Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен

Двете институции правят политика по различен начин
238
Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

Още по темата

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко,хвърляй си оставката и Радев да съставя правителство!Искаме БСП и ДПС да управляват,а не българоубийци!
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"двете институции правят политика по различен начин" Присмял се хърбел на щърбел
72
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я,па тая -кои хора са на улицата *** ? - платени шушумиги, бкп отрочетата, и малко наивници -тотал 500 .Дойде ли бкп пак на власт Европа ще ни отреже ,ще си имат аргумент и без това пари не им се дават за Бг в тая Криза !
71
4
 
22
 
! Отговори
нн преди 3 години
Йотово не става. Елементарни обяснения на сложни неща. И за Сачева, и за изгорелите мостове по-добре е да не го е казвала, а за вдигнатия юмрук коментара е пълна простотия. Омаловажавали Президентската институция и бойкотирали нейните инициативи, ами замислете се какво правите? И вие като БСП и Нинова най-знаещите, други власти, те прости, некадърни, мафиоти, корумпирани и какво ли не още. Само вие ли сте, вижте преди вас как се държаха предшествениците ви.
70
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигнатия Юмрук - Йотова обясняваидея за Склуптура БКП - БСП Воин с вдигнат юмрук и поглед устремен в бъдещето
69
4
 
18
 
! Отговори
Иван преди 3 години
И рече товариш Горбачов през лето господне 1986-то: Връщаме България окончателно на БЪЛГАРИТЕ. Но шепа *** решиха пак да я предадат обратно. И ето го резултата. Останалото е мълчание.
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха хаГрупировките са създадени от чужденци,а не от българи,целта е била да се ограби България,но създават и работни места и спрете вече с тези глупости,които пишете за групировките!
67
4
 
18
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Държавна сигурност, ВИС и Мултигруп официално влязоха в президентството. Румен Радев назначи с указ за шеф на Стратегическия си съвет Александър Маринов - агент "Майстора" от ДС, съдържател на явочна квартира. Същият е основател на ВИС-2 в Кюстендил и близък съратник и съветник на Илия Павлов в "Мултигруп". Последният човек, видял Васил Илиев жив. През 1995 г. е най-близкият депутат на Жан Виденов и шеф на софийската организация на БСП. В това си качество издига за кандидат-кмет на София Венци Йосифов, собственика на фалиралата Първа частна банка. През 1996 г. е изгонен от БСП след скандал и е
66
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Въртят се тука некви 10-12 години че крали,а преди това никой не крал. само дето разпродадоха държавата за по 1 долар ,като "Кремиковци примерно и още хиляди подобни случаи.Верно ,някой може да е бил още в мечтите на дедо си,но това не го оправдава.
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава да те репресират? Един министър е там, за да работи не обезпокояван от нагли бсепарки.В момента защитавате нарушителите.
64
4
 
8
 
! Отговори
антикомунист преди 3 години
До Гамен-не напразно си гамен и такъв ще си ум-реш !пък тези прасета от белене явно и ти си ял месо от тях,и се гордееш с това човече ,не ти не си човек ти си човекоядец!хайде "Збогом"!
63
4
 
20
 
! Отговори
мис Пиги преди 3 години
Тази е мис Пиги. Нали прилича на прасето?На Дондуков 2 има двама безделници, които нищо не правят и само глупости говорят. Тези двамата обезсмислиха президенската институция. Напразно им плащаме.
62
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОМУНИЗЪМ FOREVERТе всички са комунисти, тогава са учили, тогава са израснали :)))Радев не е най добрия ни президент, Пле вню е :))))Шегувам се, за мен най представителен беше Първанов, говоря като излъчване, най невзрачния беше уважаемия Желю Желев, но пък той беше много честен човек, чак са прибирали храна след посещение в Чужбина, беднотията не прощава :( Плевнелиев си е най замаяния президент който сме имали, имам чувството че взима нон-стоп опиати :)))
61
2
 
10
 
! Отговори
антикомуниста преди 3 години
До КОМУНИЗЪМ FOREVER- ти си за АДА бе нено-рмалник!
60
15
 
4
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До Анонимен 67Чакай малко, спри се. Ония крали, ама вашите те отгледаха без да се притесняват. Нямаха кредити за по 150К, имаха сигурна работа. Ония окрали 45 години? - Ама ония ти осигуриха безплатно образование, здравеопазване и всяка година чакахте семейно да отидете на море или планина.А тези, за 12 години окрадоха толкова много, ама толкова много, че нито ти остана образование, нито работа, нито здравеопазване. Нищо не оставиха. И плюеш ония, така ли?ТИ СИ ЧОБАНИН, ЧЕСТНО ТИ КАЗВАМ.
59
4
 
9
 
! Отговори
не-ше я ебем! преди 3 години
До Марио-станала като дърта ***,заблуден народ, като моя съсед на last ievel ,някакъФ си за " da bulgariа"на христо иванов и той ко-му- нистическо чедо,но децата му живеят у "дивия капитализъм"разбирай на запад!И той плюе , ли плюе,дърт ко-му-нягя!
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращи те да протестират нормално по закон а не да навлизат в държавни учреждения.ВИЕ ГО ЗНАЕТЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ КАК ВЛИЗАХТЕ
57
8
 
9
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До антикомунистТогава имаше ред и дисциплина. Ти искаш да има свобода и демокрация, което за теб значи да седиш пред НДК, да пиеш бира на пейките и да се друсаш в храстите. Затова не ти отърва на теб, щото ако го правеше по ония времена, отдавна да са те изляли праасетата в Белене. Свобода и демокрация, не е да караш пил, да се друсаш като невидял, да пиеш бира по пейките и да се правиш на голям с думите "Знаеш ли кой е баща ми". Баща ти е никой. Щом не те е възпитал. И ти си никой. И що си жив
56
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 За човек се съди по делта му.Не можеш, да сравняваш Борисов с червените мастодонти и убийци, които грабиха държавата 45 години, след промените се нарекоха социалист и продължиха да я грабят.Само Борисов им сложи крак, затова е този вой от тях и техните дечица.
55
25
 
2
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ FOREVER преди 3 години
бРАВО НА РАДЕВ ,НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ,НАЙ-ДОБРИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!Малцина държави могат да се похвалят с достойни президенти!След Монито Паси и Плевнелиев най-накрая и над нашата родина огря слънце,след мракобесието дойде просперитета и цъфтежа в президентството!Герберските *** *** и злоба и безсилие ,защото не се гаси туй що не гасне!Всенародното въстание ще помете то-рт-а трупан в Авгиевите обори/парламента/ от кликата на герб!Следва политическото бунище и небитието за Герб!