Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО

С инвестициите в модерно военно оборудване страната става още по-сигурна
281
Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО
Снимка: МС

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
10
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Истината е, че ни трябва Армия. Ако ще и стелтове да закупим, като нямаме обучени пилоти, механици, специалисти, модернизирани бази и логистични центрове все тая. Армията ни е разграден двор и не носи духа и гордостта от миналото. Според мен България трябва да има поне 100000 души добре обучена армия с всички видове войски. Тогава подобни покупки биха имали смисъл.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния заем за които ще плащат бъдещите поколения. Браво ГЕРБ отново си показахте схемите за корупция !!!
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава, в която хората изнемогват с пенсии по 100 евро, а купува самолети за милиарди, е престъпна и мафиотска държава, на която изобщо не и пука за населението!Оставка!
17
8
 
11
 
! Отговори
Анономен преди 3 години
Вън НАТО, ЕС и САЩ от България.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бах го. Те първите още не са дошли Тея още 8 искат да поръчват. И какво модернизират тези самолети като разработката им е от годините на наше Миг-ове,а и докато ги придобием физически ще са още по-морално остарели?
15
2
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 3 години
Че сделката беше политическа то ясно, Грипен беше по добрия вариант, и стига с тва 50 годишни самолети, в авиацията няма нищо кой знае колко ново освен стелт технологията, тия фки са с нова електроника и вероятно по модерни двигатели, американците казват за различните модели блок, а руснаците му сменят номера, както Су 30 е подобрен Су 27
14
3
 
5
 
! Отговори
ПО–СКЪПИ ОТ ЗЛАТО преди 3 години
как ще летят на тях . Че трябва да се пазят, че току ТИКВАТА му се прищяло да го возят и да им стопи ресурса като на вертолетите. Вече само с джипка обикаля. Преди не слизаше от вертолета
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2, а ние понеже сме цъфнали и вързали (шампиони сме по всичко в Европа, ама отзад напраед) затова дебелаците в държавното ни управление пилеят нашите пари както им падне.Няма да ме изненада ако утре купят някой самолетоносач от 2-та световна война, стига да намерят запазен по музеите в САЩ.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия са се подредили за снимка. Скоро може да я окачим в центалния затвора
11
10
 
11
 
! Отговори
Мислете преди 3 години
Като искаш да си в НАТО и ЕС следваш тяхната политика, няма място за никакви грипени измислени от оня псевдо президент и псевдо генерал!Така че който иска да се връща в комунизма прав му път в Северна Корея! България трябва да поеме по евроатлантическия курс!
10
8
 
5
 
! Отговори
ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ГЕРБ преди 3 години
и по 10 доживотни да ви даде съда за тази афера пак не може да се изплати щетата за бюджета
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е корупция и подкупване на чужди държави, от които зависи властта в България.
8
8
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Тези модернизирани самолите ще стрелят ли с нещо или само ще хвърчат? От къде ракети, бомби и боеприпаси? И тях ли ще купуваме или тук ще ги правим? Тези хвърчила не се ли развалят? Къде ще се ремонтират? От къде части и специалисти - в тукашния "Г. Бенковски" или ще ги карат в чужбина. Такива пари предвидени ли са? Не разбрах дали за тези неща е помислено преди да се поръчат самолетите, защото Полша и Румъния помислиха и иси опекоха работата. А ние? Няма ли да ни излязат през носа тези "Ф"-ки.
7
6
 
10
 
! Отговори
ПО 250 МЛН ВСЕКИ преди 3 години
би трябвало да ги сложим в музея на КОРУПЦИЯТА и Г.ЛУПОСТТА
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Модернизация" с 50 годишни самолети?Чудят се каква димка да ни пуснат, да ни замажат очите, да не ги виждаме как целуват по г-за представителите на колониалната администрация.
5
14
 
20
 
! Отговори
да бе преди 3 години
Самолети на 50 години щели да модернизират армията?!Кажи си, че си купи индулгенция, за да те оставят да си крадеш на воля.Даде милиарди за осем самолета, за които още завода не е построен.А ще даваме и още милиони за въоръжение, за писти, защото прахосмукачките не могат да кацат където и да е.Час полет също струва много повече. С една дума едни пари за самолети, на които ще трябва да направим и хангари, в които да ги съхраняваме, че едва ли ще летят много.Лyд умора няма!
4
5
 
16
 
! Отговори
Драган преди 3 години
Колко много пари са "усвоени" и тук...
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бокчо е готов да плати предварително всичко което му предложат САШ. Може и самолетоносач от втората световна за милиарди. Само и само да го задържат кукловодите на власт, е с постоянно намазан сфинктерр и в удобна стойка партеер. Той обича да го взема, достатъчно е да е някакъв западен х. Черен, бял няма значение. Да е вносен и западен
2
8
 
9
 
! Отговори
Анономен преди 3 години
Само в Българиянкато си купиш нов самолет и те питат на колко години е.
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румънците летят с Миг-21, защото не могат да плащат за ф-16.