Нинова vs Борисов: Взима заеми да ги пилее през прозореца на джипа

Цената на политическото му оцеляване плащал целият народ
360
Нинова vs Борисов: Взима заеми да ги пилее през прозореца на джипа
Снимка: БГНЕС

Червената шефка Корнелия Нинова остро разкритикува управляващите заради новия заем, който беше взет на 15 септември.

Според нея целта била премиерът Бойко Борисов да харчи парите за собственото си политическо оцеляване, но цената за това се плащала от всички. Нинова настоя, че Борисов дължи няколко отговора.

"Първо - защо се появи нужда от нов дълг. Нали преди няколко месеца Борисов твърдеше, че не се налага да взимаме заем, защото в резерва има 9 милиарда лева", отсече тя.

По думите й в момента 20% е държавният дълг спрямо БВП.

"Защо трябваше да се имитира дълг на международния пазар, след като специалисти казват, че е по-лесно такава сума да се пласира на вътрешния пазар. При свитото търсене и намаляващия износ емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни икономически проблеми", настоя Нинова.

Според нея твърденията на правителството, че заемът е взет при изгодни условия, не са адекватни.

"Ще стимулира ли този заем икономиката или ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата? Срещу тези пари няма никакъв план за постигане на растеж, някой ще каже, че има развити държави с по-висок дълг спрямо БВП, но там се инвестират финанси в повишаването на стандарта на живота а у нас се пилеят през прозореца на джипа", обвини Нинова.

"За 10 години управление Борисов е взел 30 милиарда лева заеми срещу това обаче пада качеството на живота, увеличават се неравенствата, околната среда става все по-незадравословна и всичко това - заем срещу влошен стандарт на живот, който се плаща от целия народ", скочи тя.

"Всички плащаме за неговото политическо оцеляване. Борисов не си взе поука и продължава по същия начин. Всеки ден оставане на това правителство е вредно, вече става все по-очевидно, че е решението на много въпроси се корени в оставката му. Борисов ни пропиля 10 години, пропилява настоящето, да не позволяваме да пропилее и бъдещето“, обобщи червената шефка.

В отговор министърът на финансите Кирил Ананиев призова Нинова, когато говори за толкова сериозен въпрос да се подготви или да даде думата на някой, който разбира от тази тема.

Според него заемът е изключително изгоден за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
8
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До сметай бреЧервен лъжльо, аман вече! 16 милрд. бяха всъщност - ДО 16 МЛРД... Изтеглиха 3 или 4. Ама упорката явно още върви 5 години вече :))))))))))))))
173
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АндрееваХаха! 15милиарда скъпа! Гинкобилобата си пии редовно. Само КТБ ни е 4 милиарда. Добре, че не се реализира Южен поток, че честните, некрадливи БСП с идването си при Орешарски му вдигнаха цената с 45%. ББ като дойде след Тройната свали цената сегашната зала Армеец с 15милиона. За кой бяха тези пари? Но странното защо от ДСБ най-много пищяха за това намаление. С тези заем сега оправят гагаузовата отсечка Чирпан-Ст.Загора на Тракия. Помниш ли Асен Гагаузов?
172
23
 
5
 
! Отговори
сметай бре преди 3 години
До ЗозоЗозко, наведнъж 16 млрд лева изтегли Борисов 2015г. От началото на тази година се теглиха пет пъти по 200 млн. Сега още едни 5 млрд. лв.Миналата година за щайгите Ф16 колко изтеглиха?Ако се поровиш от 2009г до сега може и повече да излязат.Ти може да се смееш и забавляваш, но ВСИЧКИ ще ги плащаме, а ония с чекмеджетата ще си харчат заграбеното и окраденото пак от ВСИЧКИ нас.
171
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андреева, а предишните им кабинети плюс сребърния фонд? А трите национални катастрофи?
170
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лельо Нинова,не се прави на света вода,ти си същата като него с тази разлика че той в момента е на власт.
169
28
 
7
 
! Отговори
Андреева преди 3 години
Орешарски взе един милиард и това е единственият заем на правителството на БСП
168
1
 
