Заради бъдещето на „Марица-изток“ свикват браншовия съвет

Премиерът Борисов разговаря със синдикални лидери
5 сеп 2020 13:18, Елка Василева
43
Заради бъдещето на „Марица-изток“ свикват браншовия съвет
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. В разговора се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В рамките на срещата се взе решение да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и „КНСБ“.

Целта е в този формат да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-Изток“. Срещата ще се проведе във вторник, 8 септември, от 11 часа в сградата на Министерството на енергетиката.

На днешната среща, в която участваха също министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник министърът на енергетиката Жечо Станков и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, бяха обсъдени и социално-икономическите мерки на правителството за справяне с последиците от пандемията.

Специален акцент беше поставен върху усилията на кабинета за запазване на работните места в страната и по-конкретно мярката 60/40, от която се възползваха и работещите в минния бранш. Последният транш, получен от „Мини Марица-изток“ по тази мярка, е за  месец юли и е в размер на над 104 000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
профан преди 3 години
Има и по-големи тикви от тиквата :)интересна снимка!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам,че си защитавате работните места,но поне пред себе си си признайте,че ТЕЦ-овете могат да работят не по-малко ефективно,дори ако редуцират персонала поне с 50%! Огромна маса от "работещи",но на практика нищо не вършещи не е от полза на никого!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако затвориш ТЕЦ-а и оставиш поне 40-50 000 души без работа само в първата година, когато ще се сгромоляса всичко в районна, трябва да си готов, да отнесеш едно 300-400 000 гласа негативен вот.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЦЕ КАК САМО МУ ГИЛА ДА СЕДИ НА МАСА ЧЕ И ПОЛИРАНА
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОтроваОтрово загубена! Бил ли си в Стара Загора? Въздуха е 2 пъти по чист, от този в София! Я ми каже, откъде ще идва целият ток в региона?
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 253208 MW им е капацитета. Айде, кажи ми моля те, как е ненужно? Стари ли са? Да, стари са. Ама намират ли ти се едни 10 до 30 милиарда евро, за да направим чисто нов АЕЦ, да се справим с целия геополитически бъркоч, да обучим наново хората, а и да се погрижим за десетките хиляди засегнати от безработицата. Може да имаш хвърчащи идеи, ама повярвай ми, далеч по кадърни и разумни хора от теб и мен, са го мислили с години и още добър план за действие.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая синдикална снимка е в десятката. Тя отговаря на всички въпроси, вкл. и за други снимки.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Стига си приказвал глупости, бе момче. Изобщо бил ли си в тези градове? Ако не бяха ТЕЦ-овете и рудниците покрай тях, нямаше население да има, а къщите, щяха да са само рушащи се. Повече от половината икономика на Стара Загора ще умре, ако затворят Марицата утре.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които считана строителството на АЕЦ Белене, трябва да бъдат съдени за предателство към България.
24
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
България остава без базови мощности. Базовите мощности в България са ТЕЦ и АЕЦ. Има крещяща нужда от втора АЕЦ, а може би от още два АЕЦ-а.
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Производството на енергия,чрез технологията на ТЕЦ е остаряла и ненужна! Вижте на какво приличат населените места в близост до централите-мръсотия,запуснатост,криви,съборени или рушащи се къщи и др.постройки,смрад,шум и отрови-Лунен пейзаж.Затварянето е неизбежно!
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До по полекаТво че ТЕЦ 2 продава най-евтино произвежданата енергия,не означава че призводството и също е най-евтино!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само ги вижте на снимката какви са толупи, този до Бойко е над 200 кг със сигурност.То от крадене и ядене няма спиране, това ще ви умори и двамата ... толупи
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1 и до kirilВЕЦ-овете са рентабилни само покрай крайбрежията, просот поради факта, че има два пъти повече вятър в морето, отколкото на сушата. Другаде, се изиксва много особена география, където има много вятър, но са много малко тея места. Те затова крайбрежните щати, Англия и Дания натискта там - все пак, гоелмите им градове са близо до моретата и няма проблем. Ама при нас, ще има само за Варна и Бургас...
19
0
 
13
 
! Отговори
До 1 и до kiril преди 3 години
Ами тогава ЕС да махне парниковите квоти за ТЕЦ-овете и привилегииите за ВЕИ-тата! Тогава щяхме да видим кой ще строи ВЕЦ-ове и фотоволтаици. Точно ВЕИ са субсидирани и привилегировани.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли, като затвориха Кремиковци?Ами това ще подобно, ама поне 6-7 пъти по-тежко.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега - нека ви го обясна най-просто.ТЕЦ-овете са на загуба, която се покрива от държавата, защото ТЕЦ-овете продават тока на 7 стотиники на киловат. Ако ТЕЦ-овете започната да продават тока на 13-4 стотинки на киловат, господата от ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН, ще си вдигнат центе не с по 6-7 стотинки на киловат, а с по 20-30 стотинки. Това ще доведе до масово повишаване на цените на много суровини и услуги, а да не казвам, че ще има и по 500 лева сметки за ток, масово. Затова, "плащаме".
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До kirilДа, направи го. А после подготви едни 150 милиона само помощи за безработица, коти диреиктно да се дават на работниците, а после ще имаш още толкова, защото ще изпозатвори целият регион и в един моемнт, ще имаш 60-70 000 безработни, БВП по-ниско с поне 2.5 млрд. лева и целият регион, между бургаско и пловдивско, ще се обезлюди и ще стане по-бетер от Враца и Видин. Не зелна, ами и гладна България ще имаш тогава.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По скоро става дума за разпределението на ес парите... инак бъдещето е каквото Татчър стори в ранните 80.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До kirilДа, прав си. Дай да го закрием това здравеопазване. Така и така си плащам, поне да ис плащам директно н а лекаря. Нека да ни стане по 3000 долара, да си викнем едн линейка и още по 2500 долара, за да ни гипсират изкълчения крак, защото такива са тарифите в браткса америка.