Стратегическият съвет на Радев откри дефекти на управлението

Нужна била дълбока реформа в отношенията между държавата и обществото
255
Стратегическият съвет на Радев откри дефекти на управлението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните дефекти на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност. Това е един от изводите в анализ на Стратегическия съвет към държавния глава, изготвен на базата на общественото обсъждане при подготовката на Национален стратегически документ на България, представено на 6 август тази година от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата

Изводите са фокусирани върху причините за незадоволителните резултати в общественото развитие у нас.
 
И Втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, както и в платформата на инициативата във фейсбук. След обществения дебат Стратегическият съвет ще предложи визия и необходими действия за успешното развитие на България.
 
Според анализа, въпреки че по Конституция властта произтича от народа, българските граждани на практика нямат ефективни инструменти за участие в управлението и за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица. „Границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властова недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основните принципи на демокрацията народът не е върховен суверен“, обобщават от Стратегическия съвет.
 
„На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на елитите, функционираща под контрола на обществото“, се посочва в документа на Стратегическият съвет, базиран на анализ на състоянието на държавата. В текста се посочва, че в изготвените досега Национални програми за развитие дори и добре написаните политики остават неосъществени. „Причините трябва да търсим най-вече в порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност“, обобщават от Стратегическия съвет. Отчита се, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни и за пълноценна европейска интеграция. Като негативна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските граждани към държавата и нейните институции, достигнал критична фаза, изразена в масовите граждански протести срещу модела на управление.
 
Като дефекти при функционирането на институциите и органите на публичната власт, които трябва да се променят, от Стратегическия съвет посочват взимането на управленски решения, които не се обосновават предварително с публично оповестени аргументи. Пример за това е влошаващият се с години законодателен процес, който пренебрегва изрично записани изисквания в Закона за нормативните актове, Конституцията и Правилниците за организацията и дейността на Народното събрание. „Не се спазва базисното демократично изискване всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице да се отчита пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати“, пише още в проекта на Стратегическия съвет. Необходим е по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики.
 
„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в изводите на Стратегическия съвет. Като проблеми са набелязани липсата на ясно позициониране на правомощията на главния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, включително при разследване спрямо него; политическото влияние в управлението на съдебната власт; затруднени възможности за обществен контрол върху действията на прокуратурата; липсата на видими резултати за преодоляване на дисбалансите при натовареността на магистратите, актуализиране на съдебната карта, преодоляване на кадровите дефицити в съдилищата и съдебната администрация и отстояването на обществения интерес.
 
Налагат се и промени, свързани с механизмите на представителната демокрация, изборите, политическото представителство. „Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, прилагат двоен стандарт и често прикриват тези нарушения“, се посочва в анализа. Като порочна практика се посочва кадровият подбор в органите на властта и институциите, подчинен на партийни квоти, който води до тежки последици за компетентността на администрацията.
 
Анализът показва, че най-тежките ни проблеми са свързани преди всичко със състоянието и перспективите на човешкото богатство (човешкия потенциал, човешкия и социалния капитал) на нацията. „Още по-лошо е, че тези проблеми не просто са сериозни, а почти всички се отличават с тенденция на влошаване и се подсилват взаимно“, пише в текста на Стратегическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, дежа вю!
124
1
 
30
 
! Отговори
Закривай ! преди 3 години
Поредната доза празни проказни и кухи фрази от Президентството ! Закривай !
123
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност"И това кой го казва? Хора без морал хвърлят прах в очите на слепите! Морално ли е да търсиш любовница докато в къщи те чакат 2 деца и жена? Любовните авантюри морални ли са?Морално ли е да избягаш от военен съд? Радев избегна с връзки военен съд за зловеща катастрофа с боен самолет за 180 млн. лв.Морално ли е след като имаш втора съпруга да имаш още една авантюра с жена пилот от гражданската авиация?Голям моралист!
122
0
 
