Коронавирусът забави и офертите за инвеститор за АЕЦ "Белене"

Ограничителните мерки спряха представителите на компаниите
46
Коронавирусът забави и офертите за инвеститор за АЕЦ "Белене"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради кризата с коронавируса и ограничителните мерки за влизане и напускане на страните, се бави изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Още по темата

„Имаше известно забавяне от гледна точка на физическия достъп на представители на тези компании до информацията“, призна министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Иначе тя увери, че и петте компании, които проявиха интерес към проекта, са декларирали, че ще подадат ангажиращи оферти.

„Процедурата за избор на инвеститор никога не е спирала. Към настоящия момент сме на етап сключване на споразумение за конфиденциалност, което е условие компаниите да получат цялата базова информация за проекта - правната уредба в страната, пазара в региона, европейските изисквания в областта на енергетиката“, обясни Петкова.

Следващата стъпка е тези 5 компании да имат достъп до информационната зала за проекта, в която се съдържа всичко за проекта, от което фирмите ще се нуждаят, за да подготвят своята обвързваща оферта.

„В следващите дни предстои да се проведе разговор с петте компании, за да се информираме за епидемиологичната обстановка в техните страни и ограничителните мерки, защото те са от Русия, Китай, САЩ, Южна Корея, и те ще предоставят информация кога биха могли да дойдат екипи в България и да се запознаят с цялата базова информация и да пристъпят към следващия етап за обвързваща оферта“, посочи Петкова.

Според нея информацията за проекта е чувствителна и не може да се изпраща по електронен път. Заради това се налага представители на компаниите да дойдат в България и да се запознаят с нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уоу ама то имало ли е инвеститори в БГ, освен обичайните търговски марки за пълнене на стомаси.За Белене, доколкото знам ни осигоряват що годе прилична цена ток, все пак са на вредния атомен принцип.Американците си направиха централите с ужким зелена енергия и цоцат здраво.Все пак в следващите 10г. мисля че ще плащаме 5-кратно повече за електроенергия, процеса е необратим.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се чете "Корона вируса намали драстично проходите на ГЕРБ".
18
4
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
А по същество, АЕЦ Белене е една чудовищна заплаха от екологична катастрофа за България, както и мишена за всеки враг по време на война! Една ракета и чао! Нито един нормален Българин не трябва да се съгласява с ексхумацията на мъртвеца АЕЦ Белене! Друг въпрос е, че власите веднага ще построят АЕЦ на Дунава и те, ако ние го излупаме там тоя ядрен реактор.
17
0
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Тикво гледам те през шпионката
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Уестингхаус нищо не произвежда, само поръчва в Китай части и ги продава за милиарди"Който си има чираци естествено че ще ползва тях за мръсната работа. Според тебе главния инженер в рудника трябва да се занимава с изкопчийската работа. Хайде скрийте се с тоя ваш Китай шарани с шарани.
15
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
АЕЦ Белене е христоматиен пример за това, какъв демагог и въртиопашко е Бойко. Както и всички политици в последните години! Като Филов, Ляпчев и Стамболов вече ги няма... останаха жалки плазмодии, минали по един или друг начин школата на крадците на кашкавал от БКП.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайци или южнокорейци ще инвестират в АЕЦ Белене. Французите от Фраматом и американците от Дженерал Електрик ще им продадат оборудване за управление, турбини и генератори.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бившите комунисти сега цоциалисти като са толкова сигурни че АЕЦ Белене е на голям кяр да направят Акционерно дружество и да продават акции на желаещите българи и с получените пари да построят централата (така строиха тунела Ла Манш). Тогава ще видим колко желае българина да се строи АЕЦ и колко голяма ще е печалбата от него. Сигурен съм че едва ще съберат пари за една почерпка на Бузлуджа. Целта на цоциалистите е да изцоцат българския народ с едни 20 милиарда лв в ползу Путину и Россию.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите перални машини са с метален казан, а най-новите са с пластмасов казан.Уестингхаус ще поръча в Китай морално най-новия казан от карборан или от друга последна технология. Уестингхаус нищо не произвежда, само поръчва в Китай части и ги продава за милиарди на балами по света, които са американофили. На казана ще пише направено в Китай.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трайчо, Дянков, Капитал, психодесните, НПО-тата заблуждаваха, че АЕЦ Белене не трябва да се строи. Заблуждаваха, че Южен поток не трябва да се строи. Защото били руски проекти. Днес са обвиняеми за далавери в енергийния сектор.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще даде и стотинка за морално остаряла руска тенджера под налягане? Това е втори барутен погреб в губернията, Герб- ерите са полудели, а таменужка съвсем е изветряла, щом е " печеливш" проект, нека всеки желаещ Белене да даде пари за набавяне на сумата и после поколения след вас ще си чакате " инвестицията" хахахЕдинствения вариант за да бъде слабоумицата Белене печеливша е да впрегнат Бг народеца с " инвестицията" и ИЗКУПУВАНЕТО на тройни от сегашните цени на тока, това значи РЕВОЛЮЦИЯ
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно този вирус е всемогъщ може да прави каквото си иска дори да забави и инвеститор който го няма.
8
1
 
5
 
! Отговори
Излагация на макс преди 3 години
Прави ли ви впечатление че колкото повече СМС-си и разкрития идват от Дубай, толкова по дащен става Борисов към Русия. Още с първите СМС-си се качи на хеликоптера и започна да инспектира путинския газопровод и да изпраща снимки на началството в Москва. След като се появи заплахата от Божков за 60-те милиона дадени подкупи за такса спокойствие, Борисов изведнъж стана голям привърженик на руската атомна енергетика. Ако дойде още някой компромат Борисов ще се направи на жена спрямо Путин.
7
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
От този проект зависи ЗДРАВЕТО на ГЕРБ ?! Ако има Белене няма да има ГЕРБ и обратното ?!?!
6
1
 
4
 
! Отговори
Wtf ???? преди 3 години
Нали според БЕЗкнижника, беше гьол ?????
5
3
 
2
 
! Отговори
фонд на фондовете преди 3 години
ГЕРБерушките знаят, че където има проекти има еврофинансиране т.е. яко ама яко крадене на милиони. Как няма да искат да строят Белене. Даже ако вариант да им отпуснат още милиарди- ще обявят и проект АЕЦ Видин
4
2
 
3
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Кой прави сега такива допотопни Аец-ове? Пеликанчетата вече надуват гушките си. А народеца да си подготви следващата кожа за дране...
3
0
 
0
 
! Отговори
ГРОБАР преди 3 години
На вас все някой ви е виновен, за вашата некадърност!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с тоя АЕЦ Белене бе. Не се и накрадахте. Никой не строи АЕЦ по света само алчните и крадливи българи се натискат да го правят, подкукоросани от още по крадливите си братушки. Ама братушките не строят АЕЦ от 30 години а слагат на пангала глупавите си български слуги.
1
1
 
6
 
! Отговори
АЕЦ БЛЕЕНЕ преди 3 години
В зората на премиерската кариера за Борисов нали този гьол бе безсмислен? Сега заблееха в друга посока. Явно както Цветан Василев, Васил Божков, Бобокови, Златев са били кукли на конци изпълняващи указания на задкулисието, то сега и герберите излизат блеещи куклички изпълняващи поръчки!