Кристин Лагард поздрави Борисов за приемането ни в чакалнята на еврозоната

Двамата проведоха телефонен разговор
13 юли 2020 19:49, Красимир Ангелов
75
Кристин Лагард поздрави Борисов за приемането ни в чакалнята на еврозоната
Снимка: БГНЕС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по повод приемането на България в чакалнята на еврозоната, съобщиха от правителствената информационна служба.

Участието във Валутния механизъм II и Банковия съюз свързва икономиките на участващите държави в една обща система, която дава ползи от политическо и икономическо естество. С присъединяването към банковия съюз страната ни участва пряко в процеса на взимане на решения относно бъдещата финансова архитектура на еврозоната и Европейския съюз, което в много по-голяма степен ще увеличи тежестта на България при защитата на националния интерес, съобщават от кабинета.

Още по темата
Кристин Лагард изрази своите поздравления лично към премиера Борисов и правителството за приемането в чакалнята на еврозоната. „Това е голяма стъпка по пътя на България към еврозоната“, отбеляза председателят на ЕЦБ и добави, че европейската валута свързва повече от 340 милиона души в Европа. Лагард поздрави българския министър-председател за водената от правителството фискална политика. „Проведохте множество последователни политики във финансовата и икономическата сфера, благодарение на които България се доближава до приемането на единната европейска валута“, заяви още Кристин Лагард.

"Приемането ни в чакалнята на еврозоната е голям успех за България. Уверен съм, че сме на прав път", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов и добави, че това ще донесе съществени ползи за икономиката ни и за българските граждани.

Министър-председателят посочи, че тази стъпка е от значение за утвърждаването на авторитета на България в международен план, което е важно за кредитния рейтинг на държавата и за инвеститорския интерес. Същевременно приемането ни в Банковия съюз е допълнителен гарант за устойчивостта на българската банкова система. Осигурена е и възможността за достъп, при необходимост, до Единния фонд за преструктуриране (ЕФП) с целево равнище от над 55 млрд. eвро – фонд, който предлага възможности за финансиране на преструктурирането, многократно надхвърлящи възможностите на редица национални фондове за преструктуриране.

Премиерът Бойко Борисов благодари на председателя на ЕЦБ за сътрудничеството, като напомни, че едно от предимствата на членството във Валутния механизъм II бе постигнато преди около два месеца. Тогава бе установена суапова линия между ЕЦБ и БНБ, което дава възможност на България при необходимост да смени левове за евро в размер до 2 млрд. евро, без това да се отрази в намаляване валутния резерв на страната.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че страната ни ще продължи да води, както и досега, благоразумна икономическа политика с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност. Премиерът беше категоричен, че България продължава целенасочената работа по пътя й към еврозоната.

Министър-председателят отбеляза и тежката ситуацията в цял свят заради пандемията от COVID-19. „Изправени сме пред голямо предизвикателство, но съм сигурен, че с всеобщи усилия ще се справим“, изтъкна още Борисов в разговора си с председателя на ЕЦБ.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
искам да прибирам преди 2 месеца
порциите в чекмеджета безнаказано
67
0
 
0
 
! Отговори
в опасна близост преди 2 месеца
с мафията
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички дружно се втурнали да поздравяват баце за щяло и нещяло. Очакваме поздрави и за:
- съдържанието на нощното шкафче
- суджуците
- ало, Ваньо
- калниките му, включително гордите притежатели на ИТ кард
- магистралите му, които са в перманентен ремонт от 10 години
- целуването на ръка (и не само) на човека със сараите
- 200 лв. пенсия
- демографската криза и емиграцията на 2 млн. българи
- теча на данни от НАП
- къщи за тъщи и апартаментгейт
- обществени поръчки и еврофондове за наши хора
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
30 г все чакаме!
Писна ни от обещания
Виртуални пари
64
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 месеца
Чакалнята!!!! Мазна, ***, студена, колко нощи в живота си се "радвах" на това щастие!!!!!!!!!!!
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма работа е Бойко /ГЕРБ/. Успя да обедини всички срещу себе си. Никой друг не го може това.
62
4
 
20
 
! Отговори
Fake news преди 2 месеца
Всеки път като нагази у тресавището и почват да му звънят. Що за поздрави, че си в някаква чакалня, отговрете си сами. Не звънят на вънщния министър, а лично на него, на телефона му дето няма кирилица. Народа крещи оставка, голите му снимки дето спи напреки на леглото се развяват из целия свят. Само някой ненормален ще му звънне и да се компрометира
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаме правова държава и мутрите в затвора!
60
3
 
10
 
! Отговори
koki преди 2 месеца
ЛИЦЕМЕРИЕ
59
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво Бойко..,все така ..и един съвет към комунист никакъв толеранс...
Той е прост,неук,завистлив и злобен...,затова смело и не бъди мекушав с предателя РДев,..мачкай комуниста до край
58
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС е виновен за подкрепата си към мафиотското правителство!
Не желаем повече да сме роби на мутрите!
57
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставка на тежко корумпираната власт!
Съд и затвор за шайката!
56
4
 
3
 
! Отговори
Nick преди 2 месеца
Поздрава беше от петък още, но нали да го претоплят понеделнишки за малко кризичен PR :)
55
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 42

Не виждаш ли, че е пълно с мързеливи и текадърни тролове дет живеят на брюкселска издръжка и само за брюкселски милиарди реват.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига де,
Обърнахте го в креслива пропаганда за неумни.
Ако ЕС искаше да прати сигнали, щеше да се срещне с опозиционен лидер и това щеше да е първа страница в всички европейски водещи медии. Така се прави, и всеки по умен от масов агитатор, го знае това.
Отвън няма подкрепа за митингуващите. Може би малко през Да България и парите на ястребите, но в САЩ те още не са взели нищо, та да диктуват, за това и Херо Мустафа не е техен човек. БСП нито Русия нито САЩ ги броят за фактор. Няма да стане.
53
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Засега единствените, за които има доказателства да са платени от Черепа и то с 67 млн в пачки от по 500 евро са Борисов, Горанов и Менда.
52
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Навремето брежнев така поздравяваше тошо...
51
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Борисов е жалък ***. От две седмици никой не му е звънял. Преди два дни рева на Маркус зьодер, че искат да го убиват и искаше убежище, но човекът разбра веднага че е с психически отклонения и му препоръча психолог. Предполагам, че Гешев следи Борисов и чака половин грешка да го арестува, защото иначе самият Гешев ще бъде арестуван и осъден.Очаква се единият да погуби другия за да спаси от народната мъст. Гешев и Борисов са виновни за човешки съдби и няма да имат повече спокойствие
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и тая е като нашата кристалинка
идва покаже кои са шефовете на комуниста от банкя
сега покрай гадостите дето вършат ще върви и мъглата с големите работи дето са свършили
49
3
 
13
 
! Отговори
от вратяга преди 2 месеца
Появи се бабуина.На рожден ден на внука,който прави 2 г.Няма да ни разчуства,след като вчера преби чрез своята милиция двама младежи.