Ще остане ли в миналото казуса с "доживотния длъжник"?

Как ще се защити интереса на кредитора, обяснява депутат
19 юни 2020 23:10, Петя Славова
26

Близо една година след като Европейският парламент гласува директива за несъстоятелността на предприятията, която урежда и частния фалит, "Обединени патриоти" правят втори опит да решат проблема с "вечните длъжници" у нас. В ЕС сме последната страна, която не е гласувала такъв законопроект.

"Предлагаме да защитим максимално интереса на кредитора, защото той е дал кредита, но да защитим и интереса на хората, за не изпаднат в дългова спирала", каза в предаването "Брюксел 1“ Александър Сиди, депутат от ВМРО.

В рамките на 5 години, поради загуба на работа или по друга причина, спирате да плащате вноските си, и в рамките на 3 месеца фактите са доказани, длъжникът може да поиска защита от държавата по този закон. Тогава се открива специална процедура в съда и в рамките на следващите 5 години този човек влиза в списък на хората, поставени под такава защита и всичките негови доходи, цялото имущество, което притежава, или което придобие в рамките на тези 5 години, то се осребрява и отива в една сметка, която е за удовлетворяване на кредитора му.

Като свърши този срок от 5 г. този човек спира да бъде длъжник и всичките пари от сметката за задоволяване на кредитора, ако е погасено цялото задължение, разликата се връща на човека, ако не е погасено цялото задължение, след 5-та година той спира да дължи. Погасява се автоматично това задължение. Разбира се, човекът трябва да бъде добросъвестен, задължително, защото ако тръгне да лъже системата, да си продаде имотите преди да започне процедурата, тогава тя ще бъде спряна и няма да бъде отворена. Ако пък се изплащат пари в плик, тогава също тази процедура ще бъде спирана, ако човекът не е добросъвестен.

"За да не се окаже, че някой се опитва да стане кредитен милионер и вземе голям кредит от банката, като знае, че не може да го върне и след това ще мине по тази процедура – не, няма да стане. Говорим за задължения до 200 хиляди лв.“, уточни Александър Сиди. "Смятаме, че това е общата сума, която всяко едно домакинство би могло да си позволи, например за жилище. Това сме направили като защита. И на кредитора от една страна, и на длъжника. Мисля, че със сериозна парламентарна дискусия бихме могли да направим един успешен закон, който да влезе в сила в рамките на това Народно събрание“, уверен е депутатът от ВМРО.

Според Александър Сиди, този път в парламента има разбиране, ще се създаде работна група по Закона за частния фалит и ще влезе за обсъждане в пленарна зала.

Цялото интервю с Александър Сиди може да гледате в предаването "Брюксел 1“ на 20 юни, събота, от 17:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Правосъдие преди 3 години
България е пак последната държава от ЕС която уж ще се погрижи доживотните длъжници които са ограбени от лихвари, банки с огромни и увеличаващи се лихви и ЧЗИ а които моралност милост и човечност за непознати т.к. богът на корумпираните са парите т.е дяволът всесто истинския Бог макар че България се води християнска по Конституция но това не се отнася за лидери.И дори сега законът е дискриминационен и недостъпен за нуждаещи се които 5 години трябва да оцелеят без приходи, т.е само богатите
23
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До TцтцЗначи по няколко кредита взели и сега да им ги опростят а
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със закон да обявят за незаконни , всички кредити с повече от определена лихва, също така да има граница на максимално натрупана лихва- не може за 1000 кинта, като просрочиш и да чакат 5 пъти повече.
21
0
 
5
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
Банката, когато дава заем има оценка на кренитния риск. Една тумба "вишисти" и софтуер оценяват кредитополучателя. Редно е банката като всеки бизнес също да поема риск, а не да се прехвърля всичко на длъжника. Че после и става доживотен длъжник. Те баламите ще свършат в един момент.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кридиторът сам да си защитава интереса - да вимава на кой дава кредити.Логично, нали?
19
0
 
4
 
! Отговори
тука само конектори преди 3 години
ли пишат ? Пак ли ние сме най--умните само тука да няма закон за фалита и банките да си продават затруднени клиенти или хора фалирали по една или друга причина и изпаднали в невъзможност да се стабилизират на разни съмнителни фирмми за заплашителлни обаждания и др подобни методи, като да се стрелят пред вратата на длъжника ? Да не би всеки който е фалирал да е кредите милионер ? Какви са тези жални истории тоя дал пари на оня па....глупости разни .....700 000 са в сивото ,заради това ,че...
18
2
 
