Конституцията на ГЕРБ припокрива 94% от текстовете на действащата

18 авг 2020 22:20, Нели Христова
50

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в парламента проекта за промени в Конституцията. Днес БСП отказаха разговори с ГЕРБ по проекта, засега от ДПС се въздържат от коментар, единствено от ОП изразяват подкрепа. Как изглежда предложението на ГЕРБ през погледа на юристите?

"Моето категорично мнение е, че Конституцията не се нуждае от промяна, нова Конституция не ни е необходима. Тази Конституция е преминала много сериозен мониторинг на европейските институции и на Венецианската комисия и категоричното мнение е, че тя отговаря на демократичните стандарти", каза в студиото на Bulgaria ON AIR бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той обясни, че има текстове в сегашната Конституцията, които могат да бъдат рационализирани.

"Предложеният проект на ГЕРБ възпроизвежда 94% от текстовете на действащата Конституция. Опасно е да говоря по конкретни текстове, за да не им давам безплатно консултации. Опитите на част от тогавашното СДС да делегитимират Конституцията не са от вчера, а буквално от влизането ѝ", подчерта проф. Киров.

Той допълни, че тогава подходът при изработване на Конституция е бил различен - с Национална кръгла маса с представители на различни политически партии. "Моментът тогава беше преломен, трябваше да бъде извървян един дълъг път към демокрация и нова икономическа система. По предложение на Стоян Ганев беше взето решение Конституцията да бъде приета от Велико народно събрание. Всяка от политическите сили, представени в парламента тогава, представи свой проект, а сега подходът е друг", отбеляза бившият конституционен съдия.

По думите му, ако депутатите станат 120, това би променило характера на политическото представителство в страната. "Българският парламент е еднокамарен, никога не сме имали две камари. Ако се погледне каква е нормата на представителство в другите парламенти, ще се види, че нашите депутати въобще не са много", категоричен бе проф. Пламен Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Празните кратуни,вслушват ли се в компетентните приказки на професионалистите,хора стократно по умни от тях.Ще бъдат потрошени стотици,милиони лева народна пара,която ще бъде раздадена кеш от вносителите на въпросния пасквил,на "партньори"от всякакви цветове,за да се прокарат "свежата" мисъл на Борисов.На опашката пред касата на герб,ще са патерици,бастуни,"независими" и друга ***,готови да подкрепят главният,за да си оправдаят лептата.Няма такава държава,няма такъв народ!Дано Господ да глада!
46
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
''Всяка от политическите сили, представени в парламента тогава, представи свой проект, а сега подходът е друг"-и какво му е другото на подхода сега?ГЕРБ предлага свой проект за промяна и чака другите политически сили да предложат своите проекти!Това че БСП не са съгласни е ясно,но не са фактор!В края на краища,ако 160 депутата си дадат гласа за ВНС то ще стане,колкото и да ритат и Резидента и БСП!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си мисля ,че искат с нова конституция да свалят имунитета на президента
44
2
 
5
 
! Отговори
Устафффка преди 3 години
Носят се слухове, че управляващите имат намерение за свикване на църковен събор за промяна на Библията. Основната религия от източноправославие ще стане евротиквославие или култ към тикви и чекмеджета.
43
0
 
4
 
! Отговори
правдата преди 3 години
До омърсената дрехавечно избори и нови закони в услуга на властта...
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
parviat im chlen za edna partia li e? :-)))) po stara komunisticheska tradicia?! :-)))))
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
печелят време да си прикрият доколкото могат кражбите и престъпленията и вече работят по фалшифициране на следващите избори, за да може пак те да управляват. СЪД и ЗАТВОР за ОПГ ГЕРБ
40
1
 
6
 
! Отговори
отегчен преди 3 години
"Новата" конституция като старата - мижи да те лажем.
39
4
 
6
 
! Отговори
Фен на - цк преди 3 години
Само конституцията на - герб да бьде призната за деистваща Импичмьнт на конституцията и президента - казах
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БАНкоТой тиквата хубаво ще ви надупи пак на изборите ...
37
2
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ТИКВАТА ДА ДОПЪЛНИ .....КОГА ЗАПОЧВА РЕМОНТА НА НЕГОВАТА КОНСУЛТУЦИЙКА !!!!
36
0
 
9
 
! Отговори
омърсената дреха преди 3 години
До Новата КонституцияСамо 10-те Божи заповеди са единствената ни конституция!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Барни Ръбъл" и "Нова Конституция" в едно изречение, звучи безценно!
34
6
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Всичко, което е свързано с присъствието на Борисов в Министерски съвет (не пиша ,,управление" защото за 11 години Борисов не е управлявал дори един ден, а само е присъствал) е свързано и с ,,преписване". Той винаги се е оглеждал какво е свършил някой друг и като кукувица си е приписвал свършеното от друг на себе си. Ето защо и предложената конституция е откраднат чужд труд, който ГЕРБ-ероидите под ръководството на Борисов ще си припишат като тяхна заслуга. Кукувици, какво да ги правим?
33
1
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
И с нова и със стара конституция РАЯ СТЕ БИЛИ,РАЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ.
32
0
 
5
 
! Отговори
33 преди 3 години
До Анонимен 33Е че кво им е на корифеите в Парламента дето ще трябва да го гласуват това?
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди Ковид българите бяха само спортни коментатори. Послф станаха вирусолози. Сега са професори по конституционно право.
30
0
 
4
 
! Отговори
t преди 3 години
Да не стане като с ДДСто за хазарта, уж нема нищо, само формална почти ненужна поправка.
29
3
 
9
 
! Отговори
ремонт след ремонта преди 3 години
Ремонт на старата - по това ГЕРБ са майстори. Дай им ремонт на ремонт на ремонта.
28
0
 
7
 
! Отговори
Е преди 3 години
Къв е проблема , действащата има нужда само от ремонт, а не от генерална промяна. !