Брюксел призова за спазване правата на демонстрантите

ЕК: Законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред
7 авг 2020 14:57, Елка Василева
129
Брюксел призова за спазване правата на демонстрантите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред.

Това заявиха днес говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец.

Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонстрантите и за законосъобразността на полицейските действия, добавиха говорителите. Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

Още по темата

Общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС.

Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията.

Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България, посочиха говорителите, цитирани от БТА.

ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателствата пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед (от събитията в България - бел. кор.), с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
9
 
9
 
! Отговори
На гражданите преди 3 години
им стана вече ясно че някоя мафия си е направила НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ и сега яко клати властта, за да се намести на мястото на настоящата мафия като имитира граждански недоволство. То има много причини за недоволство, ама те въобще не са тези дето ни занимават по площадите. А протестиращите вече мразят целия български народ, че не им уйдисва на акъла.
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е шамар по мутрите в България.
67
3
 
3
 
! Отговори
Гоподарю ,защо преди 3 години
Козирувате навсякъде ,парада ли приемате или сте с по--ниско звание незнам ,НО изглеждате много забавно ,колко сте хитър и гъвкав почти ,като на Алеко героя ,даже напълно, имахте и розово масло ,а в самарите и кой знае още какво със жълт цвят....
66
7
 
12
 
! Отговори
Kit Chelin преди 3 години
Прави са някои. В Брюксел няма да разрешат палатки на кръстовища, но няма как премиер на която и да е европейска страна да е сниман гол с чифте пищови и милиони евро в нощното му шкафче да не е подал оставка веднага и станал подсъдим. Оставка и затвор.
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът Макрон,зелената сделка,Шенген и тнт и тнт.Полиглота и неговите придворни "академици"запратиха България за десетилетия на бунището на Европа.
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71В Конституцията глоби няма...това да не ти е халваджийски тефтер ?Но има Трибунал за държавна измяна на Фигуранта !Той затова е събрал една завера от мушмуроци да я прекрояват по путински модел.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много ще ми липсва Ръбъла ,когато изпаднех в депресия си го пусках и после се хилех като напушен цяла седмица.
62
5
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Те тия демократи от брюксел да си ги вземат при тях тия толупи и *** - да им блокират живота на тях.
61
10
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Брюксел не ги разбира нашите мутри , които ни управляват!Конституцията за правата на гражданите не важи пред закона за пътищата , нали!Ето даже олигархията от Домусите подкрепи Бойко и полицията за арестуването и глобяването на протестари!За Конституцията глоби има ли ....НЯМА!Еми , значи Закона за пътищата е по-важен!
60
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От казаното в Брюксел се разбира, че не бръснат Фигуранта за слива.
59
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което банкянският тигър причини на България ще го плащаме десетилетия .А ще ни се подсмиват на запад със столетия.Пустият му Сахер,само мучеше като болен и козируваше.
58
4
 
4
 
! Отговори
Абе 60 преди 3 години
Вземи чети по внимателно....къде съм писал ,че Путин ни е виновен ,точно новите ни братя се държат с нас като ,че ли сме малкоумни.... явно и те са при кюлчетата...
57
2
 
9
 
! Отговори
До Брюкселското преди 3 години
То протеста е мрачен без никакъв интелектуален потенциал. И посланията мрачни - черни чували за трупове, ковчег, отрязани уши. Толкова си могат хората. Жалка работа
56
5
 
8
 
! Отговори
БСП и ГЕРБ преди 3 години
Имат по 12- % за какво конституционно мнозинство се говори ,имаше записи уличаващи в корупция оставени вече години новите с месеци без яснота без сериозни разследвания ,вили ,шкафове ,кюлчета ,никой на никого не вярва ,хептен никой не им вярва ,че точно те ще направят честни избори ,президента е в открита война с тях ,ама били избрани бяхте но ситуацията не е нормална ,ще ни държите с полиция да си въртите нещата ,няма как да стане...
55
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брюксел каза, че Народът може да демострира пратив беззаконието на протестиращите !
54
10
 
11
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Ти си *** като чипровска гъдулка.Ами какво да има в шкафчето на сикаджийска мутра-енциклопедия ли?Евраци,и пистолети.Нормално.
53
0
 
14
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Ице, жив ли си. Парите преведени. Довечера пусни GPSa да ви насочвам, че каквито сте ми малоууумници...вместо при Пеевски ще отидете на Буджака
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На някой хора им е много лесно-Путин е виновен дори за еректилната им дисфункция.И мозъчен карнавал.Завиждам им.
51
3
 
16
 
! Отговори
Протестър преди 3 години
Дали мога да ида да си опъна палатката на някое брюкселско кръстовище?
50
7
 
2
 
! Отговори
който не си оре... преди 3 години
....нивата му я взима текезесето ! Тези в Брюксел могат да ни оставят ,но Путин гледа за нула време може да попаднем в евразииския съюз , при такова разделение и взаимна омраза и нетърпимост още се чудя как не сме се хванали за гушите ,сега мира се държи само от много оборудвана полиция ,но и народа може да бъде оборудван ,единствения цивилизован изход е моментална оставка ,който изнервя положението се разхожда с факла на бензиностанция..