27
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ТАКА НЕ СЕ ГОВОРИКОРУПЦИЯ ТА КОРУПЦИЯГ-Н ПРЕЗИДЕНТ,ТАКОВА ПЛЮЕНЕ ПО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ СЕ ПРАВИ ПРИ ЗАКРИТИ ВРАТИ--ТАКА ВИЕ ОТБЛЪСКВАТЕ ИНВЕСТИТУРИТЕЯ ВИЖ ПРЕЗИДЕНТА ИМ ГОВОРИ И ТО ПОСТОННО ЗА КОРУПЦИЯ ПО ВСИЧКИ ЯТАЖИ , А ТИ ИСКАШ ДА ИНВЕСТИРАМ В БЪЛГАРИЯТАКА НЕ БИВА ДА СЕ ГОВОРИ --БЪЛГАРИН ДА ПЛЮЕ ОТКРИТО СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
121
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еленко Божков е терориста, който спря метрото хахахахахаха тоя ли ще прави преценки?Другия Александър Маринов бащата ми показа в една книга го има. Всъщност Маринов е последният човек, разговарял с боса на ВИС-2 Васил Илиев, преди той да бъде разстрелян показно на 25 април 1995 г. Пред ресторант Мираж. Тези хора в президентството са събрани от кол и въже. Биографиите им не са чисти. От къде имат очи да дават съвети-не знам. Съмнителни са. Особено този Ал Маринов Майстора агент на ДС. Позор!
120
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А льотчика сигурно няма дефекти в неговото управление??????
119
0
 
28
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен....... мутри на Радев, освен да се обличат в дрехте на Хитлер, да вдигнат ръка с"Хейл" и да служат на Русия, друго не знаят..... Знаят да правят тероризъм като дърпат шалтерите в метрото. И се отървават единствено с обвинения за хулиганство. Справка Еленко Божков.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо скрихте коментарите? 153 коментара в полето за коментари са скрити
117
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
116Глупакътдори се снима с вдигнат а рака за хитлеристкия поздрав "Heill" . А е един от съветниците на руския човек Румен Радев.
116
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трима съветници на президента Радев - клиенти на прокуратурата. Третия човек от екипа на Радев - главният секретар Димитър Стоянов е изнудвал за 200 000 лева своя колега Илиян Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната на РР. е герой и в скандала със СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията.Пламен Узунов с досъдебно производство за търговия с влияние в полза на Пламен Бобоков. полк. Илия Милушев (най-близкия на РР) е бил арестуван за купуване на гласове в кв."Младост"
115
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бля, бля бля всичката ти работа е такава Румба
114
0
 
25
 
! Отговори
Дефектирал преди 3 години
Целият старчески съвет при Радев е дефектирал.Да си подава оставката барабар с Фигурантинът.
113
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Старческия" съвет при президента получава и пенсии и заплати.
112
23
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Вече трети мандат на Бойко България е най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС. Изоставаме и от предпоследните.Причините трябва да търсим най-вече в порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорностПо-точно от това няма как да се каже.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ооооооИ ветрилата не падат по долу.
110
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стратегическите мутри на Радев, освен да се обличат в дрехте на Хитлер, да вдигнат ръка с"Хейл" и да служат на Русия, друго не знаят.
109
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори президента страда от недостиг на висококвалифицирана работна ръка а какво остава за обикновените бизнесмени, егаци държавата без кадри дори и президента не могат да го консултират професионално, все пак разработката за ученик примерно да се представи, е отлична, просто ученикът не е професионалист, постарал се ученика и има хляб в него ако продължи образованието си и един ден може да бъдат обещаващ професионалист.
108
1
 
26
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Най-големият дефект се намира на Дондуков 2 и се нарича Румен Георгиев Радев.
107
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютни глупости е написал радев! Народът не упражнявал контрол. На всеки две години се падат някакви избори, но според тиквата радев народа не упражнявал контрол.Дам от 10 години 3 само са без избори.....местни (мажоритарни в два тура!!!), парламентарни, президенстки(мажоритарни в два тура!!!) ЕВРОПЕЙСКИ (да не забравяме, че орешаро падна след европейски избори през 2013).избори и контрол да искаш....от народа!!! Нямало контрол а? Всяка година избори ли да има? Ама то за последните 4 е така
106
1
 
35
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
И кои са "Стратегическите съветници" на товарищ Радев, тези в чиито шкафчета отлежават секретни държавни документи или такива уличаващи ги в нерегламентирани връзки със съмнителни бизнесмени и държавна измяна ... или пък тези които извършваха саботажи в Метрото ... Бъдете сигурни че Черепа и ген.Решетников вече са дали насоките на "Стратегическият му съвет" ... ?!