Борисов иска общ медицински протокол за ЕС и предупреди: Есента ще е тежка

Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателствата, добави той
Обновена: 19 юли 2020 13:45 | 19 юли 2020 13:06, Красимир Ангелов
285
Борисов иска общ медицински протокол за ЕС и предупреди: Есента ще е тежка
Снимка: Facebook

Продължавам да считам, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрираме в следващите шест месеца там, където ще бъде най-тежко, обяви премиерът Бойко Борисов преди днешната среща с евролидерите в Брюксел.

Както е известно, два дни преговорите не дадоха резултат и продължават и днес. Целта е да има единство по отношение на бюджета на ЕС и разпределянето на парите за справяне с кризата, причинена от коронавиурса.

Премиерът отново подчерта мнението си, че пандемията не си е отишла и европейската икономика търпи загуби.

"Безкрайни дни, дълги нощи, много срещи. Категорично подкрепих снощи колегите, които са за върховенството на закона. Разбира се трябва да се отчитат и страховете на някои държави членки като Словения, например", коментира Борисов.

"Надявам се да се намери компромисът, за да вървим към многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са изключително важни. Пандемията върлува със страшна сила. Всички казват, че есента ще бъде тежка.

Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат. Надявам се днес да успеем", заяви още премиерът.

По думите му това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро. Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме, уточни премиерът.

България е една от най-спестовните държави. Дори премиерът Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: "България е една от най-финансово стабилните държави". България още не си е позволила да тегли заеми - все още се справяме със собствените си ресурси, похвали се Борисов.

Премиерът обаче призна, че не знае дали ще има решение.

На фона на загубите всяка страна се бори да получи повече пари, а държавите, които дават парите, имат същите проблеми както при нас - в България, Германия, Франция… Проблемите са едни и същи. Полагаме усилия с двустранните срещи, с всички колеги сме добри приятели. Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да се чувстват защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство, заяви още Борисов.

"Важно е да има бюджет за следващите седем години", категоричен беше премиерът преди началото на Европейския съвет. По думите му няма да има нито една държава, която да е доволна, защото като цяло парите са по-малко.

Министър-председателят подчерта, че въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България са запазени на същите нива. Страната ни е заявила и интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо разбитите региони. "Ако се запази това, което сме договорили, мисля, че при толкова трудно взимане на решение, за нас ще е приемливо", отбеляза Борисов.

Какво още каза той вижте в следващото видео:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
8
 
! Отговори
щом морона горанов преди 3 години
е работил в екипа нищо хубаво не ни чака - дянков посна пица ни сервира, горанов пък некви "бонбонки" - ако останат пари като се тегли чертата (напълнят ЧЕКМЕДЖЕТАТА) щели да ги насочват към най-бедните региони --- МАФИЯ
202
1
 
6
 
! Отговори
иска ама сори преди 3 години
няма да получи защото няма хармонизация на здравните системи в 27-те
201
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов още ли не е изгонен и подведен под съдебна отговорност?
200
1
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
ЗАМИНАВАЙ СИ ! ОСТАВКА ! ВЕДНАГА !!
199
3
 
9
 
! Отговори
Е сега загази яко преди 3 години
Така е, като си Русков въжеиграч, балансът лесно се губи. Пазиш мазнинката и не подкрепяш бедните. Пазиш бизнеса и не затваряш корона развъдници. Пазиш електорат и не слушаш генерал с опит в кризи. Въжето е тънко, падането болезнено;).
198
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е нужно да си министър,безработицата расте,мен ме съкратиха в петък ..още 12 човека ,Ко правим господин премиер ?администрацията не се пипа или намаляване на на 4 часа или съкращение
197
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска ЕС да въведе медицинска диктатура, а в България той да е диктатора. Иска да продължи да ни мачка, да ни наставлява от екрана, да гази законите и морала.Оставка!
196
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберасти в затвора всички
195
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберасти гейове сте повече власт няма да вземете нито пари чака ви затвора
194
15
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Сега чакам да ме налазят троловете срещу Бойко!
193
12
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Общ медицински протокол:Броят на заразените, симптоматичните, асимпоматичните, оздравелите, умрелите, активните и т.н. с КОВИД се отчитат по един и същи начин за всички страни! Тогава ще лъснат дребните мошенгийства, които правят някои държави за да излязат чисти и сухи от калта!Не харесвам Бойко, но за това е прав! Щото няма как гърци и прочее да са по-добре от нас с този вирус! Разликата между нас и тях е в стъкмистиката! Добре ще е НОЩ да се поучи от гърците! Нали бяха там на море!
192
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе ББ,нещо нещат да дават кинти тия а??Нема да има лапачка а??Па и некакви ти викат под прозорците??Кофти а?
191
3
 
31
 
! Отговори
Припомням преди 3 години
Че България е единствената страна член на ЕС, която не подпомогна гражданите си в условията на Пандемия! Същото важи и за бизнесът! Факт е!
190
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете му да млъкне.Колкото повече дър дори,толкова повече се излага.Не можел да учи в Белгия.Ами седни първо научи език.И сега хората в Брюксел се събират на групи и обсъждат а нашият се шмуга като шушумига и козирува,защото няма какво да каже без преводач.
189
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лу за връзваньеАз доколкото знам, в МВР по това време, не се е допускало да влязат "врагове" на държавата.Съвсем нормално е да се запитам, как така дядо му е бил убит, тоест "враг", но въпреки това са били в системата.Не знам, аз съм живял само 10г. от "соца", може би някой по просветен ще обясни :)
188
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не би Борисов да се надява ,че като дойде време за избори , ситуацията с Ковид-а ще е много зле и това ще му е повод да отложи изборите . Ама все пак не знам , дали такъв случай е предвиден в Конституцията. В Македония и Полша ги отложиха с няколко месеца
187
1
 
10
 
! Отговори
що така Миме преди 3 години
А пиарката му си е изтрила всички снимки от фейса.След показване от младо момче на снимка на жената,правела филмчето на забавен каданс.С токчета,бяла гривна и черна рокля и коса.
186
0
 
21
 
! Отговори
Лу за връзванье преди 3 години
Тоя съвсем се е по бъркал.Обяви,че дядото-комунист на битото момче,22 годишен студент в Хага,не му давал да учи в Белгия..... ти да видиш.Ами в милиционерското навремето приемаха само винаги верни на партията.И дрът *** с партийна книжка при това,обижда младо и умно момче.Слушаайте приказката на единия и на другия и си правете изводи като какви хора трябва да са начело на държавата.
185
0
 
19
 
! Отговори
без коментар преди 3 години
Борисов си разсъждава за пребития студент "На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоктивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки"------ В умствена кондиция ли е премиерът ? Възможно ли е да е бил към 30те и да е ходил още в гимназия ? Или иска да се изкара отново жертва на комунизма , ама да измисля / или пиарката му / по-достоверни случки
184
0
 
14
 
! Отговори
kory преди 3 години
Какви протоколи,какви пет лева или 500 евро те гонят?Пътник си с безпосочен билет!Чакат те,снайпер,бесило,отпред змия,а отзад магаре!Спукана ти е работата,спукана!