Кабинетът ще обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa

Първоначалното предложение беше това да е отговорност на здравия министър
90
Кабинетът ще обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната парламентарна комисия реши Министерският съвет, а не миниcтъpът на здравеопазването, да обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa. Предложение за това направиха и депутати от ГЕРБ, и от БСП, като сред тях са председателят на групата на ГEPБ Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Още по темата

Предложение за обявяване на извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa ще прави глaвният дъpжaвeн здpaвeн инcпeĸтop до министъра на здравеопазването, а той - на кабинета.

До това ще се стига пpи нaличиe нa нeпocpeдcтвeнa oпacнocт зa живoтa и здpaвeтo нa гpaждaнитe oт eпидeмичнo paзпpocтpaнeниe нa зapaзни бoлecти, cpeд ĸoитo вeчe изpичнo е пocoчен и СOVID-19, допълва БНР.

От БСП обаче обърнаха внимание, че заразните болести са много и всяка една от тях има своите особености. Според опозицията този текст и изброените в проектозакона осем xapaĸтepиcтиĸи нa зapaзнитe бoлecти,  дават опасност за свободна интерпретация. Мнозинството обаче не се съгласи.

Освен мерки, свързани със здравните аспекти след извънредното положение, депутатите обсъждат и поредица от социално- икономически мерки и мерки в помощ на туристическия бранш и  на общините.

Преди началото на заседанието на правната комисия един от малцината, който спряха пред медиите беше Йордан Цонев. На въпрос ще продължи ли и на второ четене подкрепата на ДПС за предложенията на управляващите, той  отговори:

"Подкрепяме онова, което е полезно…Не точно действията на правителството, а подкрепяме всичко, което се прави за хората и за бизнеса. Това че го прави правителството - да, тяхна отговорност е. Смятаме, че така се освобождава икономиката, а едновременно с това се пазят гражданите

Общо 15 са предложенията за промени в законопроекта, обсъждани днес на заседанието на парламентарната правна комисия.

След критики за противоконституционност, депутатите от управляващата партия дават и дефиниция за „извънредна епидемична обстановка“. Посочени са 8 критерия за обявяването при наличието на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

С предложенията си ГЕРБ дават дефиниция на понятията, „изолация“ и „карантина“ и определят санкциите за тяхното нарушаване.

Остава следенето на трафичните данни за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация, лечение и карантина.

От ВМРО предлагат да се обявява извънредна епидемична обстановка за срок до 30 дни, а ако опасността за живота и здравето на гражданите продължи и cлeд този срок, Министерският съвет да иска от Народното събрание да обяви извънредно положение.

От другия коалиционен партньор - HФCБ, предлагат текстове, свързани с туризма - ваучери за почивка и значително намаляване на концесионните такси.

„Внесохме онези промени, които бяха обсъждани на коалиционен съвет миналата седмица, и по които имаше съгласие“, обобщи пред „Хоризонт“ Борис Ячев, депутат от НФСБ.

