С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята

Законотворците ще са 120, те ще променят вече основния закон
Обновена: 17 авг 2020 18:43 | 17 авг 2020 15:58, Камелия Цветанова
327
С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Великото народно събрание, органът който според сега действащата Конституция, има правото да я променя, ще остане в историята, ако проектът на новия основен закон внесен от ГЕРБ бъде приет.

Още по темата
В проекта е записано, че обикновеното Народно събрание ще има правото да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията.

Това означава, че след като приеме новата Конституция, с която се отменя тази от 13 юли 1991 г. от 7-ото ВНС, 8-ото, ако изобщо се стигне до свикването му, тъй като за да се стигне дотам е нужно съгласието на 2/3 от настоящия парламент, за в бъдеще обикновеното Народно събрание ще изземе функциите на ВНС.

В проекта на ГЕРБ е записано, че правото на инициатива за промени принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.

В проекта на ГЕРБ е записано още, че депутатите ще бъдат наполовина – вместо 240, както е в момента,броят им ще бъде сведен до 120. заявката за това дойде лично от премиера Бойко Борисов, който е и инициаторът на искането за свикване на ВНС и поправки в основния закон.

Предвижда се още разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите, както и намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

В проекта е отделено място и за омбудсмана. За него е отделена цяла глава, защото при приемането на настоящата Конституция не съществуваше такава институция.

Повече вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинското, здраво българско семейство вече ще е само от мъже. Жените ще са сурогатни майки!
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тупа-лупа и готово. На две, на три като всичко което правят, без грам мозък. Тия дават ли си сметка, че това е основен закон на страната и така не може.Х'ептен изпростяха.
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест искат ВНС за да го отменят и да няма възможност повече да се правят промени в тяхната конституция, хаха ей как го измислихте ве
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРадев,като не играе в схеми,да си обяви публично кабинета-правителство,което е съставил,нали каза,че го е съставил,защо не го обяви публично,от какво се страхува?Страхува се,че ще загуби доверие,ако го обяви публично?
44
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете тиквун крал и да я закриваме тая държава.
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как изобщо ви хрумна, че истерик, който не може да върже две изречения, ще пише Конституция на Държава
42
3
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
Конституция и промени в конституция могат да се приемат само на референдум. Всяка конституция и промени които не са приети от суверена са незаконни ;) Как може такива хора да ми говорят за конституция ??? Тия нямат елементарна представа за света и международно право. Защо тия са в парламента ?
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнализаторТова е неофициално братле, по подразбиране е :)) С който и да съм говорил в чужбина, говоря за образовани и не толкова, които са от години там , ги мразят в червата си :)
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест конституцията на Барни ръбъла е толкова добра ,че ще е вечна ли хаха
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви трябва нова Конституция, а ви трябва добрата стара Революция.
38
6
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Еленко Божков довечера пак щял да спира тока на метрото:):):)Истински Президентски съветник:):):)
37
5
 
12
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Един милиционерски син може да промени Конституцията само във вреда на народа.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Защо направо ме напишат истината в член първи: "България се управлява от ДС, потомците и роднините им до девето коляно.."Останалите да грабват куфарите и да се изнасят.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз се чудих съгражданина Магарешки защо ревеше за 120-те депутата, много пара трябва да хвърли за да влезе в него :)) Горкия, съжалявам го, от както бях на 24 се опитваше да влезе във власта, влезе когато бях на 39 и може би това ще му е :))
34
5
 
14
 
! Отговори
ФкОФФ преди 3 години
Конституция от Мафиоти, написана от Барни.Не мерси
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото нещо което трябва да се промени в конституцията е че семейството е от двама мъже. Това е най-здравата връзка в съвременното общество. Оттам нататък е всичко останало
32
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
С мажоритарни избори няма Бойко няма Корнелия няма СлавиНикой от тези не може да събере над 50% от гласовете в един район
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафиотската конституция на Боко Тиквата няма тежест и е нелегитимна. В Швейцария народът променя конституцията с референдуми. В конституцията на САЩ пише с големи букви "Ние, Народът". А не някакви 120 мафиота да се разберат помежду си и да ни правят на крепостни селяни и роби.
30
12
 
12
 
! Отговори
Бойко БКП то преди 3 години
С тиквената Конституция България отива в историята
29
9
 
11
 
! Отговори
Тодор Попов преди 3 години
"Радев не бил корумпиран" :D Не може да си толкова наивен и глуп*ав :D Виж само преди няколко дено до кой Мултак седеше и бистреше "стратегии" :D Има една много вярна поговорка: Когато господ е раздавал акъл, военните са били на учение :D Радьов напълно затвърждава тази поговорка!!! :D