Нинова: Предложеният праг на бедност е удар по най-уязвимите

Лидерът на БСП се опасява, че кризата ще се задълбочи
17 авг 2020 11:10, Нели Христова
38
Нинова: Предложеният праг на бедност е удар по най-уязвимите
Снимка: БГНЕС

Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България. Това написа в профила си във фейсбук лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите хора. Решили са социалният министър да прави предложения за промяна - според възможностите на бюджета.

Като знаем как правят и харчат бюджета - има огромен риск да променят субективно прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи.

Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата, тя да се увеличи.

Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората. При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи - отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза.

Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално-икономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора.

Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тройната коалиция беше останала на власт вместо мутрите, сега цените щяха да са приблизително същите, но прага на бедност щеше да е около 600 лева, минималната работна заплата щеше да е около 1000 лева, а средната заплата щеше да е над 2100 лева. Хората пак щяха да са недоволни и на изборите щяха да гласуват за поредния популист и за по-ниски доходи, както стана с мутрите.
26
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До 28Толкова ли сте зле трoловете на ГЕРБ, че не можете да направите разлика между минимална и средна работна заплата? Също така и манипулирате данните. Минималната работна заплата при тройната коалиция се вдигна с 60% за 4 години - от 150 на 240 лева за 4 години, което е средно 12,5% на година, а при мутрите се вдигна за 11 години от 240 на 610 лева, което е средно с 8,85% на година, т.е. и при минималната заплата повишението при ГЕРБ е по-малко.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая *** е доволна.Сега няма да я изритат от шефското място.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги от как свят светува всичко е било за сметка на най-бедните.
23
2
 
11
 
! Отговори
До факт преди 3 години
ХахахахахахахааааЛъжец !Всеки ,който не ми вярва ,нека провери официалните данни !Манипулатор долен !От 160лв става на 210 лв при тройната коалиция.При Борисов става от 210 на 610 !!!Ясно ли ти е бе ,лъжец !
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима социалистите забравиха, че Станишев и Орешарски приеха сегашните данъци?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бихте ли ни информирали какво е направила Нинова за българите и България? Тя се похвали, че е спечелила президентските избори, а от президентството уточниха, че това е лична победа на ген. Радев.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баклук червен !
19
7
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
През 2005-2009 години при тройната коалиция преди мутрите, средната брутна работна заплата се вдигаше средно с 17,2% на година, а при мутрите през 2009-2020 година с 7,65% средно на година. Затова и прага на бедност е нисък - мутрите толкова си могат.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доходите на хората и особено най-бедните са последна грижа на мутрите. Сега за тях най-важното е да не подават оставка.
17
3
 
11
 
! Отговори
Бай Пеньо преди 3 години
До Смешници Ми от къде нормални доходи бе другарю? Никой не работи а стои по кръстовищата. Другите работят и се осигуряват на минимална заплата. Ти да не мислиш че другарката Нинова ще ти даде повече? То ако може да им работим и да им плащаме ще е най-добре.
16
4
 
12
 
! Отговори
прозрачната курнелия преди 3 години
колко беше прага на бедността , пенсии и заплати , до като бяхте на власт бе , другарко импексова ? за 20 г. защо не подобрихте живота на българите , колко детски градини построихте , колко пари давахте на майките с увредени деца ,колко давахте на майките с нормални деца , кви заплати взимаха сестрите , ......? сега сте събрали стадо което да ви помогне да вземете властта чрез преврат ! е да ама не ! не ви се получава !
15
14
 
5
 
! Отговори
Смешници преди 3 години
Нинова иска нормални доходи и осигуреност за всички а тука групичка смешници хейтят. Явно вече им е без условен рефлекс, от толкова дълго промиване на мозъците им и тролските надници. Няма как нормални хора да защитават правителство което освен да пълни чекмеджета та на бб друго не прави.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електората на БСП цял живот няма да може да си купи костюмите, които сменя тая :) Ама нищо продължавайте да гласувате за тях и да чакате светло бъдеще. Те си изкара живота малко по малко.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе, Нинова, като те видят хората искат да избягат вече.И не само тебе, а цялото ви БСП.Не искаме вие да се грижите за нас.От грижи вече 70 години глава не можем да вдигнем.Земи *** на почивка и остави малко България на мира.
12
3
 
15
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Отново - нахвърля се само с общи приказки: "като знаем как правят и харчат бюджета..." нищо конкретно, приказки за лека нощ...Да не говорим, че всеки праг на бедност е нещо лошо за човека, но фактът, че той е повишен, говори само, че хората имат по-голяма покупателна способност, базирана на повишените заплати и помощи и може би - на предполагаеми понижения на цените на стоките от първа необходимост...Както винаги, БСП е агресивна и безскрупулна, неконструктивна. Цел - окупиране на властта!....
11
3
 
12
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Г-жо Нинова като управляваше вашата партия какви бяха заплатите в България?Вие какво направихте тогава за бедните? - НИЩО.Ограбихте хората.При последното Ви управление средна заплата 300лв, бензина 2,60лв./л.По ваше време имаше купони по магазините - НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ!Днешната ситуация е благодарение на вашето управление!!!Не мога да си представя как някой още Ви вярва на лъжите.Вашата партия одавна трябваше да е ликвидирана!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
369лв праг на бедност, значи всеки на МРЗ е работещ беден, да не кажа директно роб
9
3
 
16
 
! Отговори
Др Нинова,при преди 3 години
годишна заплата(според нея)70000,при 6 цифрена год.заплата на мъжа и,е спестила 20 000лв за една година.Къде са останалите над 120 ооо?Президентът,при над 160 000лв годишна заплата,пенсия без лимит,е спестил 6000 лв.за една година.Тези взеха да ни правят на маймуни.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно е да видя икономическия "корифей" Гумен Речев зад нея и дотук. Няма какво да се каже повече.