Захариева: Да се съхранят християнските символи в "Св. София"

"Храмът е с историческа символика и универсална стойност"
24 юли 2020 13:50, Елка Василева
45
Захариева: Да се съхранят християнските символи в "Св. София"
Снимка: архив, БГНЕС

"Света София" има наистина историческа символика и универсална стойност. Тя трябва да продължи да представлява плурализма и многообразието на религиозното, културното и историческото наследство. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос от Павел Шопов за позицията на България, свързана с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

Захариева напомни и изразеното вече от Светия синод на Българската православна църква становище по темата.

По думите й МВнР следи от началото казуса със "Света София", излязло е и с официална публична позиция по него, в която се казва, че изразяваме голямо съжаление за промяната на статута на храма и се присъединяваме към призивите на международната общност, ЕС и на ЮНЕСКО за запазване на досегашния му статут. В становището се посочва и очакването да бъде съхранена универсалната стойност на паметника като част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Още по темата

Подкрепяме подхода на ЮНЕСКО, който залага на избягване на политизирането на въпросите, свързани с управление на обектите на световното наследство, отбеляза Захариева.

За съжаление решението е взето, ще правим всичко възможно, включително и в комитета на ЮНЕСКО, да се съхранят християнските символи в храма и превръщането в джамия да не доведе до заличаването им, посочи министърът на външните работи.

През вековете редица народи са издигали паметници на своите религии, голяма част от които днес са достояние на цялото човечество и са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Безспорно е един от най-емблематичните от тях е именно "Света София", посочи Екатерина Захариева, която припомни историята на храма, който, по времето на модернизацията на държавата, извършена от Ататюрк, се превръща в религиозно културно наследство на цялото човечество.

Захариева отбеляза, че по повод на решението за промяна на статута на храма от музей в джамия собствеността на базиликата е прехвърлена от министерството на културата и туризма на Турция към дирекцията по религиозни въпроси - Дианет.

Според Павел Шопов е необходима по-категорична позиция на България по казуса, предаде БТА. Той акцентира върху вековната християнска принадлежност на България и призова Захариева темата да бъде следена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
31
 
! Отговори
до к.32 преди 3 години
До АнонименТая жена има поглед на типична аутистка - празен, леко "отнесен" и една лека усмивка на устата, като че ли казва: "ами такава съм си, не ми задиряйте."
29
1
 
33
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 84Може и да си гербаджийска миcирка.Луд умора няма....
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да си заспал, че на 24.07 да излизаш с възвание "Да се съхранят християнските символи в "Св. София"", след като още в началото на месеца Ердоган тържествено обеща на Владимир Путин, че християнските символи в "Св. София" ще бъдат съхранени и запазени.
27
1
 
33
 
! Отговори
KAKA преди 3 години
BLEDA MINISTARKA. SMIANA S NEKOI OPITEN DIPLOMAT ?
26
1
 
31
 
! Отговори
Радетелката преди 3 години
Да дерогират изключение за България за отнемане на гарантираните от конституцията граждански права.
25
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Taзи джендърка ли се загрижи за християнските символи ,радетелката за истамбуската конвенция ,пакта за миграция и всички останали европейски изродщини !
24
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бога на българите е слънцето.Добри мисли - добри думи - добри дела
23
0
 
33
 
! Отговори
преди ги рушахте преди 3 години
сега ги търсите!
22
4
 
33
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 3 години
Шопов колко квадратни метъра ти е къщата? Да пресметна колко мигранти да ти изпратя за да ги храниш в къщи? Вие българите пък къде се бутате? Колко от вас са ходили на неделна литургия?Колко са влизали в църква за да запалят една свещ? Колко от вас са чели Библията? 10% е и? Тази хубавица къде се бута между шамарите? Няма смисъл да отговаряш на въпросите на шопа.Той си е фашист от време оногово.Него това го храни, омразата,завистта, ненавистта и щастието от чуждата болка. Така,че си помислете..
21
0
 
33
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Въпросната, да я питат Мисирките, Кой е Ататюрк? И датата, коя е?
20
2
 
37
 
! Отговори
българин преди 3 години
Изчезвай , минджо *** !! Оставка !!!!
19
3
 
36
 
! Отговори
османлии преди 3 години
Туй захарче много страшно, бе. Каквото каже - това ще е.
18
1
 
39
 
! Отговори
ердругарчо преди 3 години
Неоосманизъм, не ви ли е ясно?
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ,булка .... Те съ заличени още 15 век бре..
16
3
 
37
 
! Отговори
необходимаст преди 3 години
Да се направи малък олтар с иконостас в джамията в центъра на София за посещение и от ХРИСТИЯНИ.
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадоТи пък, бате.Онази другата мисирка, дето я наричаш "велик дипломат", тя е щерка израилева. Какво я интересува нея православният храм?
14
1
 
39
 
! Отговори
Досега обяснявах преди 3 години
под друга статия в този сайт на някой си "Привет от Анкара" какво точно не знае за Коджа Мимар Синан, за българите в Мала Азия през 15-и век и за традициите на българите относно монументалните строежи.Човечецът не познава нито историята на своята държава, нито на тази, в която се е родил преди да се изсели в днешна Турция.С две думи, трябва да знаят кой е създавал монументалните строежи по времето на Османската империя. Не само че сами не могат нищо да направят сами, ами и заграбват чуждото.
13
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарисувайте един стенопис на подпорния хотел на мъжа ти и спете спокойно!
12
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберска хунта
11
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не е християнска държава. Там "християнството" е подчинено на олигархичната клика, която управлява от 1917г. РПЦ изповядва сергианската ерес и е отлъчена от истинските православни отци. Кой е Кирил Гундяев, руския патриарх? Един олигарх, който забогатява покрай контрабанда на цигари през 90те. Той четеше конско на т.нар. "президент", а нашия родоизменник не смееше да го погледне в очите. От 1917г. насам Русия е антихристова държава.