МВР шефът: Полицаите не позволиха да се пролее кръв и овладяха положението

80 служители на реда са пострадали, 62 от арестуваните с досиета
176
МВР шефът: Полицаите не позволиха да се пролее кръв и овладяха положението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

МВР шефът Христо Терзийски отчете пред депутатите ситуацията на протеста пред Народното събрание в сряда. След като отчете статистиката, той похвали подчинените си за добре свършената работа.

„Искам да благодаря на полицаите за това, че не позволиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации“, каза той.

Вътрешният министър обясни, че още във вторник в СДВР е бил изготвен план за разстановка във връзка с очакваните протести и индикациите за ескалиране на напрежението.

Още по темата

„От ранните часове започнаха да се събират хора, след 9 ч. множеството започна да проявява агресия към полицаите. Хвърляха предмети и бомбички по полицаите, опитаха се да повредят полицейски коли, извадиха павета и ги хвърляха по полицаите, хвърляха и слама, използваха спрей. Към 14 ч. са задържани 36 лица. Около 18, 30 ч. започнаха да се събират много хора, които отново проявиха агресия, хвърляха много пиротехнически средства, химически газове, твърди предмети като камъни, столове, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели, бутилки“, каза Терзийски.

В палатките на Орлов мост и пред Ректората са били отрити опасни предмети и заради това към 3 ч. са предприети действия по премахване на лагерите.

Арестуваните са 126 лица, като от тях 62 са с криминални прояви, а 35 са с адрес извън София.

Образувани са 16 бързи производства за хулиганство, четири за увреждане на чуждо имущество.

80 полицаи са пострадали. Трима са в „Пирогов“, 23 са в МВР болница, 13 са в ИСУЛ.

41 са прегледани на място.

Полицаите са с фрактури на крайници, наранявани, увреждания, химически изгаряния и обгазяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
4
 
! Отговори
Чакай, чакай преди 3 години
Само почакай малко да видиш ти каква шапка започнаха да ви кроят в Брюксел заради снощните репресии. Само чакай! Че пребихте едни много грешни журналисти.
60
6
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
а нервно-параличините капсули кой ги метна срещу протестиращите вчера на обед, а?Марсианците ли?Що не отговори на това МВР шефът Христо Терзийски???
59
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Още чакам разследване за чекмеджетата. Каскет къде си? Гониш ли роми по селата със спецназа?
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
57
3
 
436
 
! Отговори
Dnеs.bg преди 3 години
Хора още в началото на протеста ви казахме че няма никакъв смисъл. И цяла година за протестирате и правите блокади все тая. Тези протести имат смисъл в демократичните държави. За тук измислете нещо смислено. Не че ви обезкуражаваме но не това ще бъде начина просто системата е така измислена че да не се случва нищо.
56
0
 
438
 
! Отговори
SS преди 3 години
да де, ама всичко тези приказки за щети не са потвърдени от независими (не-герберас.тки източници, нали?)Да не стане както с полицая, дето вчера уж бил наръган с нож, а лекарите после казват, че такова нещо изобщо не е имало...
55
0
 
389
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От снощи от среща на LIBE. Започна се."Опитът показва, че правителствата, тръгнали по този път, не се впечатляват от вербална критика. Те може да прилагат решенията на Европейския съд, но не си вадят заключения за следващия случай. Вярвам, че (включително в случая на България) финансовите мерки биха могли да доведат до промяна на мисленето им." Катарина Барли, вицепредседател на ЕП
54
1
 
413
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54 Бяха ли арестувани , тези които къртиха паветата , ако не - защо ?
53
1
 
461
 
! Отговори
195 преди 3 години
До Браво на Полицията!Нали за това им плаща народа, а не да са слуги на управляващите.
52
0
 
433
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да не е окървавил протеста? Стотици хора са ранени... комплексарчетата сте вие гербаджиите. Един контрапротест не можете да направите защото всички ви мразят. Безплатно. Затова сте се скрили като мижитyрки и сте в обичайната си роля на интернет войни. Папкането свърши, време е да повръщате!
51
0
 
422
 
! Отговори
2-ри Септември преди 3 години
Ако нямаше полиция, вероятно хората да си бяха заминали да си спинкат. Ама не.
50
1
 
440
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновникът за случилото се вчера пред прозорците на властта е чекмеджето на Борисов. Това взриви българския народ, когато видя, че докато ние сме в последния вагон на Европейския съюз, Борисов и неговата шайка е в първия вагон по кражби. Хората са по улиците заради кражбите и мафията.
49
1
 
412
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТ 45 не ти е лоша идеята А извън контекста ,защо се продадохте на Борисов , ако наистина си фен на Атака И вие както и останалите уж патриоти имате вина затова , Борисов да прави каквото си иска и да няма кой да го спре Ще си понесете последствията . Борисов ще влезе в следващия парламент , със сигурност Атака ще изчезне от политическия живот Не се ли чувствате прецакани , айде шефовете ви си напълниха паничката , ама вие редовите фенове ....
48
3
 
9
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
КАКВО ТОЧНО ПАЗЕХА?! НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИ?
47
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Христо Т, а когато дойде време как ще бягаш през границата ? Да не мислиш, че и теб ще приберат с таен чартърен полет до Москва с #ПростСъм и #Кой на борда?
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ги храним ние. Изобщо как го допуснахме. Преди 30 години протестирахме против милиционерщината, днес милиционерите са на власт. Народе???
45
9
 
4
 
! Отговори
Браво на Полицията! преди 3 години
Полицията свърши изключително тежка работа. И то много добре! Арестуваха подстрекаторите и в същото време не ескалираха напрежението така че да пострадат мирни граждани - това е изключително трудно във условията от предната вечер!Добре свършена работа господа полицаи! Като гражданин на Република България се гордея със вас!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Центърът за платени интернет ***, намиращ се в един "офис" на Лъвов мост, очевидно отново е задействан. :)
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протеста си беше мирен. Облечените в униформи нямат заслуги за мирния протест.
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон пред българските полицаи! Опазиха България от мародерство! И аз ходих на протести в началото, но повече няма да стъпя там! Не искам да имам нищо общо с анархисти и криминални типове!