Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират

Компанията не може и да изпада в несъстоятелност
Обновена: 22 май 2020 14:55 | 22 май 2020 14:55, Камелия Цветанова
57
Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират
Снимка: Pixabay

Новата Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност. Това е записано в промените на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които тя се създава.

Поправките в закона вече са внесени в парламента.

Още по темата

Според тях до 3 месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция „Митници“.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет.
Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение.
Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.

В мотивите си към промените от Министерски съвет посочват,  че в условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива -бензин и дизел. По-специално, само за последната седмица на извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лв./л. Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени  при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя. Така ще се постигне ефективност, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи възможно най-ниската цена за най-високото качество, посочва още вносителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
7
 
! Отговори
Dinko преди 3 години
Щом червените *** тук вият на умряло , значи решението е добро. Я си стягайте багажа и обратно по селата сдуханяци!
14
9
 
7
 
! Отговори
путинопитек комунист преди 3 години
дрогаре даите малко по усърно да пишим коментари че на края на месеца няма да има рубльовки бонус нии не сме доволни от това штом ГЕРБ го праат нии искаме частните си бензиностанции на дрогарете от БСП ако ште да е 3 лева бензина
13
2
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ха,ха,ха...,това към днешна така?!А утре?!На тия сме се наслушали,нагледали!!!Преди обед едно,следобед друго,над вечер съвсем друго,обратното на сутрешното...
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Държавните бензиностанции няма да могат да се приватизират"ХА-ХА-ХАНяма мама. няма.................бррррЗа това българите все нямате щото постоянно ви повтарят 'Няма мама,няма"БАЛЪЦиииии forever !!!
11
3
 
9
 
! Отговори
Pepi преди 3 години
Браво Бойко !!!! Ти си Супермен .
10
6
 
3
 
! Отговори
все преди 3 години
евтина услуга = ниска заплатаНо явно това правителство няма идея как да увеличи доходите и затова трябва да намали цените
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е ГЕРБ да се стремят да обслужват по всякакъв начин Господаря си от Сараите.Че извади ли папките, Тиквата утепе в канала.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, догодина, като спечелим всичкото избор, пак ще си ги приватизираме като едно РМД!Мно-ого сме, сии-лни сме!
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10 години на власт и общо 60 лазарника, Борисов изглежда жалък с оскъдния си речник и несвързаните приказки.И оттук нататък ще става все по-зле.Имаме работа с прогресираща старческа деменция.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе тоя филм сме го гледали от целия тюрлюгювеч пасивите ще са за държавата, а активите за нашите хора.
5
4
 
31
 
! Отговори
избирател преди 3 години
само помислете , на какво ни прави топлофикация, която не е частна и ще разберете, че надеждите са напразни.
4
6
 
26
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
Колко трябва да си глупав за да вярваш, че държавата ще успее да направи нещо читаво от тези ''държавни бензиностанции''? С кое друго успяват да се справят като управление? За да имаш успешен бизнес, каквито са тези бензиностанции, трябва да имаш подходящите хора които да управляват този бизнес за да не изпадне във фалит ( тук няма да изпадне, защото само ще се наливат държавни пари ). Въобще това е поредния проект заради когото ще плащаме луди пари в нищото.
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е като неадекватните мерки за грипа.Вместо да кажат н хората да пият магнезий и да организират адекватни мерки за бързо и правилно лечение, да осигурят лекарства , крадоха пари и бизнеси и фалираха държавата.Така и тука, ще сложат свои хора на държавни заплати и ще почне топенето за свои хора. Ще се увеличи горивото на черно. Общо взето поредния план за крадене , но и осигуряване на сладка служба за верни хора.
2
16
 
10
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 3 години
МНОГО ДОБРЕ ДАНО И НА ДЕЛО ДА Е ТАКА
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брао шиши! Направо и пломбите от останалите зъбки на овцете открадни. Аферим.