Експерт: Парламентът се приема като сцена за провокации

Вотовете на недоверие са сведени до ниво "цирк", казва Христо Панчугов
Обновена: 13 авг 2020 22:42 | 13 авг 2020 22:40, Нели Христова
32

Свиканото по искане на БСП извънредно заседание на НС се провали. Но имаше ли основание за него?

"За ме реакцията на управляващите беше изненада. През последните няколко месеца имаме криза на легитимността в България. Легитимност, която отиват отвъд протестите, които ние наблюдаваме, тя е свързана с ниското доверие в различните институции. Парламентът  се приема за някаква сцена, в която се разменят провокации. Парламентът е като място, в което се редят математически мнозинства. Място, в което коалиционните партньори ще шантажират ГЕРБ", каза политологът Христо Панчугов за Bulgaria ON AIR.

Според него вотовете на недоверие са били сведени до ниво "цирк".

"Самите ГЕРБ и Бойко Борисов не считат за необходимо да се обяснява на едни хора, които са избрани от българските граждани. Вместо правителството да се опитва да търси институционални решения на кризата, която ние наблюдаваме, вместо да демонстрира уважение към демокрацията - ние виждаме да правим повече от същото", допълни.

Журналистът Евгени Петров припомни, че ние сме парламентарна република и парламентът е най-висшият орган в държавата.

"Но понякога и парламентът трябва да знае какво иска. Те свикаха извънредно заседание през август, когато депутатите са в задължителна почивка, за да се приеме едно решение да се задължи кабинетът да се актуализира бюджета в рамките на една седмица. В Закона пише, че актуализацията на бюджета се иска от изпълнителната власт. А втората част беше абсолютно нелогична - премиерът да дава обяснения какво е станало на тяхна сбирка, след като това е работа на полицията, води се следствие. И двете теми бяха прекалено дребни, за да се свика такова извънредно събрание на Народното събрание", посочи Петров.

Според него това е било вътрешнопартиен опит на Корнелия Нинова да получи трибуна, да атакува правителството, както и лично Борисов.

"Абсолютен факт е, че БСП не знаят къде се намират, но заседанието беше свикано легитимно. Няма по-добър механизъм да изглеждате на положение, ако покажете несъстоятелността на всички останали. Липсата на разговор е продукт на желанието да се позиционират на партиите в българската политическа система, без да се налага да вкарват смисъл в това, което правят", добави Панчугов.

Евгени Петров коментира фактът, че БСП няколкократно заявиха, че техни представители са на протеста.

"Въпросът е с кого да се говори, защото протестът той е много разнороден, той дава много разнопосочни сигнали и някои от тях са взаимно изключващи. Едно от тях е за Велико Народно събрание, но за какво точно е това? Някои трябва да го изкаже на глас. Аз съм "за" машинното гласуване, но електронното гласуване не може да стане в момента, някой трябва да им го обясни. Невъзможно е технически. Парламентът можеше да направи някои неща, за да стане диалог", категоричен е журналистът.

Политологът Панчугов смята, че това, срещу което се противопоставят гражданите у нас, е метаморфозата през годините.

"Отчаяните опити на БСП да извади дивидент от този протест, ще се провалят, защото хората нямат доверие на това, което виждат. Партията имат уникален шанс, предстои им конгрес. Това, което им липсва, е как изглежда промяната на политическия модел. Хората искат оставката на Бойко Борисов, защото смятат, че той не може да наложи държавността в България", каза още Христо Панчугов.

Според Евгени Петров левицата може би ще има друго поведение с друг лидер, но въпросът е да покажат какво трябва да се случи в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Празни приказки преди 3 години
До ДЪЛБОКА ДЪРЖАВА: От Антоний Гълъбов естествено винаги се очаква да каже нещо срещу БСП. Той затова получава заплата.А и тези двамата само си чешат езиците. Къде са "Отчаяните опити на БСП да извади дивидент от този протест"? Никой от БСП не е хванал мегафон за да убеждава за нещо протестиращите. Да, подкрепят ги, БСП много преди протестите са искали оставката на правителството.
29
0
 
0
 
! Отговори
Прасчо преди 3 години
Така бе и с президентството
28
3
 
1
 
! Отговори
ДЪЛБОКА ДЪРЖАВА преди 3 години
Питат Антоний Гълъбов, вярно ли има страх според Нинова, заради извънредното заседание? Гълъбов: Разбира се, че не, просто има слаба опозиция Някъде се обсъждат *** кампанията на БСП във Фейсбук? А кога ще се обсъжда *** кампанията на ГЕРБ правителството, в БНР, БНТ, ТВ ЕВРОПА, БГ ОН ЕР, ДАРИК, 24 часа, 168 часа, всичко на шиши Кой ще изкара документи за грантовете на тези ***, и заклейми поне националните медии. Троловете социолози и политолози, и икономисти..
27
0
 
3
 
! Отговори
ПАРЛАМЕНТА преди 3 години
МЯСТО ЗА ИЗЯВА НА ФАЛИРАЛИ ЧЕРВЕНИ ПОЛИТИЦИ ОТ КРУШОВСКИ СЕДЯНКИ.ГОЛЕМО ШОУ.... ХАХАХААА!
26
1
 
7
 
! Отговори
Курнелия жаалка... преди 3 години
БСП искаше оставка от премиера, но получи от протестиращите червени домати и яйца пред парламента. Весело шоу. Нинова си вкара автогол, и това е последната и глупост засега... С *** начело на Бсп, комунистите винаги ще губят и ще бъдат за смях и подигравки. Не го ли разбрахте все още ?
25
4
 