5
 
! Отговори
Тим преди 3 години
До 175Интересно, вие управлявате, те стават милионери! А дай малко мисъл!
167
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ***, когато орешарски взе два милиарда заем уж за текущи плащания а си го изхарчихте самостоятелно и безотговорно и после ние го плащахме, тогава нищо не каза. Сега ревеш.
166
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 160Никъде гласът наподобяващ този на ББ не казва за госпожата, че е ***. Чуй отново съмнителния запис. Промии си ушите и/или си сложи слуховия апарат. Както и на записа от Бостън никъде не казва "лош материал". Казва на младите да се върнат да му помогнат да оправи България. Иначе проф. Иво Христов от групата на червените е много прав за 80-те %. Затова ви пускат аранжименти с пачки евро, златни кюлчета, пистолети и т.н. Ловите се като кротушки. Дори и шарани не сте.
165
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре казано. Взима заеми, за да ги пилее през прозорците на джипа!
164
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая скумрия като ми каже поне един кабинет на БСП, който не е сътворил национална катастрофа и веднага я избираме.
163
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова този път няма да се разберат с Борисов, като мъже!Баце въобще я игнорира и не влиза вече в диалози с нея.Друга ми е идеята покрай избора в БСП. Тръгнали да спорят за урни и бюлетини? Защо другите кандидати Добрев,Жаблянов и Янков, вместо да водят партизанска война вътре,не зададоха най-точния въпрос -Може ли Избора да бъде човек, уволнен за доказани корупционни практики и то от бившия председател? Това е моралния облик на другарката,задаваща въпроси, на които сама не отговори никога
162
22
 
6
 
! Отговори
Мария преди 3 години
България не е имала премиер, който взима толкова много заеми и резултат 0.
161
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички на Позитано 20 са милионери от кражба и далавери. Последен пример Илияна Йотова жени сина си и пръска един милион лева за хотели, софри, рокли и всякакъв лукс. Е как кореспондира това с братство, равенство социализъм. Като слушаш Нинова да я ожалиш, защото купи къща на сина си в САЩ за 5 милиона долара, а не в братска Русия при Путин.
160
5
 
27
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До четете и мислетеХахахааа 30 милиарда заем е взел Боко, колкото снощи имаше 200 000 на площада :))))))))))))))))))))))))))))Това комунистите съвсем изперкахте ей :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
159
21
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 3 години
Интересно ми е каква сума от този заем ще отиде директно в чекмеджето?
158
25
 
6
 
! Отговори
четете и мислете преди 3 години
Уважаеми българи, за 10 годишното управление на Борисов той е взел общо 30 млрд. лв. заем, срещу това какво имаме: пада качеството на здравеопазването, увеличават се функционалната неграмотност при децата и неравенствата, все по-нездравословна е околната ни среда. Една трета от българското население е без достъп до питейна вода, няма електронно правителство. Цената на всичко това е заем, срещу влошен стандарт на живот, се плаща от целия народ, каза Нинова.
157
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БЪЛГАРКАНинова ти ли си ? Много си се ядосала ,че не стигаш до паричките ,та и с главни букви пишеш !
156
22
 
8
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Тоя ни за роби. 100 години ще му връщаме дълговете, за да си прави PR.
155
23
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 3 години
РАЗСИПА СЕ КРАДЕЦА ДОЛЕН, ПОТОПИ НИ В ЗАЕМИ КОИТО ПЕТ ПОКОЛЕНИЯ СЛЕД НАС ИМА ДА ИЗПЛАЩАТ !!! САМО, ЧЕ НИКОЙ В ГРОБА СИ НИЩО НЕ Е ЗАНЕСЪЛ ТИКВО, ГОЛИ ИДВАМЕ НА ТОЯ СВЯТ И ГОЛИ СИ ОТИВАМЕ !!! А ТЕБ АЛЧНОСТТА ТИ ЩЕ ТЕ ЗАТРИЕ, ДАНО Е ПО СКОРО !!!