Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер

Правителството има много работа за вършене, посочи вицепремиерът
169
Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер
Снимка: БГНЕС

Няма да ставам министър-председател, обяви в интервю за БГНЕС вицепремиерът Томислав Дончев.

Както е известно по-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи и вариант да си тръгне като премиер и правителството да продължи да работи. Това ще стане в разговор с коалиционните партньори, в който ще бъдат обсъдени и други варианти.

Още по темата
"Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно", посочи Дончев.

Той призна, че при създалата се ситуация няма лесен изход.

"От една страна чуваме "Оставка", включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими. Най-малкото, защото всяка вечер се рециклират в ефир, най-малкото. Обществото е разделено, което е безспорен факт. Нека не мерим коя половина е по-голяма, но държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за разделението", посочи вицепремиерът.

По думите му една оставка на министър-председателя и оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. "От друга страна – за нас са гласували 1 млн. души. Ние имаме 100 хил. души членове. Те са против! Те считат, че това е поддаване на натиск. За пореден път, защото по силата на някаква странна историческа необходимост това се случва за трети път", посочи Дончев.

Той заяви, че правителството има много работа за вършене -  в рамките на месец септември трябва да бъдат приети всички промени в законите, които да позволят всички тези плащания, анонсирани преди седмица. "Има нужда и от ново законодателство, свързано с изборния процес. Все неща, които няма как да се случат без Народно събрание", посочи Дончев.

Той изрази убеденост, че сред протестиращите има и много хора, от които има какво да се чуе. "За съжаление, често чувам ругатни и откровени цинизми. Тази толерантност, която проявяваме, не е оценена, но аз не се сещам за друга европейска държава, където гражданските права, включително за протест, са толкова разрешени, че на протестиращите да им е разрешено практически да провеждат пикник на няколко столични кръстовища", заяви Дончев.

Той коментира и кризата с коронавируса, като подчерта, че за съжаление самодисциплината не е ние от най-силните черти като народ.

"Това, което е сигурно – няма потенциал за въвеждане, в момента, на по-строги ограничителни мерки. За подобни мероприятия обществена подкрепа няма, а това има и негативен ефект върху икономиката. Това беше важно в началото, за да могат лекарите, медицинските екипи да знаят как да третират заболяването, да разберем с какво си имаме работа. Безспорен факт е, че вече сме по-подготвени", уточни вицето на Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Един Т-72, паркиран пред Министерски съвет, сваля всякакви самозабразвили се диктатори и режими
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е добър футболист, така ще ви финтира, че ще загубите мачлето.Дончев ако не се вземе в ръце да провери министерство на земеделието и МРРБ, ще трябва да си ходи.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов е член на БКП.
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой от ЕС и ЕНП ще даде и едно евро на друга партия, който и да дойде моменално ще му отрежат квитанциите. Баце им каза на червените кхмери все им спират фондовете ако и туй не могат да разберат, то та да идат да станат овчари. Който дава парите той поръчва музиката - стара европейска поговорка.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя изхарчи над милиард за електронно управление, резултат нулев.Вън, мафия!
39
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Г-н Гологлавко! Най малко пък твоята мутра очакваме да стане " премиер"! Оставка бе хора и просто си тръгвате! Толкова ли е сложно?-:)
38
3
 
6
 
! Отговори
Шюкри преди 3 години
Този е мозък!Окраде Габрово и не му стига!
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашке,заблудений,Бойко е комунист бе момко!За пари ли го защитаваш?За мнооого ли?Да не те схруска крокодила Гена накрая!!!?
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ЧебурашкаНяма такъв вариант! Още един път като му отиде буса до селската къща и баце е пътник! Там най-го сърби... Следващия път 200 буса с 200-та!
35
4
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ТОЗИ ЧОВЕК Е ТОЧНО ТОЛКОВА ВИНОВЕН -КОЛКОТО И БОРИСОВ -!! И ДВАМАТА СА ЕДНАКВО ГАДНИ МУТРЕНСКИ ХАРАКТЕРИ!! ДОРИ ДОНЧЕВ ИМИТИРА БОРИСОВ В ПОХОДКА И МАНИЕРИ (БИЛ СЪМ ЛИЧНО ПРИ ТЕЗИ ДВАМАТА)
34
7
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Ах тиии , на две писти играеш а ? :D но си прав,че това е алтернативата ! Да видим ние ли сме най - тъпата държава в Европа, която ще си върне комунистите на власт.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИвайлоДПС още преди месец се разграничиха от ГЕРБ и минаха на другия бряг,затова и сега ГЕРБ въртят много мръснишки задкулисни договорки,за да ви излъжат отново.Безпартийни,не гласувайте за други партии освен БСП,ДПС,АБВ, защото ще ви измамят!Тези българоубийци ще закопаят България окончателно,не им вярвайте!
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томиславее,умен човек си корабът потъва какво чакаш?
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой пък ще го търпи него за премиер? Някаква зависима пионка, която мълчаливо и послушно слуша псувните на началника си. Евтините чиновници не стават премиери.
30
15
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Бабикянчета, ами има опция Баце да остане до март 2021 година, не бързайте да се радвате.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо, Пинокио, Мая, Румен вече искат пак в парламента. Славчо вече сложи данък чалга 10 лева годишно. Пари ще се намерят. От Дубай ще дойдат чужди инвестиции.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце цели 3-пъти се дъни! Едиственият смешкополитик, който не можа да изкара един пълен мандат - тотал резил, алангре торта сахер...
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тоя Фъфлек ще става премиер, по-добре да си стои Мутрата.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сте проклятието на България,до преди малко бях за ГЕРБ,но сега пак прочетох,че въртите мръснишки номера и договорки задкулисно,докато заблуждавате електората,Хора,гласувайте за БСП,ДПС,АБВ,но не и за други,играят ви мръсни номера и ще закопят България окончателно!Българоубийци!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато не знаеш кога да си тръгнеш с чест, ще отидеш на бунището на историята.