С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята

Законотворците ще са 120, те ще променят вече основния закон
Обновена: 17 авг 2020 18:43 | 17 авг 2020 15:58, Камелия Цветанова
327
С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Великото народно събрание, органът който според сега действащата Конституция, има правото да я променя, ще остане в историята, ако проектът на новия основен закон внесен от ГЕРБ бъде приет.

Още по темата
В проекта е записано, че обикновеното Народно събрание ще има правото да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията.

Това означава, че след като приеме новата Конституция, с която се отменя тази от 13 юли 1991 г. от 7-ото ВНС, 8-ото, ако изобщо се стигне до свикването му, тъй като за да се стигне дотам е нужно съгласието на 2/3 от настоящия парламент, за в бъдеще обикновеното Народно събрание ще изземе функциите на ВНС.

В проекта на ГЕРБ е записано, че правото на инициатива за промени принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.

В проекта на ГЕРБ е записано още, че депутатите ще бъдат наполовина – вместо 240, както е в момента,броят им ще бъде сведен до 120. заявката за това дойде лично от премиера Бойко Борисов, който е и инициаторът на искането за свикване на ВНС и поправки в основния закон.

Предвижда се още разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите, както и намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

В проекта е отделено място и за омбудсмана. За него е отделена цяла глава, защото при приемането на настоящата Конституция не съществуваше такава институция.

Повече вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта сигурно вече има сюргюнТвоят Банкянски идол с глупостите си направи от Грипена национален герой бе, ахмак. Чак ме е яд да гледам.
27
4
 
5
 
! Отговори
Новата конституция преди 3 години
ще се нарече конституцията на Слави. В проекта са заложени исканията на неговия референдум, а и той ще си ги гласува във ВНС. Досега всички и протестиращи и управляващи работят за него. ХаХа
26
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
Защо ГЕРБ и БСП не искат Мажоритарни избори за парламент нали уж това е изгодно на големите партии. Сигурно от грижа за малките партии.Няма такова нещо. с такива избори олигархията и партокрацията губят властта и така любимия им преход приключва
25
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Първото което ще направят ако могат да променят конституцията е да променят дефиницията за семейство, че семейството се състои от мъж и жена, за да приемат закона за хомосексиалните бракове. Бананите и правото да пътуваш свободно да миеш улиците или да работиш в кланица на запад вървят с хомосексуалните бракова, какво толкова, нали имаме банани и можем да пътуваме на запад да работим в кланиците.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неприятно ми е да го кажа, но идеята с по-малко депутати беше на Учиндолския. Баце, обаче, е свикнал да си присвоява идеи.Иначе какво да се каже - събираш депутати и дори с обикновено ОНС можеш да си променяш държавното устройство. Идея, достойна за Кирилов, дето всеки законопроект му е скандален.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб ще променяли герба. Щял да е един коронован лъв на фон на червен щит
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Така звучи, ще видим :) Черпи опит от диктаторите, но го прави уж че те, повтарям че те ще променят конституцията :)) Сигурно ми изневерява памета, но протестите не искаха ли оставката на бате Бойко и *** му, както и на Каскета? Плюят ги, те си мислят че дъжд ги вали....хахаха :))
21
6
 
8
 
! Отговори
Иване Балкане преди 3 години
Бегом при козите!Не се изказвай за неща ,които са ти,,тъмна Индия!Кат давате мнения за проектоконституцията,без да сте прочели и ред от нея?
20
11
 
17
 
! Отговори
НАЧАЛОТО преди 3 години
Данни за извършени престъпления от държавния глава Румен Радев има в прокуратурата. Това стана ясно от извънреден брифинг преди повече от месец на главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. От думите на Гешев, който бе заобиколен от ръководителите на всички прокуратури в страната, се разбра, че събраните факти са сериозни и при всеки друг български гражданин моментално биха довели до повдигане на обвинение.. НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН започнаха така наречените СПОНТАННИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ ...Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2020/08/17/konstituciiata-oshte-dnes-v-ns-borisov-d
19
17
 
16
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Първом, никой не е дал правомощия на едно правителство, което само признава, че държавата под неговото управление е катастрофирала и има нужда от рестарт, да прави промени в Конституцията:))) От него се иска нещо много простияно - да си подаде Оставката, веднага! Няма такъв случай в българската политияеска история, правителство катастрофирало в управлението си да прехвърля своята управленска немощ върху основният закон! Като не можеш да управляваш - Оставка и на съд при Гешев!
18
10
 
24
 
! Отговори
Мамун преди 3 години
Тази държава от 120 години насам има Велики народни събрания .Роди се Бойче и реши ,че ще може да си я променя как си иска занапред включително и по държавно и териториално устройство . Тарикат .
17
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи ми като нова комунистическа конституция с нов член първи провъзгласяващ Бойко за пожизнен крал
16
16
 
20
 
! Отговори
ВНС - в историята! преди 3 години
Не е толкова важно, че ВНС ще отиде в историята, по-важно е, че с новата конституция враговете на Евро-атлантическа България ще отидат в небитието...
15
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тва е ВНС, да не може крадлив парламент да бара конституцията как си иска. Гробавите ще ядат тоягата накрая
14
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ТЕ ВИ ИСКА.НЕМОЖЕ НЕЛИГИТИМНИ ПРОВАЛЕНИ ПОЛИТИЗИ ДА ПИШАТ НОВЯ КОНСТИТУЦИЯ.САХЕРА Е НЕУК И НЕОБРАЗОВАН ТИП А ЗА БАРНИ РЪБАЛ НЕ МИ СЕ КОМЕНТИРА АКО НЕ БЕШЕ ТЪЖНО ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО.МУТРИ ВЪН СЪД И ЗАТВОР ЗА ВАС.
13
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Барни Ръбъл не разочарова. Този във всяка друга държава щеше макс да носи кафетата в някоя кантора.
12
8
 
26
 
! Отговори
Оркестър.Тaшaкларъ преди 3 години
Със стари миcиpки нов бapдaк не се прави!
11
32
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Браво на Борисов ! Шах и мат за всички хейтъри на законно избраното правителство ! Да е жив и здрав, най-успешният министър-председател в цялата ни история !
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Гледам да не ги засягам, нищо че писах че почти 11 години са на власт, но са много обидчиви :)) Досега си купуваха къщи за тъщи и гости, апартаментчета и т.н...сега се сетиха да правят ВНС, демек Вожда трябва да е колкото се може по дълго на власт :)))
9
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решили са всеки иззрод да пипа в конституцията със 61 души продажници.Вървим към диктатура и всеки диктатор ще си променя конституцията за собствен кеф. Ердоганска работа.Сегашната конституцията е гарант срещу тези измамници и тарикати.