Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември

Кадрови промени ще се правят след вота на недоверие, каза социалният министър
19 юли 2020 20:25, Анисия Иванова
301
Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември
Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори могат да бъдат най-рано през декември, ако се стигне до оставка. Това каза в интервю за БГНЕС социалният министър Деница Сачева, която коментира протестите, исканията и целите на недоволството.

„Изборите могат да се проведат най-рано през декември, защото трябва да се организира машинното гласуване. Законът казва, че трябва да има машинно гласуване, а същевременно ние още не сме започнали да го организираме. Това означава, че няма да може да изпълним закона. Ние ще влезем в спирала от кризи, закононарушения, протести, проблеми и всякакви други неща, които няма да доведат до нищо добро. Ако вариантът за предсрочни избори е най-рано декември, то какъв е смисълът да не се изчака до март“, коментира тя.

Според нея и в интерес на хората е да има действащ парламент, защото служебен кабинет без парламент не може нищо да направи. Коалиционните партньори ще решат какви кадрови промени да направят след вота на недоверие.

„В следващите месеци, за хората, е ключово важно да има действащ парламент, за да може да се приеме актуализация на настоящия бюджет, която е неизбежна, предвид многото разходи, които бяха направени. Трябва да се приеме нов бюджет за новата година, не може да влезеш в следващата година със стария бюджет. Има много неща, които предстоят да бъдат предприети, за които е необходима законодателна промяна, за част от мерките, които обсъждаме. Ако има втора вълна на коронавируса и е необходимо да се направят нови промени, включително и да се удължи възможността за използване на фонд „Безработица“ за мярката 60/40 и не само за това, ако трябва да увеличим размера на обезщетенията за безработица и за хиляди неща, които биха могли да са полезни за хората, служебен кабинет без парламент нищо не може да направи“, категорична е тя и подчерта, че ключът към това да преминем зимата е в това да има действащ парламент.

Попитана как приема планираното гражданско неподчинение, блокади и стачка от утре, министърът определя това като неразумно решение.

„За мен това е абсолютно неразумно действие, продължаване ескалацията на напрежението. Нека видим колко хора ще се включат в гражданското неподчинение, включително и в стачките. Стачките не се организират от площадите и с призив. За да има стачки, трябва да има участие и на синдикатите, които казаха, че техни представители няма да участват. По време на стачка човек се самоотлъчва от работа и доброволно се отказва да получава пари, за да може да протестира за нещо, което смята за справедливо“, обясни министърът.

Сачева каза още, че до този момент тя и управляващите не са чули други искания освен искането за оставка.

„Всичко това го приемам като опит за ескалиране на напрежението и да се създава хаос и безредици. За мен остава неясно каква е другата цел, освен мантрата оставка, която се развява“, коментира социалният министър и добавя, че не е чула протестиращите да имат искания по отношение на други сфери на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вън от европейския съюз. Няма да си даваме идентичността, да ставаме още по зависими от страни които открито ни мразят. Фактите говорят сами
204
1
 
11
 
! Отговори
А що се косиш преди 3 години
Ама кво си тормозиш *** *** кога точно ще са изборите.....от вас се иска само да подадете ОСТАВКА, за другото има кой да мисли!!!!
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 260 оставка и после партията на безпартийните дето скоро ще се регистрира с младия премиер с харема и другите нормални безпартийни милиони българи
202
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Цар Симеон Велики бе...или още по здраво...Хан Кубрат..гроб и дпс са най-голямата историческа грешка на Народа ни...еничари освобождаващи територия извършващи геноцид над Народа ни...фашизъм в 21 век финансиран от ЕСССР,Народа ни е раждал герой и патриоти в такива моменти не ни мислете...уволнени сте..Справедлив и Безкомпромисен съд...Свобода или Смърт
201
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка а после кой?ДБ като им гледам кметовете в София са същите калинки,че и по-зле.Ако ще се мете трябва да е наред и да се почне не от работниците на задкулисието-Борисов,Доган и Пеевски а от работодателите им зад кулисите,дето ни ги предлагат да ги избираме.Защото каква е ползата ако ни сложат нов Борисов,нов Доган и нов Пеевски?!Държавата трябва да се направи на ново,да се бутне тази стара къща и да се изгради нова!Иначе нищо не правим!!!!
200
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за какви избори и глупости говориш *** изборите са през март а не декември
199
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страх ги е от машинното гласуване поради причината че пращат в комисиите едни свои партийци, които със зъби и нокти се борят за всяка тяхна бюлетина, а признават за недействителна дори и леко отклоняваща се на конкурентите, а това машина не може да го прави. Но пък не е сигурно дали няма да си нагласят кода на машините, където и да натиснеш да отива гласа за тях
198
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази пионка не може да има позиция, тя така си говори просто. Вчера казва едно, днес друго. Явно освен, че е безлична е и ***. Хунтата на ГЕРБ е свършена, това е ясно на всеки. Декември или Март не е от голямо значение. Единственият им шанс е, ако отцелеят до Март да успеят да фалшифицират изборите или да ги отложат поради Ковид манипулация. Предвид огромния обществен натиск обаче това би било трудно постижимо. А и фалшификатора на избори Цветанов сега го няма да им нагласи нещата.
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко в затвора (+)Бойко в затвора, но с (-)
196
9
 
