квоти за представители на различните народи, етнически малцинства и жени да влизат в университети. Всъщност, отчасти благодарение на дейностите на революционни феминистки като Александра Колонтай, Съветска Русия предостави на жените избирателно право и декриминализира хомосексуалността, когато повечето европейски страни дори не можеха да мечтаят за това.

Когато руското правителство се връща към нашето героично минало днес, то няма предвид тази прогресивна история. Като гледам тази демонстрация на путински национализъм, ще припомня искрените песни на италиански, югославски и беларуски партизани, на работниците и европейска съпротива. Любовта към родните ни страни и укрепването на антифашисткия консенсус е единствената прогресивна основа, на която континентът ни може да почива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
5
 
! Отговори
Нормален преди 3 години
Русия е най-фашистката държава
117
2
 
1
 
! Отговори
Мария преди 3 години
МЯСТОТО НА РУСИЯ Е В ЕС.МОЖЕ БИ ЩЕ МИНЕ ИЗВЕСТЕН ПЕРИОД НА ПРИГАЖДАНЕ НО ТОВА Е ЕСТЕСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ ИЕ НАЙ-ДОРЕ ЗА ХОРАТА НА СТАРИЯ КОНТИНЕНТПО ДУХ КУЛТУРА ИМАНТАЛИТЕТ ТЕ СА В ПО ДОБРА ПОЗИЦИЯ ОТ ДРУГИ.ВРЕМЕ Е ДА ОБМИСЛЯТ ПОДХОДА ЗАЩОТО КОНТИНЕНТА НИ ОТИВА НА КИНО!
116
5
 
4
 
! Отговори
Шнапса преди 3 години
Общото между Русия и Путин е онанизма
115
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пуНикой не вярва на Русия. Даже и тя сама не си вярва.
114
8
 
14
 
! Отговори
пу преди 3 години
Ако не беше ши баня шнкият им 9 май, сега Македония щеше да е наша! Защо Сталин не ни я даде, като е тоооолкоз братушка? Демек, ако е за окупация на България, руснаците са братушки. Ако е за връщане на изконно български територии към България, няма братушки, има интереси. Аз на Русия и на йота не и вярвам!
113
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацизъм и Комунизъм са еквивалентни идологии, тъй че Европа няма как да се обединява със страни изповядващи такива.
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Аз .."Ти не разбираш нищо, моето хибридно момче.
111
4
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До До Ланкоолуто!?бензинът беше 70 ст. Не лъжи.
110
9
 
7
 
! Отговори
До Ланкоолуто!? преди 3 години
Главанак, преди 89 год. горивата бяха в изобилие и бяха на символични цени, когато си купих кола, бензина беше 20 стотинки, при заплата 200 лв. Бях обикновен работник. Сега при 2 лв на бензина, колко е средната заплата на един работник, колко хора получават 2000 лв заплата? Отговори ако имаш мозък! Хайде САЩ да ни носи в дамаджани, нали им ли.жете задницит.е!?
109
7
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Русия и антифашизъм???След като заграби, наред с фашистка Германия, половината от Полша, нападна съседна Финландия и окупира Литва, Латвия и Естония? И изтрепа милиони от собствените си граждани още преди началото на войната?А след края на войната наложи жесток комунистически режим на цяла Източна Европа?Затова за мен КОМУНИЗЪМ = ФАШИЗЪМ НА КВАДРАТ.
108
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Още фюрера го е казал. Германския народ се оказа недостоен за идеите на фашизма. Само хората от изтока могат да осъществят моите идеи............
107
6
 
9
 
! Отговори
малко уточнение преди 3 години
До Христо ХристовАми какво да тълкувам за гражданската война в Испания. Как "републиканската армия", тоест марионетките на СССР са им предали 550 тона испанско зладо от националният резерв, дето СССР са го прибрали да го пазят, ама още го пазят.Или дето Сталил щял да помага на Чехословакия, но за целта му бил нужен коридор /проход за РККА през Полша. Той коридора го получил на следващата година, както вече казахме, щото се разпаднала държавността...Такива ми ти неща, Ицко
106
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Който не се прекланя пред Св. Путин е фашист, гей, сорос - евреин и нам си къв :)))))))))Май баш фашиста е в Кремъл.
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 155Ами наложи своя модел бе Ланкоуло !Лъскай паметника на съветския окупатор и се моли на Путин да ти дава газ безплатно....ама друг път.
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравя европа, не Русия, Русия няма как да забрави и да иска.
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, защо Европа не казва на Сталин "братушка" като я е "освободил" !!!?
102
1
 
8
 
! Отговори
Другар преди 3 години
За сълфетката на чърчило-сталинската дружба, разделила Европа на две, ли пише английския рушнак?
101
5
 
3
 
! Отговори
NewOne преди 3 години
Победителите моделират победените територии по свое виждане и модел - така е било винаги в историята. След 1990г конкретно България е подложена на същото.Замислете се какви репарации все още щяхме да плащаме, ако не се бяхме включили във втората фаза на ВСВ на страната на антифашистката коалиция. Затова е нужно да почитаме Деня на Победата, в името на дедите ни. А не да словоблудстваме на тема съветска окупация. Какво сега правим, за да се отърсим от поредния наложен модел?!
100
5
 
2
 
! Отговори
не думай преди 3 години
Отдавна обмислям как Азия да се отдели от Европа, многщо е удобно под вода да изчезнат Турция и Русия. Ние и сега няамаме нищо общо с азиатците, отлично би било границата между двата континента да е и водна. Така всички бежанци ще ги давим като плъ хове. Антифашизмът ни обединявал? Ами ако на меВ резултатн не ми харесва руският антифашизъм? Заради Сталин ние сме изгубили Македония!
99
2
 
12
 
! Отговори
малко уточнение преди 3 години
СССР завладява своята договорена с Германия част от Полша няколко седмици по-късно, като използва неясната формулировка, "поради разпада на държавността за да ги защитим". Още тогава са били твърде сръчни в манипулациите