Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември

Кадрови промени ще се правят след вота на недоверие, каза социалният министър
19 юли 2020 20:25, Анисия Иванова
301
Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември
Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори могат да бъдат най-рано през декември, ако се стигне до оставка. Това каза в интервю за БГНЕС социалният министър Деница Сачева, която коментира протестите, исканията и целите на недоволството.

„Изборите могат да се проведат най-рано през декември, защото трябва да се организира машинното гласуване. Законът казва, че трябва да има машинно гласуване, а същевременно ние още не сме започнали да го организираме. Това означава, че няма да може да изпълним закона. Ние ще влезем в спирала от кризи, закононарушения, протести, проблеми и всякакви други неща, които няма да доведат до нищо добро. Ако вариантът за предсрочни избори е най-рано декември, то какъв е смисълът да не се изчака до март“, коментира тя.

Според нея и в интерес на хората е да има действащ парламент, защото служебен кабинет без парламент не може нищо да направи. Коалиционните партньори ще решат какви кадрови промени да направят след вота на недоверие.

„В следващите месеци, за хората, е ключово важно да има действащ парламент, за да може да се приеме актуализация на настоящия бюджет, която е неизбежна, предвид многото разходи, които бяха направени. Трябва да се приеме нов бюджет за новата година, не може да влезеш в следващата година със стария бюджет. Има много неща, които предстоят да бъдат предприети, за които е необходима законодателна промяна, за част от мерките, които обсъждаме. Ако има втора вълна на коронавируса и е необходимо да се направят нови промени, включително и да се удължи възможността за използване на фонд „Безработица“ за мярката 60/40 и не само за това, ако трябва да увеличим размера на обезщетенията за безработица и за хиляди неща, които биха могли да са полезни за хората, служебен кабинет без парламент нищо не може да направи“, категорична е тя и подчерта, че ключът към това да преминем зимата е в това да има действащ парламент.

Попитана как приема планираното гражданско неподчинение, блокади и стачка от утре, министърът определя това като неразумно решение.

„За мен това е абсолютно неразумно действие, продължаване ескалацията на напрежението. Нека видим колко хора ще се включат в гражданското неподчинение, включително и в стачките. Стачките не се организират от площадите и с призив. За да има стачки, трябва да има участие и на синдикатите, които казаха, че техни представители няма да участват. По време на стачка човек се самоотлъчва от работа и доброволно се отказва да получава пари, за да може да протестира за нещо, което смята за справедливо“, обясни министърът.

Сачева каза още, че до този момент тя и управляващите не са чули други искания освен искането за оставка.

„Всичко това го приемам като опит за ескалиране на напрежението и да се създава хаос и безредици. За мен остава неясно каква е другата цел, освен мантрата оставка, която се развява“, коментира социалният министър и добавя, че не е чула протестиращите да имат искания по отношение на други сфери на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така,така..А до Декември ще се занимавате единствено със замитане на следите и опит да си осигурите безнаказаност...тоя номер сме го гледали,познат ни е..
124
3
 
2
 
! Отговори
маверик преди 3 години
До АнонименА сега сме последни в безкрайността
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко тръгни си с мир!
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен електронно гласуване може да въведете и да се гласува от 3 до 7 дни,по пощата,и с пощенски гълъби също. Доверието ще бъде високо бъдете сигурни.
121
2
 
3
 
! Отговори
Коки преди 3 години
Когато и да се махнете все ще е късно.
120
1
 
4
 
! Отговори
До 122 преди 3 години
Помисли си само,ако освен всичко друго изборите ги организира служебното правителство на Радев.
119
2
 
3
 
! Отговори
бай иван преди 3 години
Чао мили чао
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се че и Радев и Деси почиват в хотела на Нинова, даже плават на яхтата на Божков.
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа няма машинно гласуване,защото няма надеждни гаранции,че резултатите няма да се манипулират.Най-вероятно има страх от руска намеса.Питам се защо Радев държи толкова много да има машинно гласуване.Да не би Решетников да му е подшушнал нещо ?
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре първо да се въведе машинно и електронно гласуване,за да могат грамотните българи в чужбина да гласуват,а не тук да пишат ромеите наизуст.Тогава би имало ефект.И наче-все тая дали сега,декември или март.
115
4
 
1
 
! Отговори
Selfi преди 3 години
Сами си пишете коментарите по статиите. Както и ги оценявате. Да сте живи и здрави!
114
4
 
2
 
! Отговори
иван преди 3 години
Учете руски
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пролетариат -властта в ръцете на простолюдието без индулгенция нека се върнем 100 години назад в далечната 1918г.
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БупуллусОбщо взето си прав, егоисти сме повечето :) Но как ще отговориш на това че не сме загубили дори една битка, не казвам война (ясно е защо) след 1878г. :)
111
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе я не ги вземайте на сериозно тея ***()ти ! Кви предсрочни избори бе?! Кому е нужна цялата тази п()рнография във време на пандемия и световна икономическа криза?!Изборите са след броени месеци,тея оФце на протеста ако много милеят за държавата и себе си ще направят преценка,че едни предсрочни избори само ще утежнят и без това незавидното ни статукво.Да протестират пред урните,там ще ги преброим реално !
110
3
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
АКО НЯКОЙ ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ ЧЕ ВЛАСТ БЕЗ БОЙ НЕ СЕ ДАВА НА СИ ПРИПОМНИ.
109
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на протестиращите родителите им търпяха 30 години докато станахме твърдо най бедни в ЕС.
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой предложи българска автономия в руската федерация???
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато тръгнеш от три нули бесепарски е трудно дори да си Бойко Борисов да изградиш нормална държава, по времето на БСП бяхме последни въ вселената.
106
3
 
3
 
! Отговори
свиневъд преди 3 години
Искаме си Бойко таман сме го оранили и е готов да мисли за народа закво ви е некой гладен тепърва да го оранваме па е след години ша стигне Бойко и кво вартиме се на едно место