100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка

Горанов: Пазарът ще реши, целим да има конкуренция
Обновена: 18 май 2020 20:43 | 18 май 2020 17:51, Веселина Йорданова
369
100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка
Снимка: БГНЕС, архив

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта.

Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Още по темата
По думите му те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас.

Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.

По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет.

Финансовият министър допълни, че броят на данъчните складове, които ще бъдат изградени, ще зависи от това каква е необходимостта.

Горанов започна брифинга, като сам поиска да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена Васил Божков, който е обвиняем и е в момента в ОАЕ.

Според министъра позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя.

По думите му държавата не се занимава с изземване на бизнеси или толериране на един за сметка на друг.

Горанов посочи, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

Споменатата днес от бизнесмена Васил Божков бележка, "каквато и стойност да има този лист хартия", не е коментирана по никакъв начин с представители на правителството и не са предизвикали никакви действия от страна на държавата, каза Горанов.

Да накараш пет човека от ДКХ да работят в съглашение никак не лесно, и който и от двамата да има претенции да контролира комисията, мисля, че си е надскочил възможностите, посочи още финансовият министър, коментирайки "паметна бележка", разпространена от Васил Божков днес, според която Божков и бизнесменът Кирил Домусчиев се разбират в средата на миналата година Божков да дава по 20 млн. лева годишно за реклама. В бележката има точка за "пълен съпорт в ДКХ" (Държавна комисия по хазарта).


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България-Лукойл -1:0
330
0
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
След като нашия пазар се държи от фирма на една друга държава, защо и нашата държава да си няма бензиностанции на нашия пазар.
329
0
 
3
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Едно добро начало!Така държавата може да контролира пазара и да не допуска спекулативно повишаване на цените. По този модел е съдаден и валутният борд. Който иска да обмени Левове за Евро и не му хареса курса в обменните бюра и Банките отива в БНБ и си ги обменя по фиксинга, така няма какда се надува курса. Същото е и тук, ако прекалят с надценката частните бензинаджии, отиваш на държавната и частните щат не щат, ще се кротнат. Така трябва да се направи във всички отрасли.
328
2
 
3
 
! Отговори
АК 47 преди 2 години
То и хляба и ножа и сиренето,даже и месото и законите и данъците и акцизите във вас и днес ще строите нови правила и закони с нови бензиностанции!Всичко е Голямата Пунта Мара на КРАДЛИВИЯ ВОЖД-БОЙКО БОРИСОВ!Първо да си ходи финансовия квартирант Влади Горанов!
327
2
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Според мен правят огромна грешка, но явно това е умишлено и човек си задава следните въпроси :- Какво се случва ако пазарът реши че качеството е много по-лошо- Държавните бензиностанции се дотират или са не рентабилни и се наливат пари от бюджета за тях- Навлизане на ел. автомобилите като алтернатива държавата губи прихода от горивата
326
1
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 2 години
Всеки информиран и наблюдаващ процесите в България му е пределно ясно,че "бизнеси" се "изземват" и открито се толерират определени лица за сметка на други!!!!!Такива "тарикати" на дребно има много,като това "министърче"" на ....!!!На други места може да има се получи да си пробват евтините номера!!!!Тази псевдо "манипулация" няма да мине при ЗНАЕЩИТЕ ХОРА.......
325
0
 
2
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 2 години
Всеки информиран и наблюдаващ процесите в България му е пределно ясно,че "бизнеси" се изземват и има открито се толерират определени лица за сметка на други!!!!!Такива "тарикати" на дребно има много!!!н/На други места може да има се получи да си пробват евтините номера!!!!Тази евтина "манипулация" няма да мине при ЗНАЕЩИТЕ ХОРА.......
324
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В най-големия исторически парк в света до Варна е най-голямата зарядна станция за електромобили в България!
323
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хубаво си беше да стоиш на една дълга опашка за да заредиш на бензиностанцията.Радиото в Ладата на макс.Жената през това време на друга опашка за банани.Дъщерята на опашка за дамски ботуши.Сина на опашка за маратонки Адидас.
322
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен това с държавните бензиностанции е нещо като магистралите на Бойко,всички говорят но никой не ги е виждал!
321
1
 
8
 
! Отговори
Пешо Пешев преди 2 години
Държавно ВиК, петрилна компания.. какво следва още? Ехо, какво стана с така надуваната либерална пазарна икономика, или и тя се оказа една утопия като комунизма?! Май да.. както и единствената ДЕМОКРАЦИЯ, същата история, за едни демокрация за други средно пръсте..
320
2
 
11
 
! Отговори
Узряват по малко преди 2 години
Първи опит към признанието, че пазарната икономика е един балон. Крайно време е да се направи държавна банка, държавни плод-зеленчуци, държавни супермаркети и всякякви други държавни икономически субекти, които да регулират пазара. След още 5-10 години ще минем на китайския модел, но хората, ограбили държавата през целия този "преход", трябва да отидат на дълъг отдих там, където им е мястото.
319
4
 
2
 
! Отговори
БРЮКСЕЛ Е ВИНОВЕН 4 преди 2 години
4. Естествения завършек на една империя. Дяволът го е виждал това десетки пъти. Много по-големи империи са рухвали в резултат на некадърна и некомпетента структора от високите етажи.5. Защо още нямаме услуги на високо ниво по отношение на ел. правителство? Защото нямаме завършена и работеща ТОЛ система? Защо Брюксел не е вкарала един политик в затвора? Нима всички политица са честни?
318
2
 
2
 
! Отговори
БРЮКСЕЛ Е ВИНОВЕН 3 преди 2 години
Кажете, коя е фирмата, която направи успешно проекта за намиране на лекарство срещу ковид19 и как го постигнаха?Кой ще напише софтуера, който да генерира математически уравнения, чрез които бързо да открием точни формули разпознаващи различни мурации на корона вирусите? Като пиша "бързо"... кой ще напише софтуера да работи под компютъра на Гаргамел? КОЙ? ПАК СЪЩИТЕ МАФИОТСКИ ФИРМИ, ПОДКРЕПЯНИ ОТ БРЮКСЕЛ ЛИ? ИЛИ ИТ ФИРМИТЕ НА ПЕЕЕЕВСКИ? ИЛИ ИТ ФИРМИТЕ НА БОКО СИК?КОЙ? КАЖЕТЕ БЕ БРЮКСЕЛ? КОЙ?4. Естествения завършек на една империя. Дяволът го е виждал това десетки пъти. Много по-голе
317
2
 
2
 
! Отговори
БРЮКСЕЛ Е ВИНОВЕН 2 преди 2 години
3. Брюксел позволи на МАФИЯТА да консумира ВСИЧКИ ПРОЕКТИ. А, мафията от своя страна нае същите тия лиз***чи. Така за 20 год. пазара се напомпа с псевдо фирми и псевдо специалисти. СЕГА, КОГАТО ТРЯБВА ДА НАМЕРИМ ТОЧНАТА ФИРМА ОТ РАБОТЛИВИ ХОРА, КОИТО СА ИСТИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ-НЯМА. Кажете, коя е фирмата, която направи успешно проекта за намиране на лекарство срещу ковид19 и как го постигнаха?Кой ще напише софтуера, който да генерира математически уравнения, чрез които бързо да открием точни формули разпознаващи различни мурации на корона вирусите? Като пиша "бързо"... кой ще напише софтуера да
316
2
 
4
 
! Отговори
БРЮКСЕЛ Е ВИНОВЕН 1 преди 2 години
Мантрата свърши. И за Брюксел включително.Тръмп спря кранчето.Защо бе? Защо се хванахте на капана? 1. То не бяха мерки,правила и закони срещу ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО.2. Псевдо капитализъм - уволняват масово във фирмите читави и умни хора, защото нямат сексуални или кръвни връзки с шефа. Така БРЮКСЕЛ генерира в цяла Европа в продължение на години една вихрушка от М@$Л***УМНИЦИ И ЛИЗ***ЧИ.3. Брюксел позволи на МАФИЯТА да консумира ВСИЧКИ ПРОЕКТИ. А, мафията от своя страна нае същите тия лиз***чи. Така за 20 год. пазара се напомпа с псевдо фирми и псевдо специалисти. СЕГА, КОГАТО ТРЯБ
315
1
 
1
 
! Отговори
пак преди 2 години
пак са замислили някаква кражба герберастята. нали евроатланчиците и еврогейците ни надуха главите как сме щели да бъдем в рая при пазарната икономика. нали всички търговци вносни??? къде им е пазарната икономика, къде са им ниските цени?
314
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горанов вчера обясняваше как нямало толеранс към Бешков ,а как тогава не е платил милиони левове !! Човека е с повече от 50 яки фирми с от които имат държавни поръчки за милиони ...кой ги дава ?има голям скъп автопарк,самолет,яхти,Ами нали получи и ордени и медали от държавата преди една година,как няма толеранс???
313
0
 
9
 
! Отговори
Тулупин преди 2 години
<html>Гешев оневини Горанов за смс-ите с Божков, дори без да ги е чел и тръгва за едно село да лови кокошкарите гледай по НОВА
312
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 години
Само до преди двадесет години,бяха държавни,сега пак ли ще стават държавни,просто нямам думи,за стратегията на герб-комунисти.