ДΠC акцентира на обжалваемостта на актовете, свързани с извънредната епидемична обстановка, а  БСП  - на социално - икономическите мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12 ....да ,можем да боравим и успешно да ползваме калашници...
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По целия свят милиони хора излизат на масови протести срещу извънредните мерки за измисления коронавирус и срещу смъртоносните ваксини на Бил Гейтс-САЩ,Канада ,Бразилия Словакия,Германия ,Полша Сърбия ./навсякъде хората скочиха,така ,че пъкления план на сатанистите ж и д о в е няма да успее.това ,че нашенските мисирски напазарувани медии от еврейската мутра Боко Бехар не смеят да показват какво става по света ,не значи че на хората и в България им просветна.
18
8
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
КОГАТО БЯХ НАВЪНКА ЕДИН ПЪТ, СИ БЯХ СВАЛИЛ МАСКАТА, ПРИ ВДИШВАНИЯТА МНОГО МИ ПРИЛОША И ТЕЖКО ДИШАХ, СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ТОВА БЕШЕ КОРОНАВИРУС ОТ ВОЕННИТЕ ДЖАДЖИЧКИ, ОПРАВИХ СЕ ЗА ЕДИН ДЕН КЛАРИТРОМИЦИН АНТИБИОТИКА, КАТО НА МИНУТАТА СПРЯ ДА МИ Е ЛОШО СЛЕД ПРИЕМА.
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Костя Копейикин?:)
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 14-ти ще може да протестираме срещу комунистическото управление
15
4
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
ПЪК И ДА ГО ИМАШ В МАЛКО КОЛИЧЕСТВО НЕ Е ОПАСНО! САМО ИМУНОКОМПРОМЕТИРАНИТЕ ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ ВСИЧКИ, И САМО ТЕЖКО БОЛНИТЕ ДА ИЗОЛИРАТ!
14
11
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
АКО ВСИЧКИ ИМАТ КОРОНАВИРУС В МАЛКО КОЛИЧЕСТВО, ВСИЧКИ ДА МИНАТ НА АНТИБИОТИКА КЛАРИТРОМИЦИН В НИСКИ ДОЗИ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ, НО ОРИГИНАЛЕН КЛАРИТРОМИЦИН, КОЙТО Е СЛАБО ТОКСИЧЕН! И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА С ТАЯ ПРОСТОТИЯ КОРОНАВИРУСА!
13
4
 
17
 
! Отговори
див селянин преди 3 години
ПАРЛАМЕНТА КОГИ КЕ ОБЯВИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ????
12
7
 
17
 
! Отговори
f преди 3 години
ЕДИН ЛЕКО ДЕЛИКАТЕН ВЪПРОС:ЗАЩО НЕ ТЕСТВАТ ВСИЧКИ И ДА ИЗОЛИРАТ САМО БОЛНИТЕ? ЧЕ ТРЯБВА ДА ТОРМОЗЯТ ЦЕЛИЯ НАРОД, ТОВА ЛИ СА ВИ АДЕКВАТНИТЕ МЕРКИ??
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Бастунки и памперси имате ли достатъчно?:)
10
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не си правете илюзии за извънредно положение повече!Тоя път ще ви прегазиме...
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно е как докато броят на заразените беше най-малък мерките бяха най-сурови. А сега след като заразените се увеличиха- разхлабват мерките. Да се смееш ли да плачеш ли на неадекватността на "щаба" и гербавите калинки..
8
8
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
До До калеко комунистаДаже и комсомолец не съм бил с което се гордея:)
7
3
 
14
 
! Отговори
Indira salome преди 3 години
Абе хора...тия всички неграмотни ***,ще си стъркат задните части от надпревара,кой да е по по- най,кой да властва.кой-да командва..изобщо човек да се издрайфа от тяхната дебилност!!!Ръфат като безмилостни хиени -до един,от тялото на този заспал и зомбиран народ!!!Та тоя народ да скочи и да ги пита,защо никой не говори за планове,мерки за изход от тази измислена пандемия,за неправомените и неконституциони промени с което много права на народа бяха потъпкани ????
6
5
 
6
 
! Отговори
В затвора преди 3 години
Де да беше тъй. За да вкарат някой политик в затвора, трябват неподкупни съдии, чекисти с горещо сърце и хладен ум. Ако не стане, последното средство е разярен народ.
5
16
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Мога да, ако кажеш за кой да гласувам ако не за ГЕРБ. Това е въпроса за 2 милиона към вас разбирачите и "за всеки друг" не е отговор.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква извънредна обстановка, бре? Отваряте хотели и ресторанти, извънредна обстановка ви се ще. Концерти разрешавате с 1/3 заетост, ама кой ще определи заетостта на един открит стадион? И на кои 2/3 от закупилите билети например ще забраните да присъстват? А парковете продължавате да държите затворени
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде всички заедно на протест и не носете маски защото са измислица на мафията.
2
21
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Разбира че Кабинетът ... от "Дондуков 2" и "Позитано 20" могат да организират само пикници на Шипка, Бузлуджа и яз.Копринка ... !!!
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хунтата ще продължи да мачка народа и да го принуждава да живее в Диктатура.Страх я е да не изпусне властчицата, че отива директно в затвора.