Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември

Кадрови промени ще се правят след вота на недоверие, каза социалният министър
19 юли 2020 20:25, Анисия Иванова
301
Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември
Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори могат да бъдат най-рано през декември, ако се стигне до оставка. Това каза в интервю за БГНЕС социалният министър Деница Сачева, която коментира протестите, исканията и целите на недоволството.

„Изборите могат да се проведат най-рано през декември, защото трябва да се организира машинното гласуване. Законът казва, че трябва да има машинно гласуване, а същевременно ние още не сме започнали да го организираме. Това означава, че няма да може да изпълним закона. Ние ще влезем в спирала от кризи, закононарушения, протести, проблеми и всякакви други неща, които няма да доведат до нищо добро. Ако вариантът за предсрочни избори е най-рано декември, то какъв е смисълът да не се изчака до март“, коментира тя.

Според нея и в интерес на хората е да има действащ парламент, защото служебен кабинет без парламент не може нищо да направи. Коалиционните партньори ще решат какви кадрови промени да направят след вота на недоверие.

„В следващите месеци, за хората, е ключово важно да има действащ парламент, за да може да се приеме актуализация на настоящия бюджет, която е неизбежна, предвид многото разходи, които бяха направени. Трябва да се приеме нов бюджет за новата година, не може да влезеш в следващата година със стария бюджет. Има много неща, които предстоят да бъдат предприети, за които е необходима законодателна промяна, за част от мерките, които обсъждаме. Ако има втора вълна на коронавируса и е необходимо да се направят нови промени, включително и да се удължи възможността за използване на фонд „Безработица“ за мярката 60/40 и не само за това, ако трябва да увеличим размера на обезщетенията за безработица и за хиляди неща, които биха могли да са полезни за хората, служебен кабинет без парламент нищо не може да направи“, категорична е тя и подчерта, че ключът към това да преминем зимата е в това да има действащ парламент.

Попитана как приема планираното гражданско неподчинение, блокади и стачка от утре, министърът определя това като неразумно решение.

„За мен това е абсолютно неразумно действие, продължаване ескалацията на напрежението. Нека видим колко хора ще се включат в гражданското неподчинение, включително и в стачките. Стачките не се организират от площадите и с призив. За да има стачки, трябва да има участие и на синдикатите, които казаха, че техни представители няма да участват. По време на стачка човек се самоотлъчва от работа и доброволно се отказва да получава пари, за да може да протестира за нещо, което смята за справедливо“, обясни министърът.

Сачева каза още, че до този момент тя и управляващите не са чули други искания освен искането за оставка.

„Всичко това го приемам като опит за ескалиране на напрежението и да се създава хаос и безредици. За мен остава неясно каква е другата цел, освен мантрата оставка, която се развява“, коментира социалният министър и добавя, че не е чула протестиращите да имат искания по отношение на други сфери на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149Не успях.Видях само двореца в Барцелона и се разходих край двореца на Севдето носачката.
144
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойко БорисовАко мбаща ми беше легнал върху майка ми един час по-късно....
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхти ли хотела на Нинова, 25 милиона от касата на БСП не са отишли напразно сега всички бесепари ходят там на промоция.
142
4
 
3
 
! Отговори
Декември та декември преди 3 години
Защо, ***, Деничке? Лютеничката ли да си направиш? Или суджука?
141
8
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
До Тиквите ....Ако не бяхте фалирали държавата при Орешарски сега пенсионерите щяха да вземат 700 евро.
140
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нещо за Киро-гела дето плащал по 500 хиляди лева на месец на жената на Горанката?!?!?!А ????Парите били за консултаци на футболна тема...ХА-ХА
139
5
 
2
 
! Отговори
верно,бе преди 3 години
До Анонимен 142И аз ги видях.Бяха на купения от Бойку остров.
138
6
 
4
 
! Отговори
Тиквите .... преди 3 години
Корона да те тръшне Бойко и лекар пенсионер с 700 лева заплата да те лекува ! Комунист дето не те е пуснал да учиш на млади години ! И на който сте закрили болницата ! И на който не дадохте маска и защитно облекло! И на който синът му е бит на площада ! Всичко се връща в тоя живот Бойко, оня горе вижда !!!
137
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа че Радев и Деси почиват в хотела на Нинова, даже плават с яхтата на Божков.
136
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП и ДПС ще свалят кабинета.
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черпят от руския опит.Искат да оставят банки на власт докато е жив,както направиха с Путин...Всяка прилика е "случайна"
134
5
 
4
 
! Отговори
Шиши Пиши преди 3 години
Напомням ви, че сте народ-мрша и всякаква героика ви е по рождение чужда, защото вам повече подхождат не герои, а мижитурки като вас самите.Не заслужавате ни Ботев, ни Левски ни никой герой, сглупил да умре за вас.Вашият национален герой може да е само или прстак като бай ***, или някоя дребна душица и мерзавец като вас самите.Като стана дума, знаете, че Ботев не е убит от турците, а от вас, от четниците си.Последвали са го уж за свобода, а всъщност, за келепир. Видели са накъде отива раб
133
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
оня ден Фъфльото Дончев са изрепчи,че герп имали интерес от бързи избори,веднага..сега па друга песен запяха..-"Трай коньо за зелена трява!"..Толкова са объркани горките,че...са ЖАЛКИ..Но какво да правиш?-ТОВА е "Боко Харемът"..
132
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
https://dnes-bg.org/o%2B+spomnjate+li+si%2B+gospozho%2B%2B%2B+%2B%2B+socialnijat+minist-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KPM5OfIdavcRe-IFebIFebIxKDТи да видиш
131
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Гешев! Да живее Черепа!
130
6
 
5
 
! Отговори
Свободни медии ли ? преди 3 години
Герберски ***, що видите тук а не сте на площада на контрапротест ??? Щото нема вече пари в шкафчето ли ? Бай *** е като Костов , но приказва ! Кое е направил Бойко и от кое сте доволни ? Магистрали само бе казвайте - това са пътища убийци !!! Друго ? Нищооооо ! .... Народът не можете да го накарате да не иска справедливост ! И да биете момчетата и момичетата по площадите, пак ще сме там ! Защото гладът е по силен от боя ! вие ще понесете вината за кръв
129
5
 
11
 
! Отговори
Путин е педал преди 3 години
Типичен профил на прозападният българин:млад, интелигентен, изучен, успял...Типичн профил на русофилът:стар и изкуфял, необразован, неуспял, озлобен, гамен...
128
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Арена армеец ги държаха заключени цяла нощ ,докато оправят и заменят бюлетините....знаем как бай *** прави избори.
127
4
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Смисъла е да не крадете повече, както и парите за които се обсъжда сега - около 12 милиарда евро може би ще получи България ги искаме в икономиката, а не в чекмеджета.Електронно гласуване с електронен подпис с отворен код (за да се провери от независими колеги) може да ви направи всяка IT фирма за около месец. Не било сигурно? И да си вадим лични документи и всякакви други онлайн услуги може би не са сигурни? И банковите транзакции и те не са сигурни? Никакви машини за милиони. Само електронно!
126
2
 
7
 
! Отговори
трио Българка преди 3 години
Адвокат Хаджигенов щял да качи инструкциите от Черепа за утрешния протест на интернет след 22 часа.