Орелът на Аспарух и други ценни експонати идват в България

В Запорожие ще бъде издигнат паметник на кан Аспарух
15 сеп 2020 23:00, Елка Василева
49
Орелът на Аспарух и други ценни експонати идват в България
Снимка: НФСБ

„Българският орел“ и ценните експонати, открити на във Вознесенския археологически комплекс, където се предполага, че е погребан кан Аспарух, на територията на днешния украински град Запорожие, ще бъдат показани за първи път в България. Това съобщи Валери Симеонов след завръщането си от Украйна.

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ заедно с парламентарна делегация бе там по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Участието на народните представители на НФСБ в IX Събор на сънародниците ни е част от активната работа на НФСБ за подпомагане на нашата най-голяма диаспора в Украйна, съобщи пресцентърът на партията.

У нас ще бъдат показани изключително ценните експонати от предполагаемото погребение на кан Аспарух, открити във Вознесенския археологически комплекс.

„Българският орел“ е изработен от сребро и се определя като символ на канската власт на прабългарите. Части от воинското снаряжение и още ценни предмети, открити на мястото на предполагаемото погребение на основателя на българската държава, ще бъдат представени в експозицията.

В Запорожие, на метри от Областната управа ще бъде вдигнат паметник на кан Аспарух, стана ясно при посещението на народните представители от НФСБ при българската общност в Украйна. Сега там има паметна плоча.

Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията, тежката индустрия, производството.

Валери Симеонов и почетният консул на България в Украйна Сергей Желев положиха послание към бъдните поколения при откриването на нов завод за производство на олио в Запорожие. 1000 литра на ден и износ в 35 държави е капацитетът на завода, посочи почетният консул, който е председател на Надзорния съвет.

Българи в народни носии посрещнаха с хляб и сол Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и Сергей Желев пред Почетното консулство на България, което се намира на историческия остров Хортица.

По време на срещите в Украйна народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език, както и обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
7
 
! Отговори
Слав преди 3 години
И Омуртаг е тюркско име. По турски би звучало Ямур-даг - Дъждовна планина. Справка един известен немски тюрколог. Просто името българи е било прието като едно обединяващо име на всички славянски племена тук, защото както сега не са могли да се разберат, кое от тях да вземе надмощие и чие име да се приеме. После оригиналните българи болгар са били асимилирани или избити от самите тях в лицето на княз Борис по време на християнизирането.
24
16
 
8
 
! Отговори
Слав преди 3 години
Аспарух - първият тюркски поробител на населението по нашите земи. Да знам, че ще бъда наречен безродник, но това е истината.
23
4
 
10
 
! Отговори
Иронимус преди 3 години
Глупости. Всъщност руснаците са наши деца. Ние сме ги създали и като нация, и като култура. Като търсех "мачове" на моето ДНК, излязоха хиляди руснаци от Северозападна Русия. Всичките са ми роднини, защото в тяхната ДНК има повече или по-малко тракийски (балкански) гени, при това уникални за Балканите, няма откъде другаде балкански гени да проникнат там. Просто траките и македоните са колонизирали Севера много рано. А наука умалчивает этот факт!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен07 преди 3 години
Абсолютно вярно! "Канас" всъщност е "Кананс", като второто "а" е "назализирано", т.е. идентично е със записаната през 9-и век форма "Къненз" за "Княз". Просто тогава са се ползвали звуковите стойности на Вулфила.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОпаллаДо вчера хан,вече кан, в други ден император!----------Не е нито кан,нито хан,има достатъчно надписи и каменни и книжовни,писали са "канас" което буквално означава "княз" на съвременен български език, просто тогава не са имали подходящата за българския език Глаголица или Кирилца и са писали с каквито букви им попаднат.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БогомилБогомилите са секта,а приказките им са пълни глупости,измишльотини и фантазии!
19
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 14Киев е бил стотици години наред столица на Русия,още от около 8 век днешна Украйна е била руска територия,а Русия е създадена около 6-7 век,украинците са руснаци по произход,но австрийците нахлуват и насилствено,с особена жестокост им налагат новоизмисления "украински" език , през 1914 - 1918 година,като дори е имало концлагери за насилствено поукраинчване на руснаците в Талергоф и Терезин
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво,една хубава новина!И да им плащате добри заплати!
17
12
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Предатели на българския народ са чуждопоклонниците като теб ! А Крим е руски, откакто Сталин прогонва оттам коренното население, и го заселва насилствено с руснаци. Четете повече !
16
1
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Кубратова България е била разположена от земитв между Черно и Каспийско море нагоре, обхващайки целия Крим, половината днешна Украйна - южната част, на север докъм Москва, и на изток до Урал. Има руски документи, в които е описано, че тази държава е оказала огромно културно влияние на всички племена по тия земи, чак до северните народи ! За съжаление волжките българи приемат мюсюлманството, макар и в по-цивилизован вид, а мнозина от тях вземат участие в Златната орда, заедно с монголите и други.
15
12
 
7
 
! Отговори
Опалла преди 3 години
До вчера хан,вече кан, в други ден император!
14
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крим е руски, валери симеонове предател на българския народ.
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орелът на Аспарух ще ви грее.
12
4
 
21
 
! Отговори
Братя българи преди 3 години
Навремето хан Кубрат завещал на петимата си сина да останат единни, но те след смъртта му се разделили - двамата най-големи останали с хората си по поречията на Дон, Волга и Днепър - волжките българи, третият(Аспарух) основал нашата държава, четвъртият се заселил в Македония , а петият в централна Италия (има паметник). Ако бяха послушали баща си, сега България щеше да е голяма, силна и многочислена страна, с която се съобразява целият свят ! До това води разединението(което гледаме и днес) !
11
3
 
13
 
! Отговори
Има хипотеза преди 3 години
Че българите действително идват от земите на днешна Украйна, но вероятно са били преди това прогонени като войнствено тракийско племе от земите на днешна северна България, тъй като при завръщането си много лесно се приобщават и обединяват племената в сев. БГ.
10
2
 
18
 
! Отговори
999 преди 3 години
Гробът на кан Кубрат също се намира в днешна Украйна.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече ме интересува колко българи живеят днес в Украйна?И на какъв език говорят?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Текста горе Българите са Емигранти от Украйна тоест емигрирали в Земите на Византия днес България
7
18
 
6
 
! Отговори
TOP SECRET преди 3 години
Тъжното е че Българския Народ е насила Християнизиран от Византия през 866 г. и колонизиран от Славянските Народи , защо обаче вероятно умишлено не се изучава в учебниците по История си остава до ден днешен ЗАГАТКАДецата ни обаче имат пълното право да узнаят , докато нас ни плашеха по Комунизма и всичко беше просто ЗАБРАНЕНО
6
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Богомил- грешите сте. съвремени българските учени смятат че българите са арийци от иран