Нинова vs Борисов: Взима заеми да ги пилее през прозореца на джипа

Цената на политическото му оцеляване плащал целият народ
360
Нинова vs Борисов: Взима заеми да ги пилее през прозореца на джипа
Снимка: БГНЕС

Червената шефка Корнелия Нинова остро разкритикува управляващите заради новия заем, който беше взет на 15 септември.

Според нея целта била премиерът Бойко Борисов да харчи парите за собственото си политическо оцеляване, но цената за това се плащала от всички. Нинова настоя, че Борисов дължи няколко отговора.

"Първо - защо се появи нужда от нов дълг. Нали преди няколко месеца Борисов твърдеше, че не се налага да взимаме заем, защото в резерва има 9 милиарда лева", отсече тя.

По думите й в момента 20% е държавният дълг спрямо БВП.

"Защо трябваше да се имитира дълг на международния пазар, след като специалисти казват, че е по-лесно такава сума да се пласира на вътрешния пазар. При свитото търсене и намаляващия износ емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни икономически проблеми", настоя Нинова.

Според нея твърденията на правителството, че заемът е взет при изгодни условия, не са адекватни.

"Ще стимулира ли този заем икономиката или ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата? Срещу тези пари няма никакъв план за постигане на растеж, някой ще каже, че има развити държави с по-висок дълг спрямо БВП, но там се инвестират финанси в повишаването на стандарта на живота а у нас се пилеят през прозореца на джипа", обвини Нинова.

"За 10 години управление Борисов е взел 30 милиарда лева заеми срещу това обаче пада качеството на живота, увеличават се неравенствата, околната среда става все по-незадравословна и всичко това - заем срещу влошен стандарт на живот, който се плаща от целия народ", скочи тя.

"Всички плащаме за неговото политическо оцеляване. Борисов не си взе поука и продължава по същия начин. Всеки ден оставане на това правителство е вредно, вече става все по-очевидно, че е решението на много въпроси се корени в оставката му. Борисов ни пропиля 10 години, пропилява настоящето, да не позволяваме да пропилее и бъдещето“, обобщи червената шефка.

В отговор министърът на финансите Кирил Ананиев призова Нинова, когато говори за толкова сериозен въпрос да се подготви или да даде думата на някой, който разбира от тази тема.

Според него заемът е изключително изгоден за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
6
 
22
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
За въстанието 3та част на 22 не знам,но довечера на протеста пак мах 500 човека:):):)Според Фигуранта това е Народа на България:):):)
153
4
 
22
 
! Отговори
U2 преди 3 години
Права си да се ядосваш Нинова...Друго щеше да е паричките да бяха в ръцете на Р.Гечев и Р.Овч. !!! Пък сега някакви фирмички с по 10-15 души персонал тръгнаха да вземат от европейските пари щото били закъсали...
152
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам ли? Досега ГЕРБ не са оставяли празна хазна на наследниците си. Па икономиката върви при тях и при криза. Последната си година Тройната оставиха празна хазна с пари до октомври. При Орешарски последния месец харчеха като за последно. След техно управление всяка първа зима пътищата с кратери, а не с дупки. Но много знаещите и чели книжки толупи майносваха Бойко. Къде отиваха парите за подготовка на пътищата за зимата. В банковите сейфове на батко и братко. Те не крадат. Те си вземат.
151
4
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Кибик или зяпач е пренебрежително название за лице, което продължително време стои в непосредствена близост до участниците в някаква дейност и съсредоточено наблюдава техните усилия. Кибиците не са необходими за правилното осъществяване на извършваната дейност и не вземат активно участие в нея.С други думи Р.Радев - политическият кибик :)))))))))))))))))))))))))))))))
150
5
 
