Радев: Не трябва да се охраняват Пеевски и Доган, но не решава НСО

Президентът поиска прокуратурата и местната власт да проверят "Росенец"
Обновена: 8 юли 2020 17:36 | 8 юли 2020 17:15, Камелия Цветанова
325

Служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са влезли в сблъсък на брега в парк "Росенец" с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа.

Това потвърди президентът Румен Радев.

Още по темата
Той съобщи, че днес е имал разговор с шефа на НСО Красимир Станчев, на която е станало ясно, че тече проверка относно правомерността на действията на служителите, участвали в скандала.

"Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт. Под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната", посочи Радев.

Той съобщи, че през миналия месец комисията, която решава кой се нуждае от охрана, е заседавала и представители на изпълнителната власт са потвърдили, че Доган се нуждае от такава.

"Днес настоях пред Станчев утре да свика комисията и да се преразгледа нуждата отново", почоси той.

Президентът призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и ако се установи нарушение или отклонение от нормативната база, да се изпълни законът.

Според него с приетия Закон за НСО на практика се отнемат правомощията на президента реално да ръководи и контролира НСО.

"Нуждата за охрана се определя от МВР и ДАНС, а контролът се извършва от парламента", мотивира се той.

Държавният глава настоя, че ако отговорност за НСО ще носи президентът, би следвало да му бъдат върнати и правата относно службата.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината", посочи още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да създадем звено за кибер отбрана към българската армияСупер а Цв2 кьде ще е в схемата. Закона и пак Закона, но не тоя платения от т.н лобисти.Пример е бялото петно в земеделието то сега граби планинските и полупланинските собственици на земи които чакат себестойноста на продукта да им се повиши но партийните крьгове грабят с разрешение на общината.
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правото да изкажеш мнение и то се различава от това, което са ви поръчали да ви бъде мнение, не е пропаганда.За това се изисква култура от всякакъв вид.Радев няма да чеше ушите на никого. Това е сигурно.Радев никога няма да нарежда да правят някого на смешен.По новините.По телевизора.Не е въпрос на ***.
116
6
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Totenkopfи каква е "държавната му измяна",бе "ПРАЗЕНkopf" ?..аз обаче се радвам на тая шизофренназлобаиомраза към Радев!..Тя означава че яко ви е подпалил аналнитежлези и за това скимтите и виете .Квиченето ви е успокоителна мелодия за мен..
115
11
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Палячото радев трябва да бъде осъден от Военен Трибунал за Държавна Измяна и Екзекутиран!
114
5
 
13
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Кауня да не се прави на пръднал, нали е началник на НСО, която разкарва примадоната му из цяла България. Той забрави ли кога близа сладоледа на Доганя, за да го изберат за прецедент...
113
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев работи за България,Кой трепереше пред руския патриах бе таварищ пропагандатор.
112
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме с нетърпение заключението на проверката. Да видим какви наказания ще има за еничарите поругали националният флаг и възпрепятсвали граждани да стигнат до територия принадлежаща на всички.
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: "Като говорите за грипени, само да ви кажа ,че вече щяха да са на въоръжение в армията в момента и да има по проект 300 нови работни места."А ако не бяхме купували самолети въобще, можеше да създадем звено за кибер отбрана към българската армия с адекватни високи заплати и парите въобще да останат в българската икономика.
110
7
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
госин Радев май остава постепенно сам с/у мутрягите....Защо?..-Къде "Спи градът"?..Наистина ли сме "скотонаселение",както обича да се изразява Пламен?..не е за вярване!...не е за вярване,че един от най-древните народи на Земята до такава степен е АТРОФИРАЛ,че върви бодро сам срещу себе си....А мутроидите от сорта на еднокнижния банкянски селянин просто много "хитро" се възползват от ПАДЕНИЕТО на нацията..
109
2
 
13
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
Шофьора на самолет да пита шефа на НСО защо български офицер захвърля националния флаг в храстите!Защо офицери от НСО не спазват закона и не се легитимират, преди да започнат да дават разпореждания!
108
0
 
1
 
! Отговори
До Симеончо 2 преди 3 години
Абе русокос и синеок пикьо, много добре разбирам какво и как си направил и защо си го направил - да си защитиш отрочетата, ама да те питам тия 19 отрочета - деца и внуци струват ли 1 000 000 други деца под земята! Заминавай! Заминавай! Ти ще си последния жив от твоя род. Заминавай!!!1
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
(В събота ще се приложи класически метод за падане на напрежението.)Няма обекта няма периметър.
106
0
 
9
 
! Отговори
K преди 3 години
Ех Доанчо,жалко че Октай не ти смля кратуната навремето....А него даже биха ...
105
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам, тъй като никой не е идеален - кажете едно отрицателно качества на вашия кумир.Радев работи за България, не за себе си, не за Русия , работи за достойнството на България и българите.Не знаете какво е това човек да има достойнство?
104
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
(за грипени, само да ви кажа ,че вече щяха да са на въоръжение в армията в момента )Те с едно копче не спират да летят.
103
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktТехниката си е техника, сигурно не си бил в казармата!Грипените са френско производство но са качествени като изтребители, Ф-16 са добри бойни машини но изискват скъпа подръжка, тоест пари от бюджета за САЩ...Грипените по нищо не отстъпват на вече остарелите Ф-ки дори и модифицирани, плюс това щяхме да ги получим веднага а не след 100г. да чакаме да ги произведат че туй че онуй, ганьовска работа...Щяхме да вземем 20 грипена за цената на 8 Ф-ки :)
102
1
 
12
 
! Отговори
Koko преди 3 години
В събота ще се приложи класически метод за падане на напрежението. Совободен достъп. Устрема ще се претъпи и после всичко по старому. Ще поскрият гардовете в мазето, Доганчо ще го пратят на круиз на Сейшелите и всичко ще си дойде по местата. Нас ще си ни стрижат яко докато сме живи.
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахме, че искате главният т..луп да седне на мястото на президента. После ще го търкулнете да стане папа, а може и Господ да стане с ваша помощ.Господ си има и инструмент.С каскет.Президентът Радев е единственият достоен човек, рядкост за властта от 30 години насам!В Конституцията са описани правамощията на органите на властта.Една тиква поквари всички власти и последиците ще са и за вас, драги ми слугуващи.Защото всичко има начало, но има и край.В този случай, тъжен.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политическият шах е не за всеки. Къде чукаш къде се обажда.Радев го назначи ДПС собстваника. За благодарност той удари при изборите с т.н потури ДОСТ. И сега се прави на ощипан.
99
2
 
11
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
Е какво излезе сега?Шофьора на самолет още от декември месец е знаел, че НСО охранява агент "Сава" и праведния в час по трудово Пеевски, но е тупал топката.А можеше да каже на *** -"така и така му ходиш на гости, кажи му, че АЗ, Льотчика, съм против да бъде охраняван от подопечната ми служба"!Но за това се искат топки!