Социолог: Бъдеща партия на Радев ще се превърне във фиаско

Президентът се утвърди като основен опозиционен център
Обновена: 31 юли 2020 10:51 | 31 юли 2020 10:50,
274

Депутатите излизат в лятна ваканция. Ще излезе ли във ваканция и недоволството на площада?
Още по темата

Политологът Димитър Димитров е на мнение, че е много трудно човек да се ориентира кой и защо присъства на протестите. Той отбеляза, че има безкрайно много искания, които се обединяват зад искането за оставка.

"Развръзката на протестите не идва от протестите, а от нещо извън тях. Част от протестиращите приличат на пациенти, които твърдят "Аз съм хан Аспарух, аз съм Наполеон", и твърдят, че ще запалят всичко, ако не ги признаят за това", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Социологът и управител на ''Маркет линкс'' Добромир Живков е на противоположното мнение.

"Исканията са доста ясни и еднопосочни - оставка на правителството и оставка на главния прокурор. Протестиращите се обединяват от тази теза - смяна на управленския модел. Съгласен съм, че това няма да се реши точно на улицата. Този процес в България има отзвук извън границите на България сред нашите партньори", заяви той в "България сутрин".

"Изумително беше, че гледах толкова протестиращи без маски. Какво ще направят, ако днес трябва да вкараме 2000 души в болница?", каза на свой ред Димитър Димитров.

Според Живков обаче няма бум на заразените у нас, въпреки многохилядните протести. Той посочи, че гражданските права трябва да бъдат защитавани и отстоявани.

"Протестът ще приема все повече плажен вид. Участвал съм в такива протести през 1991 г. Протестиращите разчитат на телевизионните камери. Не мисля, че протестът ще набера сила през септември. Не може всеки втори да казва "чекмеджето", подчерта политологът Димитър Димитров.

Той е на мнение, че сблъсъкът между институциите е започнал по един начин и ще завърши по друг. По думите му за Румен Радев няма друг смисъл в протестите, освен да назначи служебен кабинет, за да се почувства управляващ.

Добромир Живков пък очаква протестът да влезе в по-ниска точка през август, но отбеляза, че има висока степен на организация и демонстрациите в страната ще поддържат протеста жив.

Президентът Румен Радев заяви вчера, че протестите отварят пътя към бъдещето. Според Димитров може да завършим с покупка на руски хеликоптери в рамките на служебното правителство, което може да се наложи да съставя президентът.

"Минахме през служебен кабинет от г-н Радев и не купихме нито руски фрегати, нито самолети. Има известна еволюция в геополитическата ориентация на президента", контрира го Добромир Живков.

"Дошъл е моментът, в който стигаме до културен сблъсък между този модел на управление и новите ценности. БСП не успя да се докаже като смислена алтернатива. Президентът се утвърди като основен опозиционен център. Големият въпрос е ще направи ли опит да трансформира своята популярност в нова политическа сила. Според мен - не, защото ще се превърне във фиаско", каза още управителят на ''Маркет линкс''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
14
 
10
 
! Отговори
Сега ше ги опраа преди 3 години
Да се качва на джипката и да бЕга с оставка през граница докато и тях не са ги блокирали с протести. Срам за българите и този мошеник Борисов. Всички му чуха речника зад кадър какъв е, а иначе когато го снимат влиза в роля на артист.Срам си Бойко, срам. Подай я.Срам си Бойко, срам. Подай я.Срам си Бойко, срам. Подай я.Срам си Бойко, срам. Подай я.Срам си Бойко, срам. Подай я.Срам си Бойко, срам. Подай я.Срам си Бойко, срам. Подай я.Срам си Бойко, срам. Подай я.
111
13
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
виждам, че много гербери вече открито се разкайват и търсят опрощение. Много правилно, засега всички само им се подиграват, но скоро може да има и по-сериозни последствия. Бягайте, бягайте, гербери, докато е време, търсете изкупление на площада
110
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писнало ми е от вас. И от гербаджии и от тези дето се правят на тяхна алтернатива. Тези протести са еманацията на подмяната. Хората искат по-добър живот, справедливост и достоен живот, а ги бутат в купчината тор. Рамо до рамо с футболни хулигани и безделници. И оня президент назначен от кремъл, дето по цял ден се чуди къде да се почеше. Пълен фигурант, говорещ като латерна едно и също, умиращ от стртах някой да не го пита нещо което не влиза в сценария...позор!
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъртак, върви си на село и си поливай доматите ве...
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Тонката е тук, сега ще пристигнат Странджата с манджата, Лекето - Алеко, обезяната - чедерашка и останалите *** на крадците
107
8
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
"Аз милиони евра не видях. Къде видяхте 20 пачки по 100 парчета по 500 евто"тоест ако са половин милион евра, това е приемливо, така ли :))))) егаTи тъnите гербаци сте :))))
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което правят "политолозите и социолозите" е за друг канал забранен за деца, защо ги излъчват по телевизиите ?
105
9
 
19
 
! Отговори
русофила преди 3 години
Радев е арабски въздух под налягане. Божков го надува, Божков ще изпусни въздуха на фигуранта си.
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз милиони евра не видях. Къде видяхте 20 пачки по 100 парчета по 500 евто
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много трудно ще се пречистим от тази смрад, навързали са се като свински черва. От сутрин до вечер помия.
102
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще стане с пеевските медии (като тази) когато падне Тиквун?
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този като ми преподаваше в Софийски беше неадекватен, пък сега ......
100
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе само на мен ли ми се струва,че тия изключително противни и гнусни пишманексперти се занимават само с Президента и протеста.И нито дума не обелват за скандалните записи и простащината на Борисов,както и за милионите евра и златни кюлчета в шкафчето на премиера.Интересно ако това беше се случило с Радев,какъв вой щеше да настане по медиите от сутрин до вечер.Аман вече от слагачество и двойни стандарти.
99
5
 
8
 
! Отговори
Къде ги намирате? преди 3 години
Лаладжия на каишка и с малко гранулки в купичката.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Фелейшио КейнЯ си напиши ти твоето, да те видим след изборите.
97
10
 
5
 
! Отговори
До 96 преди 3 години
До АзИ тряябва да ви е срам, чеч сте гласували за ГЕРБ.Имате шанс да си поправите грешката на следващите избори.И да имате вече обеца на ухото.Успех.
96
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93пРезидента е такава мишка, че даже не посмя да се кандидатира с партийната кандидатура на партията която реално представлява: успя да излъже народа веднъж, но на вотрия път вече всички знаят и ще получи шут на изпроводяк, ако се кандидатира пак (но не вярвам, прекалено е страхлив).
95
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, къде е онова младо гербаджийско мееккере- политолога доцент, с бръснатата глава.Да ни обясни, че освен ГЕРБ, няма друг в тази вселена, който може да управлява България?
94
9
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Да , и аз гласувах за герб , и сега ме е срам от това !
93
3
 
10
 
! Отговори
Фелейшио Кейн преди 3 години
"А дано пРецедента поне има топките да се кандидатира, та да гледаме как ще му изпуснат балона"я си напише името, да си говорим пак след резултатите от изборите, анонимна мишка :)))))