18
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Както винаги, Нинова е голословна и некоректна -забравя, че не тя решава, а може само да предлага решения и да посочва пеоблеми..Щом ни дават пари при изгодни условия, няма причини да ги откажем, при условие, че нищо не се знае какво ще се случи утре с тази пандемия.Това явно не е така за Нинова, но нейното становище означава че ако, не дай си боже, настане криза, тепърва ще трябва да се озъртаме за заеми, а това може да има много лоши последствия...Не може да се работи така!-пречат на държавата
149
5
 
22
 
! Отговори
Кис преди 3 години
Над 90 % от заемите взети полседните години са за рефинансиране на стари заеми с 5% лихва. А сега взимаме на 0.325%. А другите са за оправяне на бакиите на последното правителство на БСП най-вече фалита на КТБ. И другарката много добре го знае това, но нарочно говори друго за да настройва електората за изборите. Само незнам защо правителството не го каже това публично а ги оставя тези да манипулират хората.
148
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоталитарната партия ГЕРБ лъже едно, прави друго.
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро гледах снимка как Стефан Данаилов хвана Нинова отзад в парламента. Тоя Данаилов сигурно приживe е оправил всички пaртизанки.
146
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми, след като Корделата не е подходяща, поведете вие борбата с герберастията и не допускайте Нинова до властта! Каквато и да е, не е толкова отвратителна като ТГП и калинки, които само и само да са на власт са готови на всякакви низости! Ни чест, ни срам, ни достойнство - само простотия, крясъци и наглост! Той и казва - ***, тя рапортува - ще стоя!
145
2
 
22
 
! Отговори
Младия член преди 3 години
Тая леля ли е алтернативата на Бойко? Мерси!
144
3
 
15
 
! Отговори
праведен преди 3 години
Може, взима. Виж си първо скапа...ната партийка и тогава гледай на другите в канчето.
143
1
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
таз другарка се писа седесарка само да налапа вкусната попарка наречена техноекспорт.Тя е от партията на милонерите БСП
142
3
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахаааа, реването на гладни комунисти е музика за ушите ми. Заемът е с 0,325% лихва. С него другия месец ще допълним парите за покупката на нови кораби за флота, 2 подводници и американски танкове за пехотата. За това е голямото руско врякане по площада. Политическият кибик Радев за това го активираха от Масква. Ама той нали си е кибик и няма права, нищо не може да направи, освен да вдига юмруче и да вее уши :))))
141
19
 
3
 
! Отговори
Котарак преди 3 години
До от ЮАРГЕРБ пада от 20000 метра и ще се разбие със страшна сила, като гнида, в земята!
140
1
 
16
 
! Отговори
Тъжен помен преди 3 години
Близо три петилетки,откак изгубихме Корнелия Нинова - бивш зам.министър и член на бордове,заради КОРУПЦИЯ... ### Бивш премиер С.Станишев
139
13
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
ми ще взема заем, я, как няма да взема.... как иначе ще плаща увеличените заплати на заптиетата си, а?
138
1
 
22
 
! Отговори
Колю комуниста преди 3 години
А вие БСП-то не ги раздавахте от джипката, а директно у джобчето. Срам сте и няма да гласувам за вас.
137
2
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Намерил се кой да го каже, приватизаторката от РеМеДето на "Позитано 20" , която само на 28 г. се сдоби с цяло Външнотърговско предприятие и то за жълти стотинки и компенсаторки ... Да не говорим за фалиралите банки и завлечената държава от съпартийците и, които не се посвениха да отарашат дори собствената си партийна каса ... !!!
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев се занимава с финанси още отпреди 1989!Бил е в правителства,доминирани от БСП, и щом им е обърнал гръб ,представете си за какъв социалистически Батак става дума в БСП!Учете се, човека явно знае перспективата пред Нинова!Галъп обаче не се учат....
135
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спор кой какво е съградил,Еми от гроб ;къщи за гости без гости,апартаменти с асансьори,с цени за наши хора,ремонти на ремонтите(ларго,графа,магистрали?)подпорни стени-хотели,великата българска стена,дето падна при първия по силен дъжд и тн,тн