Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите

Според Огнян Минчев няма криза на институциите
Обновена: 2 сеп 2020 19:13 | 2 сеп 2020 19:12, Нели Христова
296
Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите
Снимка: БГНЕС

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това мнение изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

„Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев.

Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите, каза политологът.

Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство, изтъкна Минчев.

Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява, подчерта Огнян Минчев. Нова Конституция по думите му не е лекарство за изострените отношения в страната.

Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат, отбеляза Минчев. Имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни искания, а безусловният характер на тези искания поставя другата страна в ситуация на твърда неотстъпчивост, посочи още анализаторът.

„Или ти падаш безусловно и те измитам от сцената и аз побеждавам, или обратното. В тази ситуация да се говори за Конституция е абсурдно.“

Огнян Минчев определи като неуспешна инициативата на ГЕРБ да постави въпроса за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, което по думите му дава инструмент не само на ВМРО да оказва допълнителен натиск върху правителството.

„Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият“, коментира още Минчев. Не е дошло обаче времето за подобен шут, смята той. Очевидно е, че в момента ДПС не може да се договори, допълни Огнян Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Четирима от съветниците на фигуранта имат повдигнати обвинения от прокуратурата и се разследвани. 1. Илия Милушев, за шпионаж за чужда държава. Незнайно по какъв критерий е избран за съветник след като през 2011 г. е бил арестуван за купуване на гласове в качеството му на кандидат-общинар от РЗС. 2.Пламен Узунов за търговия с влияние. 3.Еленко Божков за хулиганство в софийското метро. 4. Димитър Радев е викан на разпит по обвинение, че е изнудвал за 200 000 лева своя колега Илиян Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев.
33
13
 
11
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Ооооооооооооооооооо, .........................ти се появи за да разсмиваш хората...................хаха..................ти си един уникален т.........ъпак!!!!
32
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е един от фалшивите професори и социолози...............гадината лъжлива!!!
31
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата не е добре за БГ. Ясно ни е отдавна. Подкрепят го колегите му по корупция от ЕС, и това ни е ясно. Но комунистическа фъ...шкия да иска да заграби властта, по-лошо от това за БГ никога не е имало. Унищожиха с простотията си цялата държава от 45-та насам. Куманярите крадци на мандри и жалки партизанчета са в основата на изпростяането на народа и падението на БГ в ямата. Само те са довеждали БГ до сега до катастрофа, и не пропускат, всеки път като захапят кокала и БГ стига до дъното
30
14
 
20
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Радев е национален предател и превратаджия. Обяви война и поиска оставите и на трите власти. И на законодателните в парламента и на изпълнителната власт в лицето на кабинета и на съдебната система в лицето на главният прокурор. В нормална държава отдавна щеше да бъде свален и да е в затвора.
29
15
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Криза на институциите има, откакто мутрите ги огласиха. Браво на президента Радев, че не се примири със статуквото и застана с народа срещу мутрите, а този Минчев да си скъса дипломата.
28
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А чекмеджето със стотачките и златото са сън в лятна нощ.
27
9
 
17
 
! Отговори
Шкафчето на Герб преди 3 години
За 20 Бона - ще "пееш" всякакви "песни" Огняне!! такива като теб направиха статуквото в момента!!!
26
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дебелак е бил асистент в катедра "Научен комунизъм" на СУ...............сега се прави на демократ....................тоя е един *** и хамелион!!!!
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Институциите те трябва да стожер и щит срещу безобразията в държавата не да пиете кафета там и да слугуват на една безкнижна мутра Идете вижте по селата какво става, .къде са тия институции по селата. Един машинен вот не могат да осигурят хиляда институции и калинки не ставате за нищо В закона пише вота трябва да е машинен, изборите са незаконни.
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Политико": България заслужава санкции като Унгария и ПолшаГермански депутати смятат, че Меркел трябва да погледне с други очи на Борисов:)))
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе, хе, според Уикипедия този до 1989 г. е членувал в БКП, работил е асистент в катедра "Научен комунизъм" в Софийския университет. Ей такива сега са най-големи демократи!
22
9
 
11
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Кои институции Огняне, българските или васалните ,тези които провеждат политиката на световния финансов капитал в ущърб на българските интереси!Мутри вън, платени политолози,анализатори,социолози които л.апат ,от Сорос, и от европрограми, и от обществени поръчки също вън!ДПС вън!България вече не е същата, българите се събудиха от най-кошмарния ционистки сън , в който бяха изпаднали!!!Радев не е светец, но защитава българските интереси!Агент Родж Милър!ЦРУ!!!
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли някой прокурор да изиска да се проследи откъде идват доходите на Минчев за последните 20 години и да го вкара в затвора.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога повече *** за президент, както след избирането на предателя Стамболийски, самите хора от селата са казвали - никога повече няма да гласуваме за земеделец.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
................каза една дебела *** и един уникален т.ъпак Огнян Минчев!!!!
18
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е президента Румен Радев................100 %!!!
17
9
 
12
 
! Отговори
Минчев, преди 3 години
Волов, Бенкивси, Раков ски, Ботев, Левски също са били за въстание. Няма ли да ги отхвърли и тях? Малка, робски души чака си ти.
16
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огнян Минчев не е политолог, а платена ... такова каквото каза Тиквата за Караянчева.
15
7
 
10
 
! Отговори
Минчев преди 3 години
Си търси нов политически работодател.