Борисов иска общ медицински протокол за ЕС и предупреди: Есента ще е тежка

Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателствата, добави той
Обновена: 19 юли 2020 13:45 | 19 юли 2020 13:06, Красимир Ангелов
285
Борисов иска общ медицински протокол за ЕС и предупреди: Есента ще е тежка
Снимка: Facebook

Продължавам да считам, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрираме в следващите шест месеца там, където ще бъде най-тежко, обяви премиерът Бойко Борисов преди днешната среща с евролидерите в Брюксел.

Както е известно, два дни преговорите не дадоха резултат и продължават и днес. Целта е да има единство по отношение на бюджета на ЕС и разпределянето на парите за справяне с кризата, причинена от коронавиурса.

Премиерът отново подчерта мнението си, че пандемията не си е отишла и европейската икономика търпи загуби.

"Безкрайни дни, дълги нощи, много срещи. Категорично подкрепих снощи колегите, които са за върховенството на закона. Разбира се трябва да се отчитат и страховете на някои държави членки като Словения, например", коментира Борисов.

"Надявам се да се намери компромисът, за да вървим към многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са изключително важни. Пандемията върлува със страшна сила. Всички казват, че есента ще бъде тежка.

Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат. Надявам се днес да успеем", заяви още премиерът.

По думите му това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро. Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме, уточни премиерът.

България е една от най-спестовните държави. Дори премиерът Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: "България е една от най-финансово стабилните държави". България още не си е позволила да тегли заеми - все още се справяме със собствените си ресурси, похвали се Борисов.

Премиерът обаче призна, че не знае дали ще има решение.

На фона на загубите всяка страна се бори да получи повече пари, а държавите, които дават парите, имат същите проблеми както при нас - в България, Германия, Франция… Проблемите са едни и същи. Полагаме усилия с двустранните срещи, с всички колеги сме добри приятели. Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да се чувстват защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство, заяви още Борисов.

"Важно е да има бюджет за следващите седем години", категоричен беше премиерът преди началото на Европейския съвет. По думите му няма да има нито една държава, която да е доволна, защото като цяло парите са по-малко.

Министър-председателят подчерта, че въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България са запазени на същите нива. Страната ни е заявила и интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо разбитите региони. "Ако се запази това, което сме договорили, мисля, че при толкова трудно взимане на решение, за нас ще е приемливо", отбеляза Борисов.

Какво още каза той вижте в следващото видео:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Това същество е като животните,говори само на матерния си език.Та от години се питам,как разговаря по Европа,когато разговорите се водят на четири очи,без преводач.През последните дни получих отговор-в Брюксел гледат на него,като на един балкански ***, попаднал случайно на мероприятието на едни грамотни,кадърни и образовани хора.И ми идва в земята да потъна от срам.
222
0
 
4
 
! Отговори
Лаура Кьовеши преди 3 години
Миналата години по магистралата видяхме три момичета закъсали с колата, помогнаха ме им разбира са. Смешното беше, че бяха отворили капака и гледаха все едно разбират нещо. Та и нашия така. Сложили му разни листи, все едно разбира нещо.
221
0
 
2
 
! Отговори
Есента ще е тежка. преди 3 години
Научил се да плаши. Минават ли в ЕС тез български плашила и страшила.
220
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Не си струваше (защото, както винаги, НИЕ МУ ПЛАЩАМЕ МАСРАФА), да седи три дена в Брюксел и да ни залива с все същите идиотщини.Можеше да го прави и от джипката. Щеше да ни излезе по-евтино.
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
три дена яли, пили и нашия седи до последно в Брюксел и се прави успешно на ***, останалите лидери на ЕС изглежда нямат против да делят залък с подземен бос, крадец и лъжец. Те са му съучастници!
218
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мотае ги тия листове с цифри, дето са му ги сложили пред него, и ги разгръща отпред-назад и отзад-напред като шебек, на който са му дали книга
217
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да тикво есента ще е тежка защото вие гробарите изпокрадохте всичко, и сега се мъчиш да докопаш пари от ес да си допълниш шкафчето
216
0
 
17
 
! Отговори
pege преди 3 години
голям експерт голема работа. Да ти на самочуствието без покритие
215
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов предупреждама ЕС, че есента ще е тежка. Подкара ги и тях.
214
1
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Следващите 6 месеца ще си в затвора,бе другарю Борисов !!!
213
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като искаш единен европейски съюз плащаи а не само да присвояваш евросубсидии и да ги раздаваш на доган бей и приятелите си мутри
212
1
 
15
 
! Отговори
Един преди 3 години
Есента ще по-лека без Бб и ГЕРБ със сигурност. Заради разтурената уйдурма за крадене. Този *** необразован, ако знае какво е причинил на страната си ще се гръмне.
211
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не искам повече нищо да решава. Доверието към Бб е под 0 . Много го търпяхме. Голям артист излезе. Но от 1 година се усети напрежението срещу него. Така, че не мисля, че протеста скоро ще спадне. Може да говори безнаказано глупости от телевизора. Около него послушни некадърници, взели се насериозно. Край кризата катализира нещата. Няма да крадете вече. Цялата добре организирана машина за крадене се видя, на където и да се обърнеш.
210
0
 
4
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Като видя кръв по улицата си тръгвам. Баце абе ти имаш ли от долу топки ? И сега какво ще предадеш доброволно власта на другарите които нямат скруполи не само да гледат но и да пият народна кръв ! За това че остави другарите без пари няма да ти простят !Я се стегни ! Това полицаи ли са или монахини в униформи ?
209
1
 
10
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Нали бяхме най добри със справянето? Защо тогава ще даваш заден и търсиш медицинска помощ от ЕС?
208
0
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Не бой се Мутро , есента ще си в безсрочен отпуск!
207
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запомнете ве хора, Бойко никога не е виновен, той е случайно премиер на ко чи ната, винаги е прав, никога не греши с мъдрата си преценка :) Направо не му завиждам на холандския премиер, Вожда го нападна на чист английски и му искаше обяснение :) Естествено махна с ръка и прие становището на чужденеца ха-ха
206
0
 
13
 
! Отговори
сега чак разбрах преди 3 години
какво цели будата - друг да му поеме отговорността да здравните ограничения за пандемията, т.е. от щаба прехвърли отговорността на Брюксел, а той чист като момина сълза пред избирателите
205
0
 
15
 
! Отговори
властелинът на преди 3 години
ЧЕКМЕДЖЕТАТА = искам да прибирам порциите в чекмеджета БЕЗНАКАЗАНО
204
0
 
9
 
! Отговори
уондърфул нюз преди 3 години
до обикновенните хора така или иначе никаква помощ не стига, ама сори нема да ви дадат и за чекмеджетата