3
 
! Отговори
до к.14 преди 3 години
Защо електронното гласуване не може да стане сега? Значи банките може да работят изцяло на електронни носители от няколко години и нямат проблеми, а за БГ, където и хлапаците играят ел. игри, това било сложно! Стига глупости! ПП ги е страх, че поне 1-1,5 млн. гласове ще се включат във вота и те няма да бъдат в полза на ГЕРБ, БСП и ДПС. Признайте си бе, неграмотници!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е, че депутатите живеят в свой, измислен свят по 4-5 мандата (агите имат по 6-7 мандати) и съвсем се откъснаха от реалността. Тези от управляващите партии, че и Хубавиците на Марешки и остатъците на Сидеров играят комбина с ГЕРБ и хич не ги е еня, че за поне две ПГ това ще е последният танц. ББ недодялано се опитва да остане на власт, но това е доста съмнително. ГЕРБ си отива -бавно засега, със скърцане и запъване на петите, но безвъзвратно. Да видим какви ще бъдат следващите актьори
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Точно такаДа,бееее,да намалят бройката на депутатите и да са им малки заплатите,че да са по-лесни за корумпиране от олигарсите и бандитите,много си хитър!Не щем,така са си добре депутатите.
22
5
 
6
 
! Отговори
Точно така преди 3 години
Едни мажоритарни избори и от сцената ще изпаднат всички пиявици, барабар с главната дебела и празноглава.Отваряне на досиетата и повече мръша нЕма да има в парламента ,и 120 лапачи са много , но като ги турят на минимална,хич нЕма да има желарщи.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКорнелия е шеф на лява партия и БСП,не е кобила на Костов,вие умишлено го казвате,че е кобила на Костов,за да не гласуват хората(леви и центристи) за БСП!
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бсп за смях...БСП може да са смях,може и да не са,но не БСП направиха геницода над българския народ и напълниха гробищата скоростно,нито правеха и тотално подслушване,следене, мачкане, рекетиране на хората по всякакви начини. Дори герберите,които са напуснали ГЕРБ са били преследвани,мачкани,да не говорим за хората на БСП как са били заснемани и са ги уволнявали от работа,следили+мачкали поединично герберите
19
5
 
8
 
! Отговори
Бсп за смях... преди 3 години
Най-добре е да целят *** с домати и яйца, защото тя е дебела мишена и няма как да я пропуснат...
18
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКорнелия е кобила на Костов.Освен това е американски агент.Тя не иска властта, а да съсипе държавата по всякакъв начин.--------------Объркал си се,девиза е "няма леви,няма десни,всички сме бесни" и е така и има всякакви цветове на протеста.Нинова е водач на БСП и левите.Също се замисли и защо хората стигнаха дотам,че и Костов и БСП да им се вижда за предпочитане пред ГЕРБ,задаваш ли си този въпрос?През управлението на Станишев нямаше конфликти и преследване,макар че е Шоросоид.
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не ги интересува коя партия ще управлява,хората ги интересува да имат достоен живот,добре платена работа и да не бъдат преследвани,убивани и мачкани,това ги интересуваА в последните години точно преследване и мачкане на хората се случваТези протести имат основание.ГЕРБ се изчерпа като партия,това го казват останалите политици,които не са от ГЕРБ и виждат по-добре нещата отстрани.Да не говорим,че левите са буквално смазани от ГЕРБ,без никаква основателна причина,само да показват мускули
16
12
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Колко му се плаща на тоя експерт да защитава интересите на -герб
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-доброто решение на проблема с ниската степен на образованост сред народните представители е в това да бъдат принудени да държат матури, по електронен път, заедно със зрелостниците. Лесно, проверимо, контролируемо и стабилно решение. Когато Пеевски се издъни на елементарния тест по математика, най-накрая ще се отървем от него, защото ще е дисквалифициран на ниво "подборка на персонал". А тези, които са минали тестовете, ще се разправят с него после, по най-ефективния начин.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вотовете на недоверие са сведени до ниво "цирк"===Съвсем уместен коментар. В Народното събрание има само някакви ***, които си нямат никаква идея защо са там, циркът произтича именно от това. Повечето от тях са от село и нямат необходимите знания, за да защитят дори матура на ниво 12-и клас, а са живели по 50-60 години. Лошото е, че тези неща трябва да бъдат проверявани преди изборите и дори да бъде въведен образователен ценз, ще се намерят начини да бъде заобиколен, от тарикатлък.
13
11
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Аз съм "за" машинното гласуване, но електронното гласуване не може да стане в момента, някой трябва да им го обясни. Невъзможно е технически. -------Парламентарното мнозинство на ГЕРБ приема закон, следващите избори да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с машинно гласуване. В същото време Премиерът и шеф на ГЕРБ бави закупуването на машини и така прави изборите НЕВЪЗМОЖНИ. Аз лично бих го застрелял без угризения за това нещо.
12
2
 
14
 
! Отговори
Е преди 3 години
Тя Корнито изобщо с нещо друго занимава ли се ?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако правилно си спомням, от ВСВ във ФРГ до сега е имало 4 (четири) вота на недоверие, от които май само 2 са успешни. За 50+ години. Тука има вот на недоверие на всеки 6 месеца....И все ще са неуспешни. Без значение кой е на власт!