Създават българо-китайски център за иновации

Договори го президента Радев с посланика на Китай
24
Създават българо-китайски център за иновации
Снимка: Прессекретариат на президента

Да бъде сформиран съвместен екип за изграждане на българо-китайски център за иновации в София от представители на институциите и научните среди от двете държави бе договорено днес на среща при президента Румен Радев. В срещата участваха посланикът на Китайската народна република у нас Дун Сяодзюн, заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, представители на Фонда на фондовете и на научните среди, съобщиха от прессекретариата на президента.

Създаването на българо-китайски център за иновации в София бе договорено по време на посещението на българския държавен глава в Китайската народна република и срещата му с президента Си Дзинпин през месец юли м.г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ има готовност за предоставяне на терен за създаването на центъра, стана ясно на срещата.

На срещата на „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможностите за развитието на проекта, който предвижда изграждане на иновационен кампус, специализиран в две направления – информационни технологии и науки за човешкото здраве. Президентът Румен Радев и посланик Дун Сяодзюн бяха единодушни, че издигането на отношенията между България и Китай на ниво стратегическо партньорство има значителен потенциал за развитие в сферата на иновациите, научната и развойната дейност, високите технологии.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София ще насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и ще повиши конкурентоспособността и на двете държави, подчерта още Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До изнервен: *** си ти драги, а за китайски инвестиции се борят всички наши съседи. Но това е сложно за един гербаджийски ***, без значение дали се прави на изнервен или не.
15
3
 
2
 
! Отговори
Я преди 3 години
Абе този не разбра ли че е НИКОЙ.
14
4
 
4
 
! Отговори
9 преди 3 години
Само от това начинание може да излезе нещо полезно , а не рушащо нашата икономика !Действай Президенте , това е бъдещето на България !
13
2
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Плачем за корона вирус. Носенето на маски е признак на отговорност пред другите,както и към себе си. При този мръсен въздух в България е нормално да сме винаги с маски.Погледнете си автомобилите.Това го дишаме нон стоп. Улиците прашни,зградите опушени,въздуха замърсен и прахоляци хвърчат навсякъде,*** се носят из градинки и улици,бездомни кучета на глутници из градовете,псевдо зелени площи се ползват за паркинги и т.н.Търпимост към простотията..За публичните тоалетни да не говорим по добре..
12
2
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
Този не беше ли създал и един съвет за стратегическо развитие преди повече от година? Нещо да сте чули да са предложили или направили?
11
3
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Виждате ли какво значи дисциплина, китайците са с маски, а нашите не. Червеният раппон да си беше сложил и той, може и да не е червена.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" ...ще насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай.."Ще насърчи ... кражбата на каквото може да се открадне от България или ЕС чрез България и връщането му под евтина, но за сметка на това некачествена стока.
9
3
 
16
 
! Отговори
999 преди 3 години
Радев напира да открие топлата вода!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 7Нека не протака, ами направо да изпълни мечтата си: да предложи да станем китайска провинция.Продажния сръбски президент първа дружка на Путин вече целуна китайското знаме. Нашия е редно да го надцака!
7
6
 
11
 
! Отговори
БРАВО! преди 3 години
Логично е следващият център за иновации резидента Радев да сформира с представители на Северна Корея, а по-следващия център за иновации да сформира с представители на Куба и Мадуровата Венецуела, макар че Евро-атлантическа България няма никаква нужда от връзки с диктаторските режими по света...
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фатмо отдавна е стигнал дъното, но продължава да копае. Да сключиш договор с тези е все едно да сключиш договор с дявола.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е поканил китайците да видят Зайчарника му !
4
8
 
4
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
Готви място за..изГоранов !!..Само че ако офиса е в чайна..и там нашият крадне....може да го отпишем !!Ще учим чайните да отглеждат тикви !!Я каква голУема имаме ниеИли да ги научим как да си намалят населението с 50%>>
3
3
 
15
 
! Отговори
Радев преди 3 години
2,'Да не стане като с Рушкия "културен" център и вместо да има иновации само да крадат.'обещава, няма да крада този път
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не стане като с Рушкия "културен" център и вместо да има иновации само да крадат.Той пРецедента, освен да се разбере нещо с някои комунисти друго няма да направи.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
>китай>иновации>с българияне се връзва.сигурно е поредното крадене.