7
 
! Отговори
Tцтц преди 3 години
Имам познати зависими от хазарта,нормални,работещи хора,които са взели няколко кредита включително и бързи и накрая,за да платят вноска по някой от кредитите теглят нов кредит. Следващия месец вноските стават повече и са изтеглили още един кредит и няма измъкване. Без такъв закон нямат спасение. Единия има 24 кредита. Дават му кредити точно защото знаят,че има проблем и ще задълбае с вноските и накрая ще го осъдят. Ако има такъв закон никой няма да дава кредити на такива хора .
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога днес.беге пише и за научна фантастика!Като се имат в предвид актуалните клептомани оставям на въображението на читателя дали ще се случи!Улеснение: никога!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...А пари за цигари, алкохол и екскурзии има? Поне двама колеги си изпатиха заради това, че станаха гаранти. На единия детото му студент, на другия абитурент. Спираха им от заплатите заради чужд кредит. На молбите към кредитополучателите да започнат да погасяват, най-нагло им бе отговорено, че няма да си продадат трите луксозни коли, защото сега нямало да вземат много пари за тях и били на загуба! Работеха на черно и нямаше как да вземат от тях. А тези с редовните заплати кучета ги яли. Та.
15
1
 
15
 
! Отговори
А ако не се осребри преди 3 години
Сиди ли го плаща?Нещо ми намирисва пак на почин за спасяване на чиновници управленци дето са се набълбукали с вили и мезонети с балкони. То други хора не вземат на кредит и копче
14
2
 
30
 
! Отговори
Дявол ги взел преди 3 години
Това 5 години да кредиторът да разполага с цялото ти имущество звучи по-зле и от сега. Не им вярвам за 5 пари.
13
3
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Е кой ще ти даде 3 кредитни карти от първия работен ден т.е. с 0 години 0месеца и 0 дни трудов стаж???
12
2
 
22
 
! Отговори
Трябва да има такъв преди 3 години
Закон, но и да е доста добре прецизиран, но има ли такъв закон, 60% вече никога няма да станат клиенти на банката, защото самата банка ще започни доста старателно да ги проучва и профилира преди да даде заем. Можете да видите как е в Щатите и какво означава кредитен рейтинг, с две думи, от първия ти работен ден трябва да имаш 2-3 кредитни карти, да ги използваш, да ги плащаш, да си плащаш всички данъци, да няма разлика между това което получаваш по карта и това, което харчиш.
11
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи мошениците ще теглят заеми и няма да ги връщат, а съвестните граждани ще плащат вместо тях през данъците си.
10
3
 
43
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Закона ще го направят като помощите за короната. Така ще го изпислят, че никой няма да може да се възползва от него!
9
5
 
33
 
! Отговори
... преди 3 години
Креиторът е виновен за това, че след като спрат вноските и веднага продава дълга. Ама не само дълга, ами и личните данни на човека. А няма право да разгласява, още повече да продава лични данни. Но и това ще мине, хората като се усетят и почнат дела за предоставяне на лични данни - кредиторът от Кредитор, ще стане длъжник, на собствения си кредитополучател. И дела ще плаща на всичкото отгоре. Само почакайте, краят им е близо :)
8
4
 
34
 
! Отговори
... преди 3 години
До АнонименКредиторът е виновен за това, че иска да му се връщат безбожно много пари. n пъти повече, отколкото е дал. И като не стане на неговата - идват неговите хора, ЧСИ-тата. И почват едни истории... И накрая човека пак си плаща всичко, ама с чатала на врата и пълни джобовете освен на кредитора, ами и на ония изедници ЧСИ-тата. После що се самоубивали - ми ей от такива като тях, от глад и мизерия, от немотия с една дума. Кредитора ще чака, човека щом досега е плащал - пак ще плаща, ама...
7
6
 
42
 
! Отговори
... преди 3 години
Тия да вземат да се замислят, как да защитят хората от тези, които им дават 1000 лв. и искат да им се върнат 10 000 лв. От ЧСИ-та и колекторски фирми. Щом човека е спрял да плаща, значи има някакъв проблем - няма пари. Той не е спрял да плаща, щото решил да си купи Порше а защото няма пари за хляб. Тия трябва да се защитят, обикновените хора дето работят като мравки от сутрин до вечер а не олигарсите дето взели милиони и сега се чудят как да ги връщат.
6
5
 
17
 
! Отговори
specialist преди 3 години
200к лева са 100к ойро. С тях можеш да си купиш 80 квадрата апарт в Марпинген , германия или около 66 унции злато . Смятат че това е сумата която всяко домакинство може да си позволи . Ами верно нищо не е - нема 2 кила голд.
5
2
 
35
 
! Отговори
Унуфрий преди 3 години
Наборе, много си умен. И вообще не си наясно с нещата по света и у нас. Да не сравнявам нашето проекто-недоразумение с чуждите закони, че ше се рзплачете от смях, ама само да кажа, че банките ако се страхуват, да спрт да давт заеми и готово, ще си решат проблема с проблемните длъжници и готово. Интересно, защо не го правят.? Недей да защищаваш банките а защитавай народа, предлгам аз.