Ще се реши ли кризата с оставка или властта ще овладее улицата?

Вече 60 дни протестите не затихват
396

Вече 60 дни протестите не затихват, дори и в седмицата на Съединението е факт политическото разделение. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда и се стигна до сблъсъци.

Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

Ще удържи ли властта улицата?

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев.

Според него Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди.

"Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск. Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", посочи той.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза от своя страна социологът Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
14
 
9
 
! Отговори
До 215 преди 3 години
Поне не отричаш, че Бойко е крадлив
191
2
 
18
 
! Отговори
Червен Кольо преди 3 години
Всички знаят, че червен Кольо(Кольо Колев) е червен , защото е комунист и пияница, а на комунистите(Медиана) и пияниците никой не вярва...
190
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото комунистите идват на власт винаги само с преврат.
189
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Борисови сметкиАбе, вие като бяхте на власт Станишев строеше Чирпан Ст Загора за 17 млн на километър, но тогава ти въобще не се възмущаваше, защо така?
188
8
 
6
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
Моля, социологът да посочи конкретно какви вреди е извлякъл Радев от срещата с полицаите!Защото според "някои" социолози, Радев каквото и да направи, все вреди си извлича. Нещо обективността на "някои" социолози се губи.Колев, аргументирай се! Вместо да разпространяваш внушения.
187
7
 
14
 
! Отговори
Фигуранта преди 3 години
Борисов дойде в Котел и си купи гъби, асфалтира ни бетонова улица с кмета. Погрижи се за квартала сас спортна площадка, купи самолети, а Радев какво ни е купил
186
3
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Радев е част от елита, да не се прави с ударен от мокър пaрцал, и че пада от друга планета!Бориов е част от елита, и двамата знаят кои сили ги лансираха и докараха на власт!протестиращите хора са жертва на системата и на политиката, която се провеждаше от елита, тези хора останаха извън лапаницата с еврофондове и обществени поръчки, не работят на високи държавни позиции!Тези хора живеят по законен начин, имат образование и не са прости,виждат какво се задава с пандемията и какво ги очаква!ЦРУ
185
0
 
3
 
! Отговори
Добруджанец преди 3 години
Хем ,тъй ,хем тъй само питате ми вие кажете туй ли са ви новините!?
184
2
 
15
 
! Отговори
пфууу преди 3 години
Аре стига с тези рейтинги и социални взривове!Какво ще е по различно за бачкаторите ако нвкой друг е на власт?Назначения капиталист милиционер от БСП-ДС повече пари ли ще плаща?
183
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А баце ти Бойко ,който заради партийния си билет напусна МВР-то защо изтърва при рубладжиите?Млад комунист пожарникар.
182
2
 
4
 
! Отговори
Добруджанец преди 3 години
Документи имаш ли имаш ли ? Имаш ти краставици!
181
4
 
12
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 3 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:*** Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Грипен Радеф(Решетников),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев,Кънчо Стойчев,Кольо Колев,Жив.Георгиев,Вал.Велева,Борисл. Цеков,П.Блъсков,П.Волгин,Ив.Гарелов,К.Кеворкян,М.Пиргова, Пър.Симеонов,Шаренкова,Иво Христов
180
15
 
12
 
! Отговори
питате къде е Баце преди 3 години
В момента трескаво прехвърля авоари в офшорки и непрестанно се моли със стиснати зъби да остане още малко на власт, защото всеки Божи ден кешира.ОБАЧЕ, този път Кьовеши може да се добере до черното счетоводство и тогава ще наблюдаваме отложен чаушесков финал.
179
2
 
8
 
! Отговори
Добруджанец преди 3 години
Ае стига с тези протести и с тез политики давай да гласуваме и кот излезе накрая пууу.
178
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МдаЕ нали точно тези - платените, ни натрапиха тиквата два мандата подред?По 50 кинта на ден за "умните" и "красивите" и крещяха половин година по площадите, докато го набутат пак във властта.Пак така, с плащане на хора от малцинството беше избрана Фандъчката за кмет.Твоето "Ега ти държавата" започва от преди 10 г, когато с плащане от САЩ през фондация Аденауер се създаде ГЕРБ. Всъщност, от по-рано, когато така се създаде СДС.
177
13
 
12
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
До КарачанаковЧекмеджето е компромат само в ГЕРБерските опорки. Доказано е, че записът не е манипулиран и ГЕРБерастите могат да си печатат след това колкото си искат банкноти. Апартаментите и къщите им са истински, аз мога да си напечатам снимки на къщи, но факт е че къщи и апартаменти за милиони са истински, нали? И това е само видимото, невидимото е страшно! ГЕРБ е болест за България!!!
176
9
 
15
 
! Отговори
Радефф-импичмънт преди 3 години
Първо Радев в затвора за държавна измяна на Родината по сегашната Конституция и тогава лустрация и ВНС !
175
10
 
12
 
! Отговори
Комедианта преди 3 години
До ФигурантаДаааа, Борисов ''работи'', най-му се отдава джобния тенис!
174
10
 
12
 
! Отговори
Фигуранта преди 3 години
Радев само може да го видиш по празници да дава речи, а Борисов работи всеки ден и направи улицата в Котел, заедно с кмета. Те работят за Котел осардно
173
10
 
14
 
! Отговори
Карачанаков преди 3 години
Уличници опомнете се.Появява се един,когото добре облечен бизнесмен нарича ФИГУРАНТ и реве ,,Мутри вън,,и вие повтаряте като папагали.Не се ли замисляте защо не каже мутри са Борисов,Гешев, Марешки,Симеонов,Гергов,Добрев и т.н ще каже ама то трябва да се докаже. Ще кажете чекмеджето,ами хората на Хичо Ви доказаха,че е компромат с няколко машинки напечатиха хиляди 500 еврови банкноти покриха целия плац че едно чекмедже няма да напълнят.