Радев за 24 май: Думите са домът, в който живеем

Шествие тази година няма да има, но празникът е жив
75
Радев за 24 май: Думите са домът, в който живеем
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. Това посочва президентът Румен Радев в поздравление по случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Още по темата

 
На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, допълва той.
 
Радев припомня, че всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци.

Според него този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.
 
Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината, отбелязва държавният глава.
 
Според него България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България.

Защото духът надмогва всяко изпитание, обобщава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, твоя дом е: Кръгом, марш в казармата !
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както сега много хора не са впечатлени от "сухото" му и ялово президенство така утре като го изхвърлят на улицата малцина ще си спомнят за него и то ако са на този свят. Не сме имали по-безличен и озлобен държаван глава.
40
0
 
10
 
! Отговори
oIo преди 3 години
До ?!?Е Добре най -накрая да чуя нещо смислено на български празник от президента.чуваш това, което му диктуват в слушалката. Той затова говори толкова бавно и с прекъсвания.
39
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Радив, твоята къща от думи е доста мизерна и прилича по-скоро на къща от храчки!
38
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравихте, че имахме един президент, който искаше да сменим кирилицата с латиница. СРАМ!
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, днес е празник на българската Азбука и Писменост, а не на Думите !Българите са си имали думите, но Кирил и Методий са им създали знаците с който да могат да ги изписват.Пак си неадекватен !
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията му е вредна и ненужна.Една проклета клика ,която няма място в 21 век.Един болшевишки уродлив спомен от военолюбивия 20 век.
35
4
 
17
 
! Отговори
“Самодоволен Радев” преди 3 години
Я виж ти, безделникът Радев изпълзял от някъде и срича написаното от Деси .......
34
12
 
2
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Е Добре най -накрая да чуя нещо смислено на български празник от президента. Цели четири години чаках
33
1
 
9
 
! Отговори
До колегата с преди 3 години
констатацията колко ни струва РР-разчетите ви са грешни,оценявате само основна заплата,а към нея има още поне толкова и куп екстри,храна,дрехи,консумативи...Взема си и пенсията.А спорната и полемична роля на първата домакиня?Освен първа закачалка на нови дрехи и пръв пръст в социалните мрежи?
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама кой ви пише речите просто не знам. Някоя роднина секретарка ли, или какво? Става върпос за 4-5 есета на година, какво му е толкова сложното? НГ, 3 март, 6 май, 24ти, 22 септ.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редките му и безмислени речи ни излизат по 100 лева на дума. Това е единственото което върши за 12,000 лева заплата на месец.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думите са слаби да се опише какво разочарование е вашето президентство ,Радев.Та вие за една бройка щяхте да сте до Ким чен Ун и Путин за 9 май.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33Къде се бил представял добре навсякъде като никъде не е ходил. Никой не го кани освен Путин.
28
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да закачате президента ни,сто пъти е по-добър от Плевньо и се представя добре навсякъде!
27
3
 
8
 
! Отговори
izh преди 3 години
С руснаците сме братя понякога и по нещстие. Със Съветския съюз сме врагове. Все пак руснаците са по потърпевши от просташката религия Сегашната московска клика се мъчи да възроди СССР като плаща на разни хорица по света с разпродажба на природните ресурси на страната си. За собственното си население има 3 милионнна армия и 1 милион милиционери. На нашите *** последните години им поопадаха зъбите, та останаха само лиги. В коя схема сте се вписали др. Радев???
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Думите са домът, в който живеем......" и където ми плащат в рублей..
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Радев припомня, че всяка година в шествието крачат рамо до рамо учители, деца, учени, духовници, творци"Голяма мисъл се иска за такава констатация...на данъкоплатеца струва 12 000 лева месечно !
24
5
 
7
 
! Отговори
радев преди 3 години
Нашата азбука са я написали сибирските братя Владимир Владимирович и Дмитрий Медведев...
23
4
 
10
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
НЯМА НАЧИН тоя да разбира това, което е казал при цялата безотговорност на начина по който използва думите. Освен ако не се мисли за пълен голтак.