Бъдещата ваксина срещу COVID-19 няма да е задължителна

България участва с останалите от ЕС в покупката
Обновена: 30 юли 2020 15:16 | 30 юли 2020 15:16, Камелия Цветанова
44
Бъдещата ваксина срещу COVID-19 няма да е задължителна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че все още няма ваксина срещу коронавируса, здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че когато такава бъде намерена, ваксинирането няма да бъде задължително.

Още по темата

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, ЕС ще проведе единен търг за ваксини и България ще участва в него.

„Сега има споразумение и то гарантира, че за България ще има ваксини, когато те са готови“, посочи тя и добави, че имаме негативният опит от 2009-2010 г, когато имаше недостиг на противогрипна ваксина у нас.

Дариткова увери още, че България няма да купи ваксини, ако има някакви съмнения в качеството.

Здравният министър също настоя, че ваксините, които ЕС ще поръча за всички европейски граждани, ще бъде най-качествената достъпна на пазара ваксина, тъй като качеството на произведените ваксини ще се следи от европейските институции.

Ваксината обаче няма да влезе в задължителния имунизационен календар.

„Ще дадем възможност на всеки човек, който попада в рисковите групи и тези, които са извън рисковите при изявено желание да може да се постави тази ваксина, когато тя е открита и когато са минали всички тестове за безопасност", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа *** как, изобщо няма да е задължителна. Ако искаш си я слагай, ама без нея няма да можеш да пътуваш, да се лекуваш в болница, да работиш професии, свързани с хора... и т.н. и т.н Да не говорим, че част от населението ще е дотам психирано, че да ИСКА да го ваксинират, нещо повече - да е БЛАГОДАРНО, че правителството се грижи за това.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Ковид има ли? Така и не разбрах?
39
2
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Като си ***, то е задълго, а при теб - завинаги.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС ще поръча на едро ваксини за цялото европейско население.Защо?Не може ли всяка държава да поръча ваксина каквато прецени?До една година на пазара ще има 6-7 различни ваксини за Ковид,на различни фирми.Защо пък и да не може всеки гражданин да си прецени каква да сложи.Така е редно.Щото иначе става като с Американските самолети.Още не са произведени,но ние вече ги платихме.Аре бе,това ли е свободна и пазарна икономика?
37
1
 
6
 
! Отговори
Гениално преди 3 години
Може да се смесят малко гени, от тюлен - да си затваряме ноздрите като тюлените, и от кит - да можем да караме по 15-20 минути без въздух, ще е удобно вместо маска, за едно пазаруване или един тегел с метрото.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всеки 3 месеца ваксина бате!Годишната на изплащане на 4 вноски!Робство!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това е само началото с един вирус!А ако почнат всяка година да пускат нов?Ще се наложи да се модифицира генома за да се раждат децата направо с маски кожени!Еволюция к'во да правиш?!
34
3
 
1
 
! Отговори
Между другото, преди 3 години
Ако имаме свръх-късмет, ще е веднъж годишно - всяка година -новата ваксина. Обаче, вероятността да е веднъж на 6 месеца е голяма - щом за 3 месеца изчезва имунитета?
33
1
 
13
 
! Отговори
интернет преди 3 години
Всички от ГЕРБ задължително да си направят ваксина ДАриткова първо,джуджето Атанасова също.ОП Симеонов много важен разбирач с ваксина.ОЩЕ малко мазнинка ви останаха шарлатани мръсни.Магарешки 2 ваксин трябва и на ПЕЕВСКИ Слона.
32
3
 
25
 
! Отговори
А МОЖЕ БИ? преди 3 години
Ваксината не е задължителна, напълно доброволна е. Който е без ваксина, ще чака по 6 часа на границата за изследване, няма да бъде допускан до международни полети, възможно е да има ограничен достъп и на повече места- примерно, обществени сгради, магазини и тн. Възможно е да плаща значително повече за здравна застраховка и да има затруднения при приемането в болница. Но е напълно по избор, не се притеснявайте, никой не ви кара насила!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, правилно решение!
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"когато са минали всички тестове за безопасност", обясни той.", демек след най-малко 10 години. Трябва да нямаш мозък, за да си боцнен нещо, което е на експериментално ниво. Вижте ваксината за грип. Първата е открита през 1950, а все още не е на 100% безопасна и дейсваща.
29
25
 
4
 
! Отговори
Хитър Петър преди 3 години
Аз ще се ваксинирам, на 50 години съм и тепърва деца няма да имам, за да се притеснявам! Освен това вече медицината има много опит с направата на ваксини и се съмнявам, че ще има страничен ефект!
28
5
 
9
 
! Отговори
До 4 "доктор&qu преди 3 години
Ако наистина си д-р, то ти си срам за професията си. Действителни капацитети, а не такива набедени като теб, се смеят на ваксините. На най - високите етажи, г-н доктор, човешкото здраве е без значение. Войните са едно съвършено доказателство за това. Там, на тези задкулисни етажи, ваксината се гледа като машина за купища пари, а не като промоутър на здраве.А на тези които я купуват се гледа като на будали.Това е което трябва да ви учат в университетите, а не да гледате на хората като на касички.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световните политици се заиграват с много опасна игра ! - хаоса е на път да завладее всички страни а обикновено след хаоса следва война.И ако някой оцелее може да направи един паметник на който да пише ! - Covid 19 ли сложи край на човечеството или човешката глупост ?
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксър: "Имаме си един напълно безобиден коронавирус, и искаме да го заменим с една опасна ваксина?"
25
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангърите антиваксъри ще кажат: "Вирусът не е страшен, ваксината е лоша."
24
16
 
5
 
! Отговори
Хитър Петър преди 3 години
ЯСНО! Значи тоя ковид-19 с толко роми и българи хитреци ще го влачиме тоя вирус две поколения! Всеки ще започне да се спотайва, да се ослушва другите да се ваксинират, а той да попадне между стадния имунитет!
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година ще се ваксинираме.Тарикатите май искат само веднъж да се ваксинират?Всеки сезон нов корона щам с последен ъпдейт.
22
2
 
25
 
! Отговори
Snyag преди 3 години
Тя няма да бъде задължителна, за съжаление СЗО и били хлапето ще направят всичко възможно да накарат хората (уж доброволно) да си я сложат. Било то ограничения, било финансови стимули или някакви други ползи. Например, който не е ваксиниран да няма право да ходи в САЩ или да се ползва с някакви преференции от здравна каса... Има методи. Важното, обаче, е хората да останат будни, щото каква ти е ползата да отидеш на море в Гърция, ако ще ти коства ако ще и една десетохилядна от здравето.