5
 
! Отговори
анкета преди 3 години
Бойко е за мене номер 1 ( + )Бойко е вече game over ( - )
195
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уно моменто *** другарко Цсачева, ти като каква се изказваш какво може и не може да стане и кога може да стане? Ти си един пpocт министър който трябва да си гледа министерството , не да дава мнения и да ръси мъдростии всеки ден.
194
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герб е дпс .Булгартабак,студен резерв ,тец,хазарта чрез лафка ,европроекти за милиарди ,българска територия .Всичко това е герб. Гласуваш за герб получавш дпс .А за българин който си плаща и обикновен документ не може. герб убива България .
193
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И по-добре да не можете да приемате закони - колкото по-рано, толкова по-добре!!!!Натворихте достатъчно глупости - общински съветници ще могат да получават обществени поръчки въпреки, че конфликта на интереси е направо очеизваден!!! И за да им е още по-гот - няма да бъдат разследвани за корупция!!!Законите са врата в полето - за тези българоубийци важи с пълна сила!!!
192
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа, не !!! Още октомври могат да бъдат!!! Само по-чевръсто си замитайте престъпленията и се изнасяйте от правителството!!! Въпреки това, няма да ви се размине затвора за всички ви!
191
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога повече премиер Бойко Пpостака и министри като Даню - Белия хакер, властелинът на обърнатите файлове
190
9
 
6
 
! Отговори
Stiling преди 3 години
Аз само да питам. Някой чул ли е за протести някъде из Европата? Само ние и Сърбетата клатиме лодката и защо така. Защото хората знаят колко несигурни и трудни времена идват! А вие искате 3 месеца по-рано избори защо? ЗА ДА СЕ РЕДИТЕ ПО ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СЕКЦИИ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ КОГАТО НЕ Е ЯСНО ДАЛИ НЯМА ДА ИМА НОВ ПИК НА ТОЯ ВИРУС. МНОГО ЩЕ СЕПЕЧЕЛИТЕ НЯМА ЩО! А КАКВО МОЖЕ ДА ЗАГУБИТЕ НИКОЙ НЕ МИСЛИ! СЕГА ЩЕ СЕ РАЗДАВАТ ПАРИТЕ В БРЮКСЕЛ И НИ ТРЯБВА СТАБИЛНОСТ. ДАЖЕ И ГЪРЦИТЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЗА НИЩО!
189
5
 
7
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Абе направо да си назначат банкянския за доживотен премиер и това е !!! Кви избори, кви пет лева .....натам вървят нещата , хамериканците са го решили тоя въпрос отдавна ...който е по млад да се спасява ...
188
9
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕЗИДЕНТА ГОВНАДЕВ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ СФОРМИРА СЛУЖЕБНО САМО ЗА НЯКОЛКО ДНИ СЛЕД КАТО БУДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА!ТЪЙ, ЧЕ БУДА ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА!
187
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази е толкова противна...
186
3
 
4
 
! Отговори
да , ама преди 3 години
Предсрочните избори не се ли насрочват до 2 месеца след разпускането на НС ? Ако се разпусне в края на юли примерно , как ще се проведат чак декември ? А защо са чакали и не са започнали да го организират машинното гласуване . Нали МС съвет още февруари затова