Мярката 60:40 може да бъде удължена до края на годината

Не се очаквали трусове по отношение на безработицата
25
Мярката 60:40 може да бъде удължена до края на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Планира се удължаване на мярката 60:40 с още три месеца с опция до края на година. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат. Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици.  Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов“. Това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Още по темата

По думите ѝ през последните повече от две седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят работа е устойчива, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни ежедневно отпреди извънредното положение.

„В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината“, каза тя.

„По оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ предвиждаме 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея“, обясни Сачева.

Министърът беше категорична, че в Закона за социалните услуги няма никакви заплахи за българските граждани, „а обхватът му е толкова широк, че концентрацията върху темата, че „държавата ще отнема деца“, започва да прилича повече на пропаганда, отколкото на желание действително да се решават проблеми“.

„По темата за семейната политика подкрепям широк политически дебат. За Кодекса за социална закрила - трябва да преосмислим политиката за социално подпомагане, за хората с увреждания. В момента социалното законодателство е фрагментирано в тази област“, допълни тя.

За вторите пенсии министър Сачева заяви, че след септември МТСП ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти.

„Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лева от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап“, обобщи Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази мярка е за коректния среден и малък бизнес неадекватна. За едрия бизнес е добре дошла. Като цяло е източване на много пари.Фк Лудогорец, Фк Дунав Русе, Център за градска мобилност София. Общинска фирма??
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До fАбе, наркомана, стига си спамил. Ходи се детоксикирай някъде другаде или се надрусай и ни остави на мира.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да кажа- наред всички умни фирми се възползват. При нас съкратени няма, разбира се, има някакъв минимален спад на проектите (технологичен сектор). Като цяло в екипа ми има хора, които си взимат по 8-10к и не правят почти нищо втори месец подред. Да не сме луди да ги съкратим?! Ще си намерят работа за 2-3 дни и конкуренцията ще ни смачка с нашите кадри. Именно тук 60:40 ни помага. Немска компания сме, 500 души. Масово в нашия сектор е така. Е, има и някои, които съкращават.
15
3
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
От църквата стига сте лъгали горките хора!Трябва да се страда поне по малко. Просто това отрицателното в нас и около нас в страдание да избива, но не и да ни съсипва! По колкото си пожелаете, по толкова страдайте, не е задължително, но в трудни моменти много помага и води до израстване.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да минем на мярка 100:0 и държавата да ни плаща заплати то 2045г?
13
1
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
Имало някои русенски прокурорки, които искали много да си имат деца и не са лиг-ли, но тва лайнно вълев казало на г.е.я.. аговски от студентската поликлиника да им измисли някаква диагноза за вродени хламидии и да иска да им вади матките, то на почти всички жени в бг матките гноят заради Солиана който е навсякъде, и не се забременява отведнъж.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли какво представлява прословутата мярка. Не е 60 на 40, а е 60 на нула. Алчните и ревливи "работодатели" по тази мярка ползват работници без да плащат. 60% от заплатата плаща държавата и това е всичко, което получават работниците. Работодателите не плащат абсолютно нищо. Тази т. нар. мярка трябва да бъде отменена незабавно. Предназначена е единствено да пълни джобовете на работодателите с държавни пари.
11
0
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Май са трима прокурорите в бг, които са близко до някаква диплома, варненският, русенската и софийският, но при софийския е много мътно кой, кой е, или варненският или русенската да станат национални прокурори. Това лайнно вълев къде се слага постоянно? Той идва най-вече от Холивуд!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо което не работи, може и до края на хилядолетието да го удължите. Все тая
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 3Много вярно.Говорят, че са отпуснали милиарди, но къде и кой ги ползва не се разбира, но утре тия милиарди ще ги няма.Мярката 60/40 е работеща, с това ни облъчват всеки ден, но колко фирми и работници се възползваха не е ясно. Нещо като анализ - отпуснати еди колко си, до момента изразходвани еди колко си или усвояемост еди колко си процента. Няма такава информация и сигурно няма да има, защото ще покаже, че мярката е НЕ работеща.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А най-интересното е, че ЕС раздава тези заеми-помощи на членките, с пари които е получила от самите членки. И после им иска да ги връщат с лихва. Хитро, а?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще вземат заем от ЕС, и после всички ще го връщаме.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може и да не бъде удължена?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се вдигнат романско, поради липса на кинтаж, ще е Веселко. До тук беше бившата Българска територия.
4
0
 
7
 
! Отговори
И със преди 3 години
100 години да я удължаття не работи!!! Единствено приближение до държавната хранилка се облагодетелстваха!!!! Българина е на дъното не от вчера или днес. Заплащане на ниво Уганда и Кот'ди Воар
3
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Така и не се разбра.През тия 3 месеца.Кой взе подобни пари? Как се отчете властта отпускайки тези пари пред народа? Пълно мълчание!Или пак на принципа.Кой взел взел? Да сте взели ако не сте! -:)
2
0
 
2
 
! Отговори
Мерник преди 3 години
Това в инчове или в сантиметри?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това практически Срив, на мутроикомиката. Територията е във ФАЛИТ. Кое не е ясно? Заеми? Хаххахах Само територията е Важна, без матряла от толупи.