Дончев: Спекулации са, че Стефка Стоева подаде оставка заради конфликт между нас

Вицепремиерът застана зад машинното гласуване
Обновена: 27 авг 2020 19:24 | 27 авг 2020 18:50, Нели Христова
33
Дончев: Спекулации са, че Стефка Стоева подаде оставка заради конфликт между нас
Снимка: БГНЕС

Следващите избори трябва да са на машини, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БНТ.

"В обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес, затова следващите избори трябва да са на машини. Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности", коментира Дончев.

Той поясни, че заедно с "Информационно обслужване" вече е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

"Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", посочва Дончев.

"Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии, който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес", поясни още вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и подадената днес оставка от председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, и определи мотивите ѝ като разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, той определи като "нагли спекулации".

"Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате", категоричен е Дончев.

"Уважавам г-жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства.

"Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито "Информационно обслужване", нито който и да било друг, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", поясни вицепремиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Подиграват се с вас преди 3 години
Стига с това машинно гласуване! Още преди 8 години се разбра, че ГЕРБ борави с няколкостотин хиляди "мъртви" души и с петдесетачки, давани на ромите. Още тогава хората, боравещи с IT, ви предупредиха, че електронното гласуване се въвежда лесно и дори хората с основно образование могат да се научат да гласуват по този начин. Но депутатите с ниво под това на VII клас ревнаха " Не та НЕ". И сега Пожарникарят и кохортата му ви правят на маймуни и на два пъти ви измъкват изборите под носа. Наивници!
26
1
 
3
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Този прилича на битов нАрко,ман!!!!!
25
1
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Много ми прилича на този от клипа на - продиджи
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 2 септември всички с метли в Триъгълника на властта. Да се измете бокклука.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има голям проблем - как се драска електронен вот?Как се правят 300 хиляди електронни гласа невалидни?Методологични ръководства за всеки гербер.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат бракувани от Европа, която ги изхвърляла.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тая била бабка,то за това ли в комисиите е пълно с старци )
20
2
 
8
 
! Отговори
НЯМА КОНФЛИКТ! преди 3 години
ЩОТО НЯМА И МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ....ФИГУРАНТА ---НЕ ИСКА МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ ....ИСКА "ДИКТАТУРА"!ЗА КВО СА МУ МАШИНИ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА......ТОЙ ВИ ГОТВИ КОВЧЕЗИ!НЕ ГИ ЛИ ВИДЯХТЕ...??!
19
4
 
3
 
! Отговори
ХОДИ ДА ИЗМЕТЕШ ... преди 3 години
..НА КРУШОВИЦАТА ДИРНИКА ,БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААА....
18
0
 
2
 
! Отговори
да, точно конфликт преди 3 години
не в момента, а бъдещ
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязахте ли на какво приличат Баце и Дончев във физиономиите - изпити и с разклатени зъби. Този стрес ще ви довърши, явно сте наясно, че не ви остава много време в политиката и това ди личи. Подавайте оставка и си гледайте здравето хора, не се инатете.
16
0
 
10
 
! Отговори
Състав на ЦИК преди 3 години
7 от ГЕРБ, 6 от БСП, по двама от ОП и ДПС и един от Марешки. И с тоя състав с мнозинство на ГЕРБ и патериците, и с председателката Стефка Стоева за три години ЦИК почти нищо не направи за машинното гласуване. Сега изгърмя поредната гербаджийска калинка и никой не е виновен.А на това отгоре, както е традицията, когато някоя калинка подаде оставка, излиза гербаджия или "патриот" за да я обяви за много достоен човек.За Стоева възхваляващият е Томислав Дончев, а за Данаил Кирилов - Валерката.
15
4
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Г-н Габровски хитреци! Явно дъртата госпожа която Лично ГЕРБ НАЗНАЧИ за да ви осигури властване с години вече. Като шеф на ЦИК.Нещо е проговорило в съвестта и най после! Гавра с толкова българи години вече,Че гласуват за единА получават всеки път един и същи другар!-:) Хайде да си ходите на 2 септември а?! Ще ви накараме ! Ако е нужно и с прът .Но ще стане този път! ОСТАВКА наглеци!
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея още не проумяват, че са нелегитимни
13
1
 
4
 
! Отговори
Машините трябва преди 3 години
да бъдат купени,не наети.Защо?При сегашното разделение на обществото,което вече никога няма да стане единно,а ще се лута между желанията натози или онзи политик и партия,ще се налага важните решения да бъдатвземани от мнозинство,чрез референдум.Икономиката ни е малка,не сме всъстояние да изпълняваме капризите на малки групи от хора,не желаещида се съобразяват с мнозинството,затова:референдум-решение на мнозинството--законова форма-всички изпълняват или си търсят друга държава.Демокрация.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка мафиоти!
11
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Някой симоите уважения!Обаче това лице се изявява като представител на властта!!!!...Щом той казва "Така требе,ама не може,защото закона е такъв" означава,че просто "ШИКАЛКАВИ" и иска да се проточи работата.Сагата с машините за гласуване НЕ Е ОТ ВЧЕРА!!!...Дори на последните избори ИМАШЕ машини в някои секции...Е,тях ЦИК ли ги закупи,МС ли,и как е станало това,след като тоя твърди,че закона не позволявал?..обаче за "ефките" има няколкостотин милиона.."Дадени" от МС и "лично от др. б
10
1
 
8
 
! Отговори
2005г. сп. "Его преди 3 години
Миролюба Бенатова: Вие бяхте в периферната част на бившата СИК, имахте бизнес с един от основните съдружници в СИК и Интергруп...Бойко Борисов: Много лошо звучи "в периферията". Доколкото ме познавате, аз мога да бъда само в центъра. Във фирмите хората влизат като физически лица и свързаност между тях има само в рамките на фирмата, в която участват.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ ОСУКВАТ ДО ПОСЛЕДНО ИНАЧЕ РИСКУВАТ. НО ЗА *** И МЕДИИТЕ ИМАТ ПАРИ. АКО БЪЛГАРИТЕ ПРОСТИ ДРЕМЯТ НАКРАЯ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ СЛУГИ НА ДРУГИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА
8
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
обаче обърнахте ли внимание на това "със дребния шрифт":-"Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможностиОще СЕГА тоя ТВЪРДИ,че машинарийното гласуване "СЪЗДАВА ПОВЕЧЕ РИСКОВЕ,отколкото възможности"!!!!..Нещо като Гешеф:-Обявява ВИНАТА на жертвата си,преди да се е произнесъл съда..но,"Една майка ги е раждала"..Сичките гробари..Д