Борисов: Вирусът не е победен, но хората усвоиха правилата

Хотел на Алепу няма да има, категоричен е премиерът
Обновена: 5 юни 2020 22:13 | 5 юни 2020 21:25,
209
Борисов: Вирусът не е победен, но хората усвоиха правилата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

101 дни борба с коронавируса. Точно преди толкова дни бе създаден Щаб за борба с вируса. „Вирусът не е победен, нищо не е свършило, хората усвоиха правилата на дистанция и дезинфекция“, каза в ефира на БНТ премиерът Бойко Боросив.

Още по темата

„Има теория сред обществото, че е трябвало да пуснем вируса свободно да вилнее в страната, нека видим как Швеция се извини за тази си фатална грешка. Мерките в България бяха най-ранни, но и най-леки. Заедно с хората спазвахме правилата, за да може да се върнем към нормалния живот. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: За коронавируса правилото е... няма такова! Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия, издъниха се! “, допълни Борисов.

На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност. Когато човек знае и вижда. Той припомни репортажите от Италия и Ню Йорк и за да се случи това, според него е било важно хората да бъдат информирани.

Премиерът коментира грешката в системата на Министерството на здравеопазването днес така: "И сайтът на СЗО блокира днес".

„През ден наблюдавахме как се движи вирусът. Пуснахме парковете и планината, видяхме, че хората спазват правилата. Има сектори, които ние не сме спирали – строителството и селското стопанство, много държави все още са блокирали тези сектори“, припомни премиерът.

„Големите европейски държави свалиха ДДС-то. Всички видяха от нас, ние свалихме налога на ресторантите, книгите с ниско ДДС ми беше отдавнашна мечта. Ние приемаме хубавите идеи, дори и предложени от Пеевски.“, каза Борисов.

Подпорната стена на плажа Алепу също бе коментиран от премиера. Според него това не е хотел, а ще стане местообетание за птици. Застрояването на плажа е било започнато през 2001 година, няма да се строи хотел там, категоричен е Борисов.

Бизнесът на Божков го взехме в полза на държавата. Аз говоря само с факти", заяви Борисов.

"От времето, когато аз бях главен секретар, аз не се обяснявам на всички хора с обвинение, защото той няма как да те обича, когато е беглец с червена бюлетина на Интерпол и 18 повдигнати обвинения", категоричен бе премиерът.

Борисов отрече да е получавал пари от обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

"Как ще получа пари от Божков? От Божков съм получил една пура и то в централата на ГЕРБ", каза Борисов.

"Заклевам се във всичко свято, защото съм вярващ - една стотинка, един лев, едно евро не съм взимал от този човек. Ако някъде може да ми се търси вина е, че съм помагал на футбола, защото той беше в колапс", допълни Борисов.

"Хазартът защо да не е за българския спорт, защо да не е за българските спортисти. Сега стана, преди 10 години това не ни е било приоритет", допълни още той.

Премиерът уточни, че не е забранил на правителството да се вижда с Божков, но никога в негова полза. И в един момент се оказало, че дори съдружниците му от 20-30 години, не са ли знаели, че се отклоняват пари.

Борисов коментира и бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Колегата Цветанов направи каквото можеше за ГЕРБ, сега прави каквото може да разбира. Но негова работа. Пожелавам му успех, тъкмо хората в ГЕРБ ще видят кой е бил искрен", допълни премиерът. Той припомни притчата за цар Соломон и двете майки.

Министър-председателят се спря и на темата за КЕВР и разпространена прогноза за над 20% увеличение на парното в столицата, която беше опровергана по-късно. "42% сваляме цената на газа. Едната вечер излизат с новина, че с 20+ процента вдигаме цената, а в същото време 42% намалява цената на газа. Пълно малоумие! Питам Дончев - той ми обяснява, тъй като само един път в годината се определя цената и те си слагат всички възможни варианти - Утре цената става 1000 лв. и какво ще се случи тогава? Кажете на хората, че с минус 15, минус 20, да видят, затова сме се борили. Сега в понеделник 201 милиона връщаме надвзети от "Газпром" пари. И те излязоха и да направят хората да ни псуват. Е, затова и без това им е изтекъл мандатът.", допълни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
8
 
! Отговори
Умен Красив преди 3 години
Ние от Десницата на следващите парламентарни избори ще гласуваме за БСП,а на президентските за Румен Радев!
64
4
 
2
 
! Отговори
И последно: преди 3 години
Господин Премиер аз не се извинявам за нанесените щети. Аз се извинявам, че не можах да претрепя повече от тия дето трябваше. И между другото - винаги има поправка на изпит, даже и на държавен изпит!
63
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа умря гражданското общество,а в БГ така и не се роди! Гражданското общество беше коректив,но на запад либерализмът го затри,а тук не се роди ,защото революция в главите не се случи, затова сме се запътили към бунището на историята
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе отборът на всички власти как е? Леевски, с тире, без тире? Ееех, излъгахте толкова хора, че сте велики! След като по време на Царска България изправяхте ръце да хитлеристки поздрав, след като по-късно носихте бюста на Сталин на Мусала, след като се продадохте по-късно на руски мафиоти, днес вече сте отбора на Пеевски и Доган! Само и само да се позакрепите още малко!
61
4
 
3
 
! Отговори
От 19.02.2020 преди 3 години
Толкова истини съм казал, толкова глупости съм поправил, че вече им загубих бройката - толкова много неща преосмислих, осъвремених, корегирах и поправих, че вече нямам думи за тая свинщина!
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Затова не ни трябват политици, царее, марее ...Хората са си живеели много добре и преди тях!
59
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега видяхте ли под каква жалка диктатура живеете? Наесен пак ще ви затворят, като ***. А можеше да живеете като свободни хора и вие самите да управлявате държавата си, вместо мафиота Боко Тиквата.
58
7
 
4
 
! Отговори
Миньор преди 3 години
Баце ти май се каниш да управляваш 100 г ? Пусни некоя Цецка Цачева фандък на *** че са станали като амазонски пирани съвсем ще се изпоядат не бъди такъв садист !
57
7
 
6
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До до 59Навсякъде политиците са ла ина, не вярвах че американците ще се вдигнат, но явно търпението им се свърши.Демократите пък издигнали 80г Байдън, аве хора, нямате ли някой по млад кадър, например около 60-те...:)Пародия са политиците и всеки си гледа интереса, обикновенния човек да го ду ха, както се казва хахахахах
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората от източна европа са по-бедни, защото социализма ги научи да не работят, а да кр адът това е истината.Който не е гледал филма "баш майстора" и други социалистически да си ги припомни.Трябва да се променим и да не сме Бай ***.
55
2
 
2
 
! Отговори
Три секти и църквата преди 3 години
Смучат парите на бедните, Божков смучеше парите на бедните, *** смучат парите на бедните and you did nothing! Или ги изселваш и трите *** тука и да си знаят мястото "светите отци" или ще има втора вълна и ще боли много повече от първата! Грам мозък нямаш, слушаш Доносчиев!
54
0
 
0
 
! Отговори
Виж сега: преди 3 години
До анонимен ***! Когато аз спазвах пълен неутралитет и никой не закачах вие се направихте на маймуни, после като почнахте да жънете каквото сте посели! САТАНААААА. Да ви го на.бия лицемери долни! Отзад и ще боли много!
53
7
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Абе да се благодариш на тоя,където му разтриваше ушите за БЦЖ ваксината...
52
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност този ще влезе в историята. Някои са се борили за свобода,други разширявали граници,а този ще влезе като финалния акорд. Ще я унищожи напълно,ще я закрие!
51
7
 
13
 
! Отговори
чао преди 3 години
герб съсипаха икономикатакризата обхвана щатитебезработицата и тук ще започнебойко ке паднеи ке отиде в барселона да го гледа любофницата му
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде бай Василе ти си наред!!!
49
8
 
7
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИКогато човек си го може, може си го.Щом ни прави на циркаджии толкова години, значи не е причината само в него :)
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е перфектен, но трябва да държи под внимание хигиената в болниците в България, защото от там ще го изпързалят!!!!
47
4
 
15
 
! Отговори
Стоянов преди 3 години
До АнонименБаце бил част от народа :) :) :) , ти от народа кретай с 500 лв заплата , Тиквун с милиони - ай ся дай отначало за човека от народа. Ти за него не си нищо повече от един глас на изорите.
46
6
 
6
 
! Отговори
Не забравяйте преди 3 години
Господин Премиер - църквата цъфти при бедност и създава още бедност.