Световните агенции: Хиляди на протест пред парламента в София

Съобщава се за сблъсъците между протестиращи и полиция
Обновена: 2 сеп 2020 17:15 | 2 сеп 2020 17:15, Елка Василева
262

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хиляди българи се събраха днес пред парламента в София в един от най-големите протести по време на продължаващите от два месеца демонстрации с искане за оставка на премиера Бойко Борисов, предаде Ройтерс.

Агенцията информира за избухналите сблъсъци между протестиращи и полиция, която е използвала лютив спрей и е задържала няколко души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклуци срещу силно охраняваната сграда на парламента, съобщава Ройтерс. Разтърсваха полицейски автомобили и използваха неустановено вещество срещу служителите на реда, от което пострадаха около 20 полицаи, е цитиран да казва началникът на полицията в София Георги Хаджиев.

Митингът се проведе в първия ден от есенната сесия на българския парламент, след лятната ваканция. Той беше наречен от протестиращите "Голямо национално въстание" в отговор на правителствения план за нова конституция, посочва Ройтерс.

Още по темата

Агенция Франс прес съобщава, че в сблъсъците между активисти срещу корупцията и полицията са били ранени двадесетина униформени. Хиляди демонстранти скандираха пред парламента "Оставка!" по адрес на консервативния министър-председател Бойко Борисов. Най-малко 16 души - протестиращи и полицаи, са били обгазени и са настанени в болница, според службата за спешна помощ, допълва АФП. Съобщава се също, че главният ГКПП между България и Румъния е бил блокиран от протестиращи.

Това беше най-голямата демонстрация от избухването на антиправителствените протести преди близо два месеца, отбелязва Асошиейтед прес. Полицаи, екипирани за борба с безредици, обградиха парламента, за да го защитят от протестиращите, които хвърляха камъни, яйца, пластмасови бутилки и боклуци.

Президентът Румен Радев призова правителството да се оттегли, повтаряйки исканията на протестиращите, които настояват за оставка на министър-председателя и на главния прокурор, информира АП, цитирана от БТА.

ТАСС информира за използвания сълзотворен газ по време на днешната масова акция в българската столица, наречена "велико народно въстание". Сред пострадалите има няколко полицаи и журналисти, съобщава агенцията, която цитира директора на столичната полиция Хаджиев, според когото сред участниците в протеста е имало провокатори, които са използвали сълзотворен газ срещу униформените, а действията на полицията са били ответна реакция, но към момента тя действа максимално пасивно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
17
 
7
 
! Отговори
70 преди 3 години
КАКВИ ХИЛЯДИ БЕ НАЙ МАЛКО 15МИЛИОМА БЯХА ПО ПЛОЩАДИ И ПАЛАТКОВИ ЛАГЕРИ НАРОДА ЛИКУВА -А РУМЕН РАДЕФ СЪНУВА .ОЩЕ МАЛКО МУ ОСТАНА НА *** !ОТ БОЯНА ГО ЧАКА ГЕШЕВ И ЩЕ ИМА ОХ ОХ ОХ И АИИИИ!!!!!
202
5
 
1
 
! Отговори
До Богат беден преди 3 години
Едва ли имат и толкова !
201
7
 
30
 
! Отговори
истината преди 3 години
протестиращите са много повече, идеята е че са доста по образовани и знаят, че полицаите си вършат работата и срещу тях нямат нищо за да ги нараняват. Още по-лошото е, че в правителството няма достатъчно интелигентни за да видят истината и си мислят, че народа е по-*** от тях и не вижда какви ги вършат. Явно срещу това правителство както и всички предишни без изключение, тактиката трябва да е друга.
200
53
 
20
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Няколко стотин платени протестъри не са народа, сори! Народът работи, а не кърти павета, не напада полицаи, не клати полицейски коли, не разнася бесилки, ковчези и чували за трупове. С тези си действия протестиращите сами се определят... И ще предизвикат мощен протестен вот с/у тях.
199
40
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените мутри са се изръсили яко, за да платят бунта.С тях, руската БСП, зависимият от Путин президент и грабилите държавни пари, няма да поведе те държавата, сори.
198
15
 
50
 
! Отговори
В.В преди 3 години
Тези които мируват и оплюват протестите са лъжливи бизнесмени на които им е хубаво да им работим за без пари и предпочитат да си плащат на Б.Б че по евтино им излиза.А не виждат че пенсионерите ни мизеруват и ние едва свързваме двата края защото цените ни са Европейски а заплатите смешни.На наш гръб карат последни модели коли и си живеят живота охолно.Дайте да говорим реално за проблемите в България.
197
41
 
21
 
! Отговори
баси протеста преди 3 години
Вече и на децата им става ясно колко е измислен този протест. Може би има шепа хора отишли там с истинска цел и идеи, но почти всички са обичайните заподозрени, за които това е начин да си изкарат надника. Айде да идва 15 септември да вдигат седянките, че след това никой нормален човек няма да им търпи своеволията и простотиите.
196
14
 
36
 
! Отговори
българин преди 3 години
Мдааааа.Добра новина! Най после свалиха розовите очила в Европа Евро политиците! И ако мисли д-р Борисов че нещата ще са си пак същите както до сега много се лъже! Този диктатор с комунистически корен.Е време да си ходи! Оставка другарю КОМУНИСТ! ОСТАВКА МУТРО от бившата СИК след 1989 г! Има още и които Те помним другарю мутро! Вече си история! Отдавна даже
195
9
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 207Герб е умалено копие на енп... също както бкп беше копие на кпсс.Що си мислиш, че е инак?ПП. Тиквата е много по свестен от 75% от западните ес политици.
194
36
 
24
 
! Отговори
Богат беден преди 3 години
Колко са тия хиляди, може ли 10 000 души да решават съдбата на 6 милиона. Повечето не знаят за какво са там, искат промяна, а не знаят какво ще се случи след нея. Аз ще ви кажа: същото което се случи след знаменития митинг на СДС, нищо с инфлация. Не искам да ме управлява БСП, не искам да съм роб на Русия. Аста ла виста!
193
35
 
27
 
! Отговори
жалко наистина преди 3 години
Радев дойде на власт като се кълнеше че ще се бори с корупцията. Де факто оглави мутрите. В резултат загуби доверието на хората. След тези протести и най-лъжливите рейтингови агенции ще бъдат принудени от фактите да свалят доверието към него.Радев ще остане в историята като чужд на българските интереси, незрял социалист който урони престижа на българския офицер и принизи най-важната българска институция като я превърна в рупор на престъпни елементи..
192
3
 
24
 
! Отговори
Агенция преди 3 години
Троловете втора смяна сигурно получават двойна порция стотинки.
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Георгиевdosta primitivno i klisgirano, iavno mojete edinstveno da povtariate, no ne i da mislite i izrazite sobstvena pozicia
190
16
 
20
 
! Отговори
Метежът на Черепа преди 3 години
И Фигуранта му. Се провалиСледва сурова но справедлива разправа с метежниците
189
12
 
20
 
! Отговори
Другия преди 3 години
До АнонименФигурант го нарече Черепа.Не ни плашете с армия.Малко се информирайте,преди да пускате измислици.Или четете само Информиран нет.Този Фигурант си помисли,че са го избрали за цар,или Деса иска да е принцеса.
188
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
убий бройлер,спаси България!
187
7
 
34
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Крайно време е България да е родина за българите. Оставка и ново начало за нашата държава и да сме горди когато кажем, че сме българи. Ние сме народ, който е преминал през много мъки, ние трябва да сме устойчиви и да отстояваме нашите права и свободи.
186
27
 
32
 
! Отговори
Георгиев преди 3 години
Моля, МЕТЕЖНИЦИТЕ да не си присвояват прозвището "целия български народ" !Това е една малка част от хората състояща се от :1. Провалени политици и техните под-логи надащи се на местенце облечено с власт.2. Платени под-логи на олигарси и криминални типове криещи се от правосъдието в чужбина.3. Вечни лузъри участващи в протестите "заради спорта".4. Представители на медиите, повечето от тях склонни да лъжат и манипулират заради едничкия рейтинг.Това е истината !Друго е лъжи и манипулации !
185
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те световните агенции трябва да споменат и че народът протестира срещу мутрите, а по-голямата част от мутрите са част от ЕНП. Крайно време е ЕНП да осмисли какви ги върши с ГЕРБ в редиците си.
184
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрешки получи подарък плаж от Лойко за смешните 1.5 лв на кв.м във Варна, за да му подпише недоразумението конституция. Първоначално каза, че няма да подпише, след подаръка вече подписа. В АДА ДА ГОРЯТ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА МУТРЕШКИ И МУТРАТА ОТ СИК!!!