Ще се реши ли кризата с оставка или властта ще овладее улицата?

Вече 60 дни протестите не затихват
396

Вече 60 дни протестите не затихват, дори и в седмицата на Съединението е факт политическото разделение. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда и се стигна до сблъсъци.

Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

Ще удържи ли властта улицата?

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев.

Според него Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди.

"Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск. Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", посочи той.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза от своя страна социологът Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
5
 
14
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Борисов никога не е подавал в края на мандата!!Протестърите го нацелиха, точно когато се предоговарят новите еврофондове и се разпределят новите безвъзмездните коронарки милиарди евракис , и се прави новия бюджет и се разпределят новите обществени поръчки!За това става въпрос, и той е предупреден не да не си подава оставка, ами да не шава, защото и той ще гушне букета!!!Животът е жесток, селяни прости, става въпрос за 100 милиарда евракис към коя фирма ще потеглят!!!Агент Алън Дрискоу!ЦРУ!!
171
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Решетников 176 Я да видим , какво казва самият чичко от декември 2016-та е "Ген. Решетников: ГЕРБ са ни по-близки от БСП"намери си я статията в нета
170
11
 
17
 
! Отговори
Радев-разединител преди 3 години
Станишев подкопа доверието в БСП, *** продължава да дълбае в тази посока, но Радев ще ги довърши. Откъде извира тази омраза? А трябваше да е обединител ! Жалко, пак не случихме с президент. По-точно избрахме си най-слабия и неадекватен президент до сега...
169
10
 
18
 
! Отговори
Импийчмънт веднага преди 3 години
Борисов може да е всякакъв, но поне дава милиони са супер компютър и самолети, а Радев какво прави.
168
13
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Трябва да се смени Модела на ГЕРБ - Грабеж , Корупция , Вдигане на Заплати на Държавните Служители и Увеличаване на Броя им .Радев е Прав - Мутри в редиците на Полицията , преоблечени в Униформи на БГ МВР - Оставка , Съд и Затвор .
167
10
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКИ преди 3 години
В кой ред е най-добре да си подадат оставките се чудя ?-Радев-Борисов-Каскетаили-Борисов-Радев-Каскетаили-Каскета-Радев-Борисовили всичките накуп май и започваме на чисто !!!
166
6
 
10
 
! Отговори
Импийчмънт преди 3 години
Доган какво прави още, защо не е импийчнал Радев, стига с тези протести.
165
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГРУХ отдавна спечелиха.Ще се цементират в историята с новата к-я и ще се помнят с добро във времена, когато са спасили българите от собствената им омразна природа.
164
13
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Борисов дълги години имаше едно самочувствие и викаше -ВЕДНАГА ПОДАВАМ ОСТАВКА -ОТИВАМ НА ИЗБОРИ И ЩЕ ГИ БИЯ ЗА ВТОРИ ПЪТ -ЗА ТРЕТИ ПЪТ- А СЕГА ЗАЩО НЕ СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА -НЕ ВЯРВА В СЕБЕ СИ ЛИ? И ЗАЩО ТОЛКОВА *** УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЧЕ ИЗБОРИТЕ БИЛИ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА - АМИ ПОДАЙТЕ Я СЕГА ? ЗАЩО СЕ НАТИСКАТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА -КАКВО ОЩЕ ЩЕ ПРОДАВАТЕ ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ ЧЕ ТЕЗИ МЕСЕЦИ СА ВАЖНИ ЗА ВАС?
163
8
 
13
 
! Отговори
Импийчмънта преди 3 години
По-добре Пеевски и Борисов, отколкото Радев фигуранта и ***. Добре че в днес.бг поне дават шанс да се изкажем, а не като другите медии, които пишат срещу Бойко. Какво от това че са го снимали гол в спалнята, голяма работа.
162
9
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ако улицата не бъде овладяна няма да имаме държава още дълго време ... уличните метежи в най-новата ни история се извършват от червени опозиционни елементи, улични маргинали, олигарси като Черепа, под диригентството на руското посолство и такива като ген.Решетников .... Тълпата с която Божковците и Василевците подсилват протестите за да не са съвсем рехави е само пълнеж, аморфна маса без форма и конкретни идеи, която би заела формата на всеки един съд в която я изсипят ... !!!
161
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо някои се правят , че е нямало снимки ,нямало записи .....та те показват какъв ПОЖАРНИКАР ни управлява !И на всичко отгоре иска да работи европейците с 200км.ч ,ами той надвишава скоростта ! Допустимата :)))) прос човек
160
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 174 Ама Гьобелс ли ти говори на теб в главата ?Борисов в прав текст по телевизията каза , че на снимката ,където се вижда спящ човек, е действително той Как в твоята глава е станало - " снимки на спящ човек , приличащ на Борисов " Ти ли си измисляш или Борисов лъже ?
159
5
 
16
 
! Отговори
Спомням си преди 3 години
Лъжливите и манипулативни ***-метежници, като няма какво друго да кажат и пак почват с шкафчета, кюлчета и други такива измишльотини.Спомням си същото беше и през 2013г., като тогава начело с пак същата Мая Манолова, плещеха за едни автобуси с двойни дъна и влакови композиции с бюлетини.В последствие се доказа, че няма нищо такова.Но тогава манипулациите им излъгаха хората и ни натресоха Орешарски !Сега се опитват да направят същото !Това е истината !Другото са лъжи и манипулации !
158
6
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Преходът от комунизъм в капитализъм роди една група хора, които ги наричаме маргинали, това са хора, които нямаха друг избор, просто системата не им предостави и решиха да се спасяват сами, да не разчитат на държавата и да не разчитат на мафията и престъпните структури, в които не се приемаха *** и пульо, трябва да имаш определни качества, всякакви от престъпни до свръхинтелигентност!Тези хора се бориха сами по време на всички правителства и сега разбраха, че ако си захвърлен си валат!ЦРУ!!
157
7
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Радев да се маха веднага от президентството и кризата е решена.
156
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ще има втори сезон на "великото протестаджийското осерание"!
155
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей червени тролчета гласувам за Боко единствено и само да ви видя наср.аната физиономия вечерта на изборите, когато герб печели.
154
4
 
16
 
! Отговори
Решетников преди 3 години
Никога не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на *** Н. с руския агент ген. Решетников и след неговото одобрение.
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 159 Не бяха само от НАП и икономическа полиция , още агенции имаше Интересно , как един собственик на магазин за играчки може да контролира почти всички агенции в държавата Свирна им - дойдохаПак свирна - И МВР министъра ги изтегли