Насочила ли се е България към държавен капитализъм?

Страната ни в известен смисъл следва политиката на Полша и Унгария
5 юни 2020 15:34, Ния Христова
46
Насочила ли се е България към държавен капитализъм?
Снимка: Pixabay
България, която е най-бедната държава в Европейския съюз, отстъпва от 25-годишната посткомунистическа трансформация, като засилва влиянието на правителството в икономиката, пише Слав Оков за Bloomberg, цитиран от Investor BG
 
През 90-те години на миналия век България преминава през опустошителна финансова криза, след която приватизация на държавни компании и насърчи конкуренцията, което се смяташе за ключова стъпка в интеграцията с по-богатата западна Европа. Но в момента държавата се впуска в бизнеси, вариращи от управление на водоснабдяването, през строителство, до хазарт и медийно разпространение, прекроявайки индустрии, контролирани от някои от най-богатите и влиятелни хора в страната.
 
Процесът, който започна преди две години, набира скорост като следва усилията на европейските държави, които засилват присъствието си в засегнатите от коронавируса икономики. Правителството на Бойко Борисов скоро ще спечели първоначално одобрение за създаване на петролна компания, която ще се конкурира с лидера на пазара Лукойл. Следващата седмица се очаква окончателното гласуване в парламента. 
 
"Държавата ще се намесва, където е необходимо, или там, където пазарът не работи", заяви финансовият министър Владислав Горанов миналия месец. "На либералния модел вероятно трябва да се гледа критично по време на криза". 
 
През 2007 г. бившата комунистическа страна се присъедини към Европейския съюз, след като десетилетие по-рано хиперинфлационна криза я принуди да ускори приватизацията в сделка с Международния валутен фонд. Държавата с население от 7 милиона остава най-бедната в ЕС, жизнен стандарт около половината от средния за съюза. Прогнозите на Европейската комисия са, че през тази годена икономиката й ще се свие със 7,2%. 
 
Бойко Борисов, който е бивш телохранител на последния комунистически диктатор Тодор Живков, през последните 11 години се качва и слиза от властта. Третото му правителство стартира мащабни инфраструктурни и енергийни проекти, включително нов търг за строежа на атомна електроцентрала и прокарването на газопровод, пренасящ руски газ от Турция към Централна Европа.
 
Миналата година беше изправена пред водна криза и правителството създаде холдингова компания, която да контролира ВиК дружествата. То предостави на държавната компания за поддържане на пътищата договори за строителство на магистрали за 2,3 милиарда лева без търг.
 
Правителството през май обяви, че ще създаде платформа за хотелски резервации, която ще подкрепя местния туризъм и възложи на пощите националното разпространение на печатни медии за 10 години.
 
"В днешния свят има аргумент за подобряване на съотношението разходи-качество чрез мащаба", коментира Рафаела Тенкони, главен икономист в ADA Economics в Лондон. "Но качеството на резултата зависи от качеството на ръководството. В случая с България бих заложила на предпазлив скептицизъм."
 
Останалата част от статията можете да прочетете ТУК
 

46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ami dyrjavno reguliran kapitalizym si e v celiqt ES molq.S diviq USA kapitalizym umre dyrjavata be ei.Kak bez dyrjavna sobstvenost schte imasch dyrjava i narod ne stavaa
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава се прави от хората! Повечето казвате-калпава държава, калпав капитализъм и т.н.=>значи от такива хора се прави. Къде са кадърните-?
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
имаме, новия бай Тошо имаме!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хихи

Мадуро има най-големите нефтени *** в света, а ние нямаме нищо.
41
0
 
0
 
! Отговори
East-India Co преди 1 месец
Остиндийската компания създаде величието на Великобритания. Величието на Велика България ще бъде създадено от Бензин БГ или както там ще се нарича великата петролна компания.
40
0
 
1
 
! Отговори
Хотелски резервации преди 1 месец
Държавата ще удари в земята букинг ком. Крайно време беше.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствената посока, в която е устремена България, е към кереча.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
31 години чакахме да забогатеем от реформите, преструктурирането, приватизацията, реституцията, преквалификацията, закриването на индустрията, влизането в НАТО, влизането в ЕС.

Пак останахме "Най-бедната страна в ЕС"

Трябва да видим какво правят Големите държави колонизатори - Германия, Франция, Великобритания.

Колонизаторите имат държавен капитализъм.
37
3
 
3
 
! Отговори
Хихи преди 1 месец
С една дума, нашия Мудьо тръгва по стъпките на венецуелския Мадуро. Така, че дУша да ни е яка...
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И интересно как, при положение, че българските управници са доказано корумпирани на всяко ниво, българите искат същите тези рекетьори да им управляват икономиката? Нима искате Борисов, Гешев, Цацаров и Пеевски да получат още повече власт и пари? За ваша сметка.
35
2
 
5
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Държавен бизнес означава само едно - народът ще плаща заплати на близките и роднините на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ.
Без никаква полза за никого, освен за назначените на хранилка.
Ще взимате залци от устата на децата си и ще храните мързеливи връзкари.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Днес" написаха ли и една дума за това как лично Борисов е рекетирал Божков и му е вземал парите? Или как за това, че думите на Божков се подкрепиха и от чешката фирма?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Часника няма нито капацитет, нито ресурс за стратегия. За това държавата трябва да се намеси, особенно в стратегически отрасли. Иначе минаха достатъчно години за да разберем на какво в способен т.н. бизнес. Е, сдружиха се, в празни структури, като Българския индустриален капитал, появиха се олигарси, и всичко на грантове и корупционни схеми го обръща. А някой дори си повярваха, че са по големи от държавата.
Това време си отива, ще има нов баланс, а стратегически отрасли ще са и с държавно участ
32
3
 
5
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Каква война бе, вие полудяхте! :)))
ГЕРБ ли ще води война?
Те първото, което ще направят, е да изклинчат от ангажиментите към НАТО и евентуално да ни продадат на Путин.
Това са възможно най-безпринципните хора, които са идвали на власт.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чиновникът не само, че не е мотивиран да работи.
Той е заинтересован да има застой, заинтересован е да си пази пази мястото с всички средства, заинтересован е да се сдушва с другите назначени баровци и да крадат.
Но на мене ми е ясно защо го прави Борисов - на двете патерици ВМРО и Атака, хората трябва да се уредят на държавна хранилка, за да продължават да крепят ГЕРБ.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавността дава някаква надежда ама всичко да ти е частно и то какво частно ? Хотели и магазини, някоя счетоводна кантора, адвокати и лекари, тук там някой земеделец, бръснар фризьор и подобни Тия половината имат и кредити. Какви машини, какви съоръжения, къде ги виждате тия неща, давате ли си сметка в какво блато е всичко.
29
0
 
6
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
Какъвто ни беше социализмът, такъв ни е и капитализмът, та и държавният такъв ...
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До майтапчия си

Ти питай първо клоко плащат на един войник в САЩ със 2% от твоето БВП знаеш ли колко ти струва на теб един американски войник да го хрантутиш При война българските частници ще изчезнат масово щото няма кой да ги защити освен САЩ. В САЩ частниците ще останат щото те имат и оръжия и армия.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде, където държавата е намесена макар и минимално в какъвто и да е бизнес, нещата отиват на към фалити, заото чиновник на заплата не може да е по-мотивиран от частника. Последният въпиющ пример е Рено, кпото в момента са закъсали, и понеже са с голямо държавно участие, френския данъкоплатещ(дори и нешофиращите и каращите други марки французи)ще се бръкне с няколко милиарда, за да ги спаси. А даже не им хрумва просто да започнат да правят по-качествени и желани коли.
26
0
 
1
 
! Отговори
майтапчия си преди 1 месец
До Анонимен 25
при война частника щял да подпали и вземайки на гърб сгради,машини ще изчезне нанякъде !! заради това ли тръм използва закона за извънредни обстоятелства и НАРЕДИ на частната фирма гженерал електрик да започне да произвежда респиратори ! а едно време след освобождението БЪЛГАРИТЕ са воювали без пари за да защитят и нивичката и воловете които са имали. ти ако чакаш наемник да умре за теб си ***.акциите се купуват при набиране на капитал а не подаряват на държавата